Sport

Aján: A hazámban, Magyarországon rettenetesen lejárattak

Dokumentumfilmjében korrupcióval és doppingügyek eltussolásával vádolta meg a német közszolgálati csatorna, az ARD Aján Tamást, a Nemzetközi Súlyemelő Szövetség (IWF) elnökét.

Aján az Inforádiónak nyilatkozva azt mondta, 1975 óta a doppingellenes küzdelmet tartja élete egyik legfontosabb feladatának, éppen ezért érte mélyütésként, amikor az ARD anyagából az jött le, hogy a sportágban szemet hunytak bizonyos esetek fölött, illetve a felkészülési időszakban sok sportolót egyáltalán nem ellenőriztek.

Mind erkölcsileg, mind szakmailag, mind pénzügyileg óriási befektetésünkbe került, hogy tiszta sportágat teremtsünk. Még Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke is hivatkozott arra, hogy milyen komoly doppingellenes munka folyik az IWF-nél. Ezért is furcsa, amit most az ARD közölt

– mondta Aján, aki szerint amit a német csatorna megjelentetett, az messze nem fedi a valóságot, és sok csúsztatás van benne. A sportvezető azt mondta, egyelőre nem perelnek, várja a bizonyítékokat, mert szeretné látni, milyen információk alapján készült az ARD dokumentumfilmje.

Az egyik vád az volt, hogy 5,5 millió dollárral nem tud elszámolni az IWF, de erre Aján azt mondta, hogy az ügy már korábban eljutott a NOB-ig, sőt a nemzetközi Sportdöntőbíróságig is, és azt állapították meg, hogy nem történt jogsértés.

„Megvan ez a pénz, le van könyvelve, mind az 5,5 millió dollár. A súlyemelésben egyébként kisebbek a bevételek néhány vezető sportághoz képest, tehát ez óriási pénznek számít”.

Ajánt is megkeresték egyébként, hogy nyilatkozzon a súlyemelés és a dopping témakörben, de ő egy doppingszakértőhöz, Patrick Schamaschhoz irányította az ARD munkatársait, akik az elkészült beszélgetésből nem jelentettek meg részletet a filmben.

Az IWF elnöke megvédte a magyar doppingellenőröket, akiket az a vád ért, hogy pénzt kértek azért, hogy ne tegyenek jelentést a manipulált doppingmintáról.

Aján megkérdőjelezte az ARD módszereit az anyaggyűjtés során, azt, hogy egy terepjáróból, valamint drónnal figyelték, a Magyar Sport Házában található irodájuk portáján pedig hosszú ideig ült egy nő, aki angolul nem beszélt, csak németül.

Bár sokan féltik a súlyemelést a doppingesetek miatt, Aján szerint 2024-ig biztos a sportág helye az olimpián. Úgy érzi, a mostani támadás mögött az áll, hogy bejelentette, a mostani az utolsó ciklus, amit elnökként elvállalt, és a háttérben megy a harc az utódlásáért.

Az én életemet, ötvenéves munkámat ez a film totálisan tönkretette. Ahogy beállítottak ebben az rettenetes. A súlyemelés jövőjében bízok, de személy szerint óriási ütés volt. A hazámban, Magyarországon rettenetesen lejárattak, keresem, hogy hol tudok magyarázatot adni arra, amit az ARD filmje nyilvánosságra hozott. Megpróbálom a saját renomémat helyre tenni

Kiemelt kép: Ibrahim Yozoglu / ANADOLU AGENCY

Ajánlott videó

Olvasói sztorik