Sport

Fővárosi Törvényszék: Miklós Edit a Magyar Sí Szövetség elnöke

Eldőlt a fél éve lebegő kérdés; vajon Bajai András, vagy az olimpiai hetedik helyezett alpesi síző vezeti a honi sísportot? Az egyik fél azt mondja, csúnya, elgennyesedett sérülése volt az elmúlt időszaka a sportágnak, amely így végre a felépülés útjára léphet. A másik fél ezzel nem ért egyet, ezért újra támad.

Hétfő délelőtt sajtótájékoztatót tartott a Magyar Sí Szövetség április 15-én megválasztott elnöke és alelnöke. Azok, akik e dátum óta nem tölthetik be hivatalukat, mert a közgyűlés végeredményét megtámadta a 2017. novemberében előbb megválasztott, majd április 15-én leváltott elnök, Bajai András és a Fővárosi Törvényszék ezért nem jegyezte be sem az új elnököt, Miklós Editet, sem az új elnökséget.

Szeptember 11-ig állt fenn ez az állapot, folyt az állóháború, feljelentésekkel tarkítva mintegy tíz hónapja duzzadt egyre nagyobbra a magyar sport egyik fekélye. Múlt kedden azonban megszületett a Fővárosi Törvényszék hatályos bejegyző végzése.

Eszerint nem Bajai, hanem Miklós a Magyar Sí Szövetség hivatalos elnöke.

A végzés a győztes oldal értelmezése szerint egyben azt is jelenti, hogy Bajai András a 2018. április 15. óta

  • jogszerűtlenül töltötte be elnöki pozícióját,
  • képviselte a magyar sísportot a nemzetközi szövetség (FIS) kongresszusán Costa Navarróban, és a Nemzetközi Biatlon Szövetség (IBU) poreci tisztújító kongresszusán,
  • akadályozta meg Miklós Editet abban, hogy bejusson a szövetség irodájába, munkájával segítse a szövetséget.

A sísport majd egy éve sérülést szenvedett, amely alatt nem történt semmi érdemleges tevékenység, leálltak azok a kiváló programok, amelyet a Bajai előtti elnökség elindított. Most az a feladat, hogy ebből a helyzetből felálljunk. A sérülésből felállásban nekem aztán van gyakorlatom. Nem könnyű. De most, hogy a végzés megszületett, és nekem adott igazat, így kiderült, hogy április óta hivatalosan is én vagyok a Magyar Sí Szövetség elnöke, újra megcsináljuk. Az idei állami támogatás az elhúzódó vita miatt elakadt. Első dolgunk kell legyen, hogy ezt a helyzetet feloldjuk, forráshoz jussunk, és folytatni tudjuk azokat a programokat, amelyeket a Bajai előtti elnökség elindított. A mai nap első feladata, hogy a szövetségi irodát, amelyből immár bizonyítottan törvénytelenül kizárták, újra birtokba vegyük. Még a szövetségi levelezést sem láthattuk. A sí szövetség körüli adok-kapoknak vége kell legyen, a szakmára kell koncentráljunk. A hazai síterepeket jobban be szeretnénk vonni, versenyeket, idővel akár világkupát is rendeznénk, mert van rá alkalmas lejtő Epplényben és Mátraszentistvánon is

– adott helyzetjelentést a hétfő délelőtti sajtótájékoztatón Miklós Edit.

Miklós az elmúlt fél évben se a FIS-, se az IBU-kongresszuson nem vehetett részt, sőt a nemzetközi visszhangok állítása szerint arról szóltak, hogy ott megpróbálták befeketíteni. Így a nemzetközi kapcsolatokat is rendezni kell a hivatalát elfoglaló új elnöknek, elnökségnek.

Magasan van a léc az eredményeim miatt, amelyek most természetesen hiányoznak. Viszont számos olyan fiatal tehetségünk van, akik például serdülőben már jobb eredményt tudnak felmutatni, mint én. Gondolok itt például Tóth Zitára (15 éves, osztrák síiskolába jár). Rájuk koncentrálunk, szeretnénk nekik mindent biztosítani a fejlődéshez. Van remény, hogy ha nem is a közeljövőben, de belőlük legalább egy olyan alpesi versenyző kinőjön az osztrák Walter Hubmann, vagy korábbi edzőm, Stefan Abplanalp segítségével, aki egészen magas szintre jut

– mutatott a jövőbe Miklós, aki elmondta, folyamatban van a környező országokban élő, de zömében már magyar állampolgársággal rendelkező sportolók bevonása a programjaikba, továbbá a legtehetségesebbek számára akadémiát is létesítenének. Természetesen nemcsak az alpesi, de az északi szakágakra kiírt programokat is újraírják.

A 24.hu kérdésére, miszerint lesz-e átvilágítás, számíthat-e a korábbi illegitim vezetés feljelentésre, Gótzy Antal alelnök úgy reagált:

Egyelőre nem tudjuk biztosan mi történt az elmúlt hónapokban. Van egy professzionális ügyvédcsapat, akik átvizsgálják a mögöttünk hagyott időszak szövetségi munkáját. Személy szerint megegyező típus, a nyugalom híve vagyok, még soha nem jelentettem fel senkit, ezért nem is fenyegetek meg senkit. Ha azonban olyan horderejű jogsértést találunk, akkor nincs más út, mint a megfelelő jogi lépés.

Miklós Edit és az alelnök hétfői második napirendi feladata, hogy bejusson a szövetség Radnóti Miklós utcai irodájába. Oda, ahová, bár majd fél éve megválasztották őket, de a lábukat egyelőre még nem tehették be.

Miklós Edit: Nem akarok taslit kapni a szövetség irodájában
Vasárnap Miklós Editet választották a Magyar Sí Szövetség elnökévé. Kaotikus, háborús állapotban veszi át a szövetséget, ahova belépni nem tud, mert annak ajtaját egész nap biztonságiak védik. Interjú.

Bajai András reakciója:

„A Fővárosi Törvényszék hozott egy végzést, ami azonban nem hatályos. Úgy gondolom, hogy a végzésből kapok egy példányt. Azt a végzést ugyanis láttam, ahol engem bejegyeztek. Annak az utolsó bejegyzése arról szólt, hogy nem jogerős, csak abban az esetben emelkedik jogerőre, ha azt 15-napon nem támadják meg. Ezért én úgy tudom, mind a mai napig az én nevem jogerősen szerepel, mint a Magyar Si Szövetség elnöke. Ennek alapján tudtunk érdemben dolgozni az EMMI-vel és az olimpiai bizottsággal, nem volt illegitim az elmúlt fél év tevékenysége.”

Baja kérdésünkre megerősítette, természetesen határidőn belül megtámadja a szeptember 11-i végzést.

Továbbra is azt tartja, hogy:

“a megválasztásom előtt regnáló elnökség a síszövetség forrásaival gondatlanul, szabálytalanul, nem kizárt, hogy törvénytelenül gazdálkodott és a klubokat sem képviselték megfelelően. Ezekben az ügyekben a hatósági vizsgálatok továbbra is folyamatban vannak, engem a feljelentéseink alapján tanúként meghallgattak. Ezért megértem, hogy a régi vezetés szeretne újra berken belül lenni, hogy rálátása legyen minderre, kézbe vegye az irányítást. Az sem igaz, hogy a magyar sísportban nem zajlik szakmai munka. FIS-táborban voltak a síugróink, kontinentális kupa versenyre utaztak, ahol kiemelkedően jól szerepeltek. A nyári biatlon vb-n is kiállt magyar csapat. Mindezért meggyőződésem, hogy jó munkát végzünk.” 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik