Sport

MKSZ: Sajnálatos Rasmussen elküldése, de kötelességünk volt

A magyar női kézilabda-válogatott ugyan ott lesz az olimpiai selejtezőtornán, a dánnak mégis mennie kellett. A Magyar Kézilabda Szövetség szerint nem lettek rosszabbak a felmondási feltételek azzal, hogy Kim Rasmussennel nemrég hosszabbítottak szerződést.

Bár az elmúlt két olimpiai ciklussal ellentétben ezúttal ott lehet a selejtezőtornán a magyar női kézilabda-válogatott, a Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) mégis úgy döntött, hogy annak már nem Kim Rasmussennel vág neki a csapat. Az elnökség menesztette a dán edzőt, az indoklás szerint azért, mert nem akarták a válogatottat bizonytalanságban tartani az elmúlt négy év legfontosabb mérkőzései előtt.

Rasmussen a decemberi világbajnokságon, a románok ellen elszenvedett vereséget követően kritizálta a játékvezetőket és a nemzetközi szövetség (IHF) mérkőzésre delegált zsűrijét, amiért a szervezet eltiltotta az edzőt. Hogy mennyi időre, azt nem tudni, a vizsgálatot még mindig nem folytatta le az IHF, és Pálinger Katalin, az MKSZ alelnökének elmondása szerint az sem kizárt, hogy másfél hónapot kell várni az ítéletre.

Ez vezetett odáig, hogy szerződést bontottak Rasmussennel, akivel a döntést az ausztriai síelése alatt közölték. Az edző Budapestre autózott, lezárta az ügyet a szövetséggel, majd haza is tért Dániába, ahol a helyi TV2-nek nyilatkozva elárulta:

az MKSZ a vébé előtt négyéves szerződéshosszabbítást ajánlott neki, amit el is fogadott.

Ezt Novák András, a szövetség operatív igazgatója is megerősítette a Nemzeti Sportnak, hozzátéve, hogy erre akkor minden okuk megvolt.

Rasmussen jó munkát végzett, de el kellett küldeni
A szövetség alelnöke, Pálinger Katalin magyarázta el, mi vezetett a dán szakember menesztéséhez.

Adja magát a kérdés, hogy akkor végül is mennyit kellett fizetni Rasmussennek azért, mert a hosszabbítást követő két hónapon belül elküldték. A szövetség megkeresésünkre nem árulta el az új szerződés részleteit, a felek ugyanis abban egyeztek meg, hogy nem hozzák nyilvánosságra az abban foglaltakat. Novák András válaszlevelében csak annyit osztott meg velük a menesztéssel kapcsolatban, hogy „a meghosszabbított szerződés felbontási feltételei az MKSZ számára semmivel sem rosszabbak az eredeti szerződésnél”.

A szerződésbontásra egyértelműen Kim Rasmussen hibájából adódóan, számunkra is sajnálatos módon került sor. Ez ebben a helyzetben, amikor a kapitány a létfontosságú olimpiai selejtező előtt és alatt nem tudja elvégezni a munkáját, az MKSZ számára kötelesség is

– indokolta meg a döntést Novák András.

Kim Rasmussen a dániai nyilatkozatában jól hangzó indoknak nevezte az IHF-döntést, de szerinte ez inkább csak ürügy volt az elküldésére és furcsállta, hogy míg korábban elégedett volt a szövetség a munkájával, most hirtelen kihátrált mögüle. Szerinte nagy bravúr, hogy a fiatal, és ilyen-olyan okokból sosem teljes erővel felálló csapat elérte az olimpiai selejtezőtornán való szereplést, és sajnálja, hogy nem folytathatta tovább a magyar válogatott élén.

A dán elküldése után az elnökség arra kérte fel Pálingert és Novákot, hogy kezdjék meg a tárgyalásokat Danyi Gáborral és Elek Gáborra, a Győr és a Ferencváros vezetőedzőjével. A két szakember közösen irányítaná a márciusi olimpiai selejtezőn – ahol Szerbia, Kína és Oroszország lesz az ellenfél – a válogatottat, Danyi és Elek, valamint a klubjaik is nyitottak erre a lehetőségre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik