Sport

Miklós Edit a milliós fizetésébe bukhatott bele

A Magyar Sí Szövetség csütörtöki maratoni, vitáktól hangos küldöttgyűlése visszahívta a szervezet elnökét, Miklós Editet és a teljes elnökségét. Mindezt tette azt követően, hogy a küldöttgyűlés elfogadta az elnökség szakmai beszámolóját.

A 24.hu megkereste a 2014-ben téli olimpiai 7., 2015-ben világkupa-bronzérmes alpesi sízőt, aki kérdésünkre azt felelte: „Nem nagyon tudok mást mondani, mint amit csütörtökön az MTI-nek nyilatkoztam. Olyan szakmai programot dolgoztunk ki, melynek már látszottak az eredményei, több szakágban bontogatták a szárnyukat a tehetséges fiatalok, de lehet, hogy másra van szükség”.

Arra a kérdésünkre, hogy akkor mégis miért hívták vissza szokatlan módon, alig másfél év hivatalos munka után annyit mondott: „Sokaknak fájt, hogy míg eddig az elnöki pozíciót társadalmi munkában látták el elődeim, addig én fizetést vettem fel a munkámért.”

És valóban, Miklós első intézkedései egyikeként a soros közgyűlésen alapszabály módosítást kezdeményezett, amely szerint:

  • „Az Elnök feladatait munkaviszonyban, vagy megbízási jogviszonyban látja el. Az Elnökség további tagjai feladataikat társadalmi megbízatás keretében, ingyenesen látják el.”
  • Illetve az alelnök hatáskörébe adta „az elnökkel kötendő megbízási, vagy munkaszerződés aláírását”.

Az alapszabály módosítását, amely átalakította a küldöttküldés rendszerét is, 2019 májusában a közgyűlés jóváhagyta.

Információnk szerint eztán bruttó 980 000 forintos elnöki fizetést, továbbá 200 000 forintos lakás-, gépkocsi- és telefon-költségtérítést hagyott jóvá a szövetség elnöksége Miklós Edit számára.

A frissen megerősített elnöknő pár hónapot követően menesztette a korábban a szövetséget tíz éven át főtitkárként szolgáló Kapitány Ildikót, és a helyére földijét, a szintén csíkszeredai Szentgyörgyi Zoltánt nevezte ki. A korábbi gimnáziumi osztálytárs 650 000 forintos fizetést, továbbá éppúgy gépkocsi- és telefon-költségtérítésért dolgozott, mint az elnöknő.

Úgy tudjuk, a két vezető tisztségviselő juttatása, azok járulékai jóval több mint húsz millió forintot vittek el a 2019-re megítélt, 120 millió forintos állami támogatásból, amelyet az EMMI felzárkóztatási programjának részeként kaptak.

A szövetség gazdálkodásával problémák lehettek, mert úgy tudjuk, Halász Zsuzsa Ellenőrző Bizottsági tag már jóval a mostani közgyűlés előtt lemondott tisztségéről, lévén, nem engedték belenézni a szövetség könyvelésébe, a bankkivonatok mindegyikét sem láthatta.

Honlapunk megkereste Kaszó Klárát, aki 2011-2017 között, Kálomista Gábor elnöksége alatt ellátta a síszövetség ügyvezető elnökségét, és jelentős szerepet vállalt Miklós Edit Romániából Magyarországra hozatalában, a sízőnő honosításának megszervezésében és a menedzselésében, továbbá a későbbi sikereihez szükséges források előteremtésében.

Kaszó ugyan jelen volt a közgyűlésen, de nem kívánta álláspontját megosztani a széles közvéleménnyel. Annyit mondott:

Bízom benne, hogy a szeptember 11-re összehívott küldöttgyűlést követően végre tényleg tiszta lappal indulhat újra a munka. Sok sikert és jó havat kívánok ehhez mindenkinek. Remélem, ha nem is a 2022-es, de a 2026-os olimpián sikeres lesz a magyar sísport.

Előzmények:

A Magyar Síszövetségben három éve kaotikus állapotok uralkodnak.

Kiemelt kép: MTI / Kovács Tamás

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik