Sport

Még mindig Shane Tusup Hosszú Katinka edzője

Korábban a témában:

Az elmúlt két hónapban szinte nem múlt el olyan nap, hogy ne olvashattunk volna minden részletre kiterjedően Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup magánéleti válságáról. A bulvármédiában megjelent hírek, fotók bizonyítják, hogy a házaspár külön utakon jár, a férj már nem is edzi feleségét, sőt, egyszerre egy időben nem is nagyon tartózkodnak a Duna Arénában.

Mindez azért is érdekes, mert 2018. január 31-ét adta meg az Emmi sportért felelős államtitkársága a 2018-as Kiemelt Edzői Program (KEP) határidejének, a sportági szövetségek szerda éjfélig kellett, hogy leadják a szerintük jogosult edzők listáját.

Információnk szerint a Magyar Úszó Szövetség által elküldött hivatalos dokumentumon, függetlenül a sorolt tényektől, a legmagasabb kategóriában szerepel Shane Tusup neve, mint a háromszoros olimpiai bajnok edzője.

A probléma az, hiába tartózkodik továbbra is Shane Tusup Magyarországon, edzősködik, és az Iron Aquaticsos palántákkal javában készül a 2018-as versenyévadra, felesége nélkül egyetlen olyan tanítványa sincs, aki megfelelne a legutóbb 2018. január 17-én frissített vonatkozó KEP-szabályzat bármely pontjának, azaz jelen állás szerint nem lenne jogosult a havi nettó egymillió forintra.

Kérdés tehát, hogyan kerülhet fel a MÚSZ-listára, hogyan részesülhet mégis állami támogatásban?

Hosszú Katinka eddig nem jelentette be, hogy mással készülne, így a Magyar Úszó Szövetség – ellenkező megkeresés hiányában – továbbra is Shane Tusupot tekinti Katinka edzőjének. Ennek az álláspontnak megfelelően terjesztette be a hivatalos szervek felé a Kiemelt Edzői Programhoz a szükséges táblázatot. Az Emmi ez alapján dönt, hogy ezt jóváhagyja-e vagy sem

– adott hivatalos választ Wladár Sándor MÚSZ-elnök.

Kerestük az Ironcorp kommunikációs munkatársát is. Kiss Kinga az alábbi választ juttatta el szerkesztőségünkbe:

A Magyar Úszó Szövetség a január 31-i határidőig leadta a Kiemelt Edzői Programban szereplők listáját. Hosszú Katinka edzője az ott szereplő személy, azaz Shane Tusup. A Iron Aquatics e tárgykörben nem nyújtott be a szövetség felé változtatási kérelmet.

Kiemelt Edzői Program

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 3603/2018-as iktatási számú, 2018. január 17-én kelt határozata szabályozza a KEP-et. A KEP-ben az olimpiai sportág felnőtt és a felnőtt alatti első utánpótlás korosztályában kimagasló eredményeket elérő külföldi edző, szövetségi kapitány, vezetőedző vehet részt.

Azok, aki:

  • Olimpiai játékokon 1-2. helyezést értek el, tanítványaikkal havi nettó 600 ezer-1 millió forint közötti juttatásban részesülhetnek.
  • Világbajnokság 1. helyezés: 600-800 ezer forint.
  • Olimpiai játékok 4-6., világbajnokság 2-3. helyezés: 400-600 ezer.
  • Olimpiai játékok 7-8., világbajnokság 4-6. helyezés: 300-400 ezer forint.
  • Európa-bajnokság 1-3. helyzés felnőtt korosztályban: 300-400 ezer forint.
  • Utánpótlás világbajnokság 1-3., Európa-bajnokság 1. helyezés: 300-400 ezer forint.
  • Ifjúsági olimpia 1. helyezés: 300-400 ezer forint.
  • Tárgyévet megelőző négy évben megrendezett nyári és téli olimpián indulási jogosultságot szerző magyar válogatott sportolóval rendelkező felnőtt szövetségi kapitányok, vezetőedzők: 200-400 ezer forint.

Kizárható a programból az, aki:

az éves felkészülési tervet, a szakmai beszámolót vagy a havi munkatervét nem vagy hiányosan adja le, illetve a továbbképzési rendszerben nem az előírásoknak megfelelően vesz részt, továbbá ha a helyszíni ellenőrzések során előzetes jelzés nélkül legalább négy esetben nem tartózkodik a munkatervében szereplő helyszínen.

Vissza kell vonni a támogatást, ha

  • az edzővel, valamint az edzőhöz kapcsolódó sportolóval szemben jogerős doppingbüntetésként eltiltást szabnak ki,
  • illetve az edző sportolót felkészítő jogosultsága megszűnik.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.