Sport téli olimpia 2018

Időzített bombát robbantott a síszövetség elnöke

Áll a bál a Magyar Sí Szövetség körül, miután nem engedték be a szövetség épületébe a november végén megválasztott elnököt, Bajai Andrást.

Májusi lemondása után Kálomista Gábor helyére a miniszterelnök egyik főtanácsadóját, Megyesy Jenőt választották meg, de négy hónap után távozott. Az ő helyére érkezett Bajai.

A téli olimpián Swaney Elizabeth óriási botrányt gerjesztett azzal, hogy síakrobatkiában egyetlen trükk nélkül teljesítette a gyakorlatát, ez volt az utolsó csepp a szövetségben a jelek szerint.

Senki sem nézte meg, mit tud Swaney
A Magyar Síszövetség közleményben reagált a magyar színekben kínos gyakorlattal utolsó helyen végző versenyző szerepeltetésére.

Ennek első jele Bajai András keddi közleménye volt, amely így szólt:

A Magyar Sí Szövetségben kialakult helyzet miatt az Alapszabály és a Szervezeti és Működési Szabályzat által felhatalmazva 2018. február 14-i hatállyal kineveztem ügyvezető elnöknek Dr. Vámos Attila urat. Úgy vélem, hogy a Szövetség működésében tapasztalt törvénytelenségek, szabálytalanságok megszüntetésében elengedhetetlen a sísportot belülről ismerő, jogi képesítéssel rendelkező munkatárs bevonása.

Ezzel pedig tudta nélkül egy “időzített bombát” indított be, szerdán már be sem engedték a szövetség épületébe. Bajai szerint a szövetség operatív vezetője, Kapitány Ildikó Dél-Koreából utasította az alkalmazottakat erre.

Úgy tudom, a szövetség Dél-Koreában tartózkodó főigazgatója utasította az alkalmazottakat, hogy ne engedjenek be. Egyébként sem volt nagy értelme bejárni, mert megválasztásom óta az iroda munkatársai részéről semmiféle együttműködési szándékot nem tapasztaltam. Hiába kértem, a dokumentumokba nem engedtek betekintést, az általam vezetett szervezettel megkötött szerződéseket sem láthattam. Ennek ellenére súlyos gazdasági szabálytalanságokra utaló jelekre bukkantam, vannak tárgyi bizonyítékaim is, és a tapasztalataimat jeleztem a nemzetközi szövetségnek is.

– mondta a Magyar Nemzetnek a szövetség elnöke, aki rendkívül kemény állításokkal folytatta mondandóját.

Nem tagadom, én is a szövetség szürke eminenciásának, dr. Kaszó Klárának az embere voltam, engem is az általa működtetett szavazógép választott meg. A probléma gyökere az, hogy sok éve valójában ő vezeti az egész szövetséget. 102 fős a tagszervezetünk, ez talán több is, mint ahány igazolt versenyzővel rendelkezünk. Alapos gyanúm, hogy ezek nagy része fiktív szervezet, abból a célból, hogy mellette voksoljanak. Így a versenyzők nyolcvan százalékát képviselő szervezeteket le tudják szavazni. A síszövetségben nincs olyan állás vagy pozíció, amiről nem az RTL jogi igazgatója, dr. Kaszó Klára döntene.

Bajai András azt is elmondta, hogy azért kellett a Magyar Sí Szövetség közhasznú státuszát megváltoztatni, hogy ne lehessen többé kikérni a közérdekű adatokat.

Amikor Kálomista Gábor tavaly tavasszal lemondott, a mérlegadatokban volt egy 160 millió forintos eltérés. A tagság hiába érdeklődött, a miértre azóta sem kaptak magyarázatot. Számomra nagyon fájdalmas, hogy pont egy jogász veszi semmibe a törvényeket.

Külön kérdésre azt is elárulta, hogy esze ágában sincs lemondani, mert akkor megint nem történik változás.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik