Sport

Még mindig Shane Tusup Hosszú Katinka edzője

Az elmúlt két hónapban szinte nem múlt el olyan nap, hogy ne olvashattunk volna minden részletre kiterjedően Hosszú Katinka és férje, Shane Tusup magánéleti válságáról. A bulvármédiában megjelent hírek, fotók bizonyítják, hogy a házaspár külön utakon jár, a férj már nem is edzi feleségét, sőt, egyszerre egy időben nem is nagyon tartózkodnak a Duna Arénában.

Mindez azért is érdekes, mert 2018. január 31-ét adta meg az Emmi sportért felelős államtitkársága a 2018-as Kiemelt Edzői Program (KEP) határidejének, a sportági szövetségek szerda éjfélig kellett, hogy leadják a szerintük jogosult edzők listáját.

Információnk szerint a Magyar Úszó Szövetség által elküldött hivatalos dokumentumon, függetlenül a sorolt tényektől, a legmagasabb kategóriában szerepel Shane Tusup neve, mint a háromszoros olimpiai bajnok edzője.

A probléma az, hiába tartózkodik továbbra is Shane Tusup Magyarországon, edzősködik, és az Iron Aquaticsos palántákkal javában készül a 2018-as versenyévadra, felesége nélkül egyetlen olyan tanítványa sincs, aki megfelelne a legutóbb 2018. január 17-én frissített vonatkozó KEP-szabályzat bármely pontjának, azaz jelen állás szerint nem lenne jogosult a havi nettó egymillió forintra.

Kérdés tehát, hogyan kerülhet fel a MÚSZ-listára, hogyan részesülhet mégis állami támogatásban?

Hosszú Katinka eddig nem jelentette be, hogy mással készülne, így a Magyar Úszó Szövetség – ellenkező megkeresés hiányában – továbbra is Shane Tusupot tekinti Katinka edzőjének. Ennek az álláspontnak megfelelően terjesztette be a hivatalos szervek felé a Kiemelt Edzői Programhoz a szükséges táblázatot. Az Emmi ez alapján dönt, hogy ezt jóváhagyja-e vagy sem

– adott hivatalos választ Wladár Sándor MÚSZ-elnök.

Kerestük az Ironcorp kommunikációs munkatársát is. Kiss Kinga az alábbi választ juttatta el szerkesztőségünkbe:

A Magyar Úszó Szövetség a január 31-i határidőig leadta a Kiemelt Edzői Programban szereplők listáját. Hosszú Katinka edzője az ott szereplő személy, azaz Shane Tusup. A Iron Aquatics e tárgykörben nem nyújtott be a szövetség felé változtatási kérelmet.

Kiemelt Edzői Program

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának 3603/2018-as iktatási számú, 2018. január 17-én kelt határozata szabályozza a KEP-et. A KEP-ben az olimpiai sportág felnőtt és a felnőtt alatti első utánpótlás korosztályában kimagasló eredményeket elérő külföldi edző, szövetségi kapitány, vezetőedző vehet részt.

Azok, aki:

  • Olimpiai játékokon 1-2. helyezést értek el, tanítványaikkal havi nettó 600 ezer-1 millió forint közötti juttatásban részesülhetnek.
  • Világbajnokság 1. helyezés: 600-800 ezer forint.
  • Olimpiai játékok 4-6., világbajnokság 2-3. helyezés: 400-600 ezer.
  • Olimpiai játékok 7-8., világbajnokság 4-6. helyezés: 300-400 ezer forint.
  • Európa-bajnokság 1-3. helyzés felnőtt korosztályban: 300-400 ezer forint.
  • Utánpótlás világbajnokság 1-3., Európa-bajnokság 1. helyezés: 300-400 ezer forint.
  • Ifjúsági olimpia 1. helyezés: 300-400 ezer forint.
  • Tárgyévet megelőző négy évben megrendezett nyári és téli olimpián indulási jogosultságot szerző magyar válogatott sportolóval rendelkező felnőtt szövetségi kapitányok, vezetőedzők: 200-400 ezer forint.

Kizárható a programból az, aki:

az éves felkészülési tervet, a szakmai beszámolót vagy a havi munkatervét nem vagy hiányosan adja le, illetve a továbbképzési rendszerben nem az előírásoknak megfelelően vesz részt, továbbá ha a helyszíni ellenőrzések során előzetes jelzés nélkül legalább négy esetben nem tartózkodik a munkatervében szereplő helyszínen.

Vissza kell vonni a támogatást, ha

  • az edzővel, valamint az edzőhöz kapcsolódó sportolóval szemben jogerős doppingbüntetésként eltiltást szabnak ki,
  • illetve az edző sportolót felkészítő jogosultsága megszűnik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik