Sport

Sós Csaba: Nem is hiszem el, hogy visszakaptuk a régi Hosszú Katinkát

Négy arannyal, három ezüsttel és két bronzzal zárták a magyar úszók a glasgow-i Európa-bajnokságot (a medencében, hiszen nyíltvízi úszásban Rasovszky Kristóf egy aranyat és egy ezüstöt szerzett). Ami közös az érmekben, hogy mindegyik egyéni számban született, és emiatt volt is némi hiányérzete Sós Csaba szövetségi kapitánynak, aki abban bízott, hogy a váltók között is lehet olyan, amelyik dobogóra állhat.

A kapitány a Nemzeti Sportnak adott interjúban dicsérte a 200 pillangón győztes Milák Kristófot, aki szerinte képes a világcsúcsra, viszont muszáj lesz pihennie, mert „akármennyire is kiscsikó még, mindent ő sem bír”.

A 400 vegyesen Európa-bajnoki aranyat szerző Verrasztó Dávidról korábban azt mondta, egy garast nem adott volna a győzelmére, és most is volt hozzá néhány intelme.

„Dávid nem úgy készült, ahogyan korábban, és kétszáz vegyesen nem tetszett az úszása. Van rajta néhány pluszkiló, tényleg rosszat sejtettem, féltettem az ütközettől, de olyan rutinja van, hogy leverte a kihívóit. Emberfeletti teljesítmény volt a győzelme, ő már vérprofi, nagyon tudja, hogyan kell úszni a versenyeken: ami a fiatalokból hiányzik, az benne ott van, de hát ott van már a placcon tizenöt éve.

Azt azért tudni kell, hogy ez nem tartható. Glasgow-ban megnyerte a négyszáz vegyest, ezt köszönjük is szépen neki, de nem kertelek, ez így nem fog menni.”

Hosszú Katinka 200 vegyesen utasította maga mögé a mezőnyt, és Sós nagyon örült, hogy visszakapták azt a szeretetre méltó lányt, aki korábban volt. „Az Eb alatt összevissza puszilgattam, sokat beszélgettünk, állandóan cukkolt, nem is tudom, ilyen mikor fordult elő utoljára. Nem is hiszem el, hogy visszakaptuk őt!

Szerintem megtalálja a helyes utat, csak most már ez a fél év tényleg múljon el. Hiszek Katinkában, ő már volt a csúcson, és vissza akar oda térni – külön öröm, hogy Petrov Árpád személyében hazajött dolgozni egy ilyen tudású edző.”

Sós sajnálkozott egy sort, hogy Bernek Péter betegség miatt nem lehetett ott Glasgow-ban, és megemlítette Cseh Lászlót, aki ugyan nem szerzett érmet, de példát mutat a fiataloknak.

„Azt mondtam, legalább tíz érmet remélek, de magamban tizenkettővel-tizennéggyel kalkuláltam, és ez most, az Eb végén sem tűnik irreálisnak. Van ilyen. Menni kell tovább, de sokkal precízebben kell dolgozni” – hangzott a kapitány összegzése a versenyről.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik