Sport

Dán professzor állt ki Rasmussen mellett, hiba volt a felfüggesztés

A Nemzetközi Kézilabda Szövetségnek (IHF) semmi joga nem volt ahhoz, hogy határozatlan időre eltiltsa Kim Rasmussent, a magyar női kézilabda-válogatott akkori szövetségi kapitányát, állítja Jens Evald, az aarhusi egyetem jogi professzora, a nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) tagja.

A dán szakember a december 6-i, Romániától elszenvedett 28-27-es vereség és csoportból való kiesés után a sajtótájékoztatón azt mondta, a személye ellen irányuló döntésekkel sújtották, ilyen volt az első félidőben kapott sárga lapja, majd a kiállítása is.

„Azért kaptam két percet, mert azt mondtam: á! Mindezt egy olyan szituációra reagálva, amivel, és elnézést a kifejezésért, de megbaszódtunk. Ez a delegátus személyem elleni támadása volt, ami szomorú a sportágra nézve. Szomorú, hogy az asztal mögött ülő emberek akarnak eldönteni egy mérkőzést, amelyen hatalmas a tét” – nyilatkozta akkor.

Rasmussen kiakadt a sajtótájékoztatón: Talán boldogok, mert kicsesztek velem
A magyar kézikapitány arról beszélt, hogy személye elleni támadás történt a világbajnokságon, most videón is láthatjuk, ahogy erről beszélt.

A Nemzetközi Kézilabda Szövetség egy héttel később azonnali hatállyal eltiltotta minden nemzeti és nemzetközi tevékenységtől, és miután hetekig semmilyen döntést nem hozott vele kapcsolatban, január 7-én a magyar szövetség menesztette.

Menesztette Kim Rasmussent a kéziszövetség
Danyi Gábor és Elek Gábor párosa veheti át a női válogatott irányítását.

„Tavaly év végén kötöttem egy új, négyéves megállapodást, így pénzügyi szempontból nagyon sokat veszítek. A fizetés mellett vannak bónuszok és sok minden más” – idézte a dán TV2-nek nyilatkozó Kim Rasmussent a Daniasport.hu portál.

A szakember mellett korábban kiállt Tomas Ryde, a román válogatott akkor svéd edzője is, most pedig újabb támogatót kapott Jens Evald személyében.

Ha elolvassuk a szabályokat, valójában nincs egyértelmű jogalap, amely lehetővé teszi a végrehajtó bizottság számára az ideiglenes felfüggesztést

– mondta az aarhusi egyetem jogi professzora.

Szerinte Rasmussen ügyét a világbajnokság független fegyelmi bizottságának kellett volna megvizsgálnia. A dán TV2 megkereste az IHF-et, hogy megtudja, a szabályzat melyik pontját alkalmazta ebben az esetben. A szövetség válaszlevelében azt írta, az utolsó, 32. cikkely a mérvadó: „minden olyan esetben, amelyre a szabályok nem vonatkoznak, az IHF végrehajtó bizottságának kell határozatot hoznia.”

Jens Evald azonban arra a következtetésre jutott, hogy az a pont nem rendelkezik az ideiglenes kizárásról. Szerinte a sportolók felfüggesztését a legrosszabb, például a doppinggal kapcsolatos esetekre kell fenntartani.

A portál felidézte, hogy az ideiglenes kizárás nemcsak az IHF saját szabályrendszerével ellentétes, hanem különbözik a korábbi gyakorlattól is. A 2019-es férfi vébén Lino Cervar horvát szövetségi kapitány erős kritikával illette a Mads Hansen, Martin Gjeding bírókettőst, akiket amatőröknek nevezett, és börtönbüntetést javasolt nekik. Az IHF Cervart nem tiltotta el, a vb fegyelmi bizottsága mindössze 500 svájci frankra büntette. Ez komoly különbség ahhoz képest, hogy Kim Rasmussen két hónapos kizárást és 5000 frankos büntetést kapott.

Az IHF tagadta, hogy a két eset bármiben is hasonlítana egymásra, azt írták, a legnagyobb különbség, hogy Rasmussen a kritikájával egy hivatalos sajtótájékoztatón jött elő, Cervar börtönös megjegyzését viszont csak a horvát újságíróknak mondta. Emiatt történt, hogy amíg az ő ügyét a vb fegyelmi bizottsága tárgyalta, addig Rasmussennel az IHF végrehajtó bizottsága foglalkozott.

Kiemelt fotó: MKSZ

Ajánlott videó

Olvasói sztorik