Élő Sport

Fucsovics Márton megizzasztotta Roger Federert

Fucsovics Márton élete első Grand Slam-nyolcaddöntőjében hősiesen küzdött és megállta a helyét Roger Federerrel szemben is. Az első két szettben tartotta a lépést extraklasszis riválisával, a másodikban csak rövidítésben tudott felülkerekedni rajta a 19-szeres GS-győztes svájci. A harmadikra elfáradt a 25 éves magyar játékos, de így is le a kalappal előtte.

45 év után volt ismét újra magyar nyolcaddöntős a férfiaknál az Australian Openen, Baranyi Szabolcs 1973-as bravúrja után Fucsovics Mártonnak sikerült eljutnia a legjobb 16 közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Ha hozzátesszük, hogy a nyíregyházi játékos korábban még csak meccset sem nyert Grand Slam-torna főtábláján, úgy még nagyobb teljesítmény ez Fucsovicstól.

Aki Fucsovicsot akarja látni:

Fucsovics Márton egyelőre Ausztráliában piheni a Federer elleni mérkőzés fáradalmait, azonban február 3-tól már hazai közönség előtt lép pályára, mégpedig a 20 millió forint összdíjazású a Hungarian Challenger Openen.

Ott minden teniszt szerető magyar szurkoló személyesen találkozhat vele.

Jegyek a verseny honlapján vásárolhatóak.

Az Ausztráliában életében először főtáblás 25 éves teniszező a moldovai Radu Albotot verte a nyitókörben, majd a második fordulóban nagy skalpot begyűjtve a 13. helyen kiemelt Sam Querrey-t győzte le. Az eddigi legsimább meccse Nicolás Kicker ellen volt a harmadik fordulóban, így jutott el a nyolcaddöntőbe, ahol hétfőn hajnalban a svájci extraklasszis, a második helyen kiemelt Roger Federer volt az ellenfél.

Érdekesség, hogy Federer legutóbbi magyar ellenfele az a Sávolt Attila volt, aki Fucsovics Márton edzője. Sávolt a 2002-es Australian Open második körében lépett pályára a svájci ellen, három szettben kikapott.

Europress/AFP/William West

Sokakat agyonnyomna a tét, hogy a Rod Laver Aréna telt háza, bő 14 ezer néző előtt kellene játszaniuk Federerrel, de nem Fucsovicsot, aki ugyan fogadóként nem nagyon tudott mit kezdeni ellenfelével, adogatóként viszont tartotta a lépést a világ egyik legjobbjával. Az első szett első kilenc játékában egyaránt az adogató játékos nyert, 4-5-nél Federer viszont brékelni tudta Fucsovicsot, így szettelőnybe került.

A második játszma minden várakozásunkat felülmúlta.

A magyar játékos nemcsak, hogy tartotta magát, de időnként káprázatos megoldásokkal rukkolt elő. Ismét 4-5-ös hátrányba került, és ekkor volt egy nagy rontása, azonban nem roppant ettől össze, egyenlített. A továbbiakban sem remegett meg, rövidítésre mentette a szettet Federer ellen, ami már önmagában nagy teljesítmény, a tie-breakben ráadásul 3-3-nál cseréltek térfelet. Utána már csak a svájci szerzett pontot.

Federer hihetetlen pontja a második szettben:

Fucsovics ugyan küzdött a későbbiekben is, látszott, hogy elkészült az erejével. Federer hamar el is húzott 5-1-re, a magyar játékos még hozta egyszer az adogatását, majd a svájci kiszerválta a meccset, két óra és egy percnyi játék után nyert.

Három szettben dőlt el végül a nyolcaddöntő, de az eredmény nem is tükrözi hűen a játék képét, Fucsovics még ennél is közelebb állt Federerhez ezen a meccsen. Le a kalappal a nyíregyházi teniszező előtt.

Márton nagyszerűen játszott, okosan, tisztán. Megmutatta, hogy a játék minden eleméhez ért, nehezen is tudtam őt brékelni. Minden jót kívánok neki az év hátralévő részére

– mondta a mérkőzés után Federer, aki Berdychhel játszik a nyolc között. A svájci hosszabb nyilatkozatát ITT olvashatja.

Fucsovics Márton vélhetően a 62-63. helyre jön fel a világranglistán.

Egy másik magyar is érdekelt volt hétfőn, Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosa szintén nyolcaddöntőzött. Az első szettben 4-1-es hátrányban is voltak, ehhez képest két játszmában sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. A részletekről ITT olvashat.

Eredmény – Australian Open, nyolcaddöntő:

férfi egyes:
Fucsovics Márton – Roger Federer (svájci, 2.) 4-6, 6-7 (7-3), 2-6
Berdych (cseh, 19.) – Fognini (olasz, 25.) 6:1, 6:4, 6:4

 

női egyes:
Halep (román, 1.) – Oszaka (japán) 6:3, 6:2
Keys (amerikai, 17.) – Garcia (francia, 8.) 6:3, 6:2
Kerber (német, 21.) – Hszieh (tajvani) 4:6, 7:5, 6:2

Nyitókép: Europress/AFP/Saeed Khan

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 2-6

MECCS! Federer adogahtatott a mérkőzés megnyeréséért, ez általában nem szokott gondot okozni neki. Most azért döcögött kicsit a játéka, de kiharcolta a szettlabdát és az elsőt értékesítette.

Roger Federer készülhet tehát a negyeddöntőre, de Fucsovics Márton is megérdemelt minden elismerést, fantasztikus teljesítményt nyújtott az Australian Openen.

Nyitókép: Europress/AFP/William West

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 2-5

Na, Fucsovics azért még megvillan a végén, szép játékkal húzott el 40-semmire adogatóként, egy kettős hiba rondított bele az összképbe. Federer aztán hosszúra ütött egy labdát, úgyhogy a második szervajátékát is hozta Marci a harmadik szettben.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 1-4

Fucsovics elfáradt, hamar hátrányba került adogatóként és elütötte a labdát, úgyhogy másodszor is brékelték, Federer már 4-1-re vezet a harmadik játszmában.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 1-3

Federer első három adogatásából kettőnél is Fucsovicsé lett a pont, hiáa készült el erejével a magyar játékos, hősiesen küzdött továbbra is. Benne is volt a játékban egy bréklabda lehetősége, de nem jött össze, Federer pedig végül hozta az adogatását.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 1-2

Nagyon kellett ez a játék Fucsovicsnak, szépségtapasz a rosszabb kezdés után. Ásszal zárta le a gémet, úgyhogy továbbra is ott lohol Federer mögött, igaz, a svájcinak brékelőnye van.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 0-2

Federer abban nagyon jó, hogy két szoros szett után képes kíméletlenül játszani, az elcsent Fucsovics-adogatás után pedig most csak azért nem hozta semmire a szervagémjét, mert egy könnyebb labdát hosszúra ütött.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7, 0-1

Fucsovics kezdte adogatóként a játszmát, az első pont Federeré lett, majd ütött egy kettős hibát. Egy jó szervával korrigált a magyar, de így is bréklabdához jutott a svájci, Fucsovics ezt hárította. Kiharcolt egy második bréklabdát is Federer, ezt pedig már kihasználta.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-7

SZETT! A rövidítés harmadik labdamenetében agresszívan támadott Fucsovics, Federer viszont jól védekezett és minibreakbe került. Az első adogatását hozta, de aztán a lehető legjobbkor Fucsovics fogadóként nyert pontot, úgyhogy nyílt maradt a tie-break. 3-3-nál cseréltek térfelet.

Adogatóként ütött hosszút Fucsovics, ez pedig elég rosszkor jött, két Federer-adogatás következett ugyanis. Egy tökéletes elütés után három játszmalabdája volt a svájcinak, már az elsőt kihasználta, övé lett a szett. Fucsovics Márton mindezek ellenére büszke lehet erre a játszmára.

Fucsovics – Federer 4-6, 6-6

Ásszal nyitott Fucsovics, röptével egyenlített Federer. Ezután a magyar játékos hosszúra ütött egy tenyerest, majd egy szépen felépített labdamenet után ő egalizált játékon belül. Centiken múlt ezután, hogy szélesre ütött egy tenyeres keresztet, szettlabdája volt Federernek, de honfitársunk bírta a nyomást (40:40).

Egy fonák ejtéssel hozta lehetetlen helyzetbe Federert, de ütött egy kettős hibát. Ezután volt egy remek fonák elütése, aztán kiharcolta a rövidítést.

Fucsovics – Federer 4-6, 5-6

Federer megint elővette a kellemetlenebbik énjét adogatóként, szépen játszotta a gémet. Úgyhogy ismét Fucsovicson a sor, ha hozza a szerváját, jöhet a rövidítés. Federer ellen. A nyolcaddöntőben. Elképesztő.

Fucsovics – Federer 4-6, 5-5

Fucsovics rosszul kezdte ezt a gémet, hogy majd a második labdamenetben nem sikerült megcsinálnia egy lecsapást, amiből Federer szerzett pontot, pedig elég vesztett helyzetben volt. A nagy hiba után egy ászértékű Fucsovics-szerva jött, majd egy tökéletes tenyeres a sarokba, így pikk-pakk 30:30 lett. Ásszal folytatta, majd Federer ütött a hálóba. Bravó, Marci!

Fucsovics – Federer 4-6, 4-5

A magyar játékos felbátorodott fogadóként, próbál kockáztatni is, igaz, ebben benne van a hiba lehetősége, az előbb tenyeressel például csúnyán a pálya mellé ütött. Federer magabiztosan hozta ezt az adogatását is, Fucsovics a szettben maradásért adogathat egy kis szusszanás után.

Fucsovics – Federer 4-6, 4-4

Fucsovics is szépen erőlteti adogatóként a játkot Federer fonákoldalán, szorult helyzetből is ki tudott így szabadulni, majd egy tenyeres elütéssel 15:30-ról tudott fordítani és hozta a gémet. Továbbra is tartja a lépést Roger Federerrel.

Fucsovics – Federer 4-6, 3-4

Fogadóként továbbra sem tud mit kezdeni Fucsovics a svájcival, most :15-re veszítette el a gémet. Federer adogatóként 21 pontot nyert zsinórban, egy kettős hiba szakította meg ezt a sorozatot.

Fucsovics – Federer 4-6, 3-3

Federer érzi, hogy fonákon elbizonytalanodott Fucsovics, próbálja azt az oldalt támadni. Viszont a magyar játékos még mindig remekül adogat, a svájci pedig hibázgat fogadóként, egál az állás a szettben.

Fucsovics – Federer 4-6, 2-3

Fucsovicsnak konkrétan bravúr kellett volna, hogy fogadokét nyerjen pontot Federertől, a svájci ismét love gémet mutatott be. Félelmetesen adogat eddig a svájci.

Fucsovics – Federer 4-6, 2-2

A mérkőzés leghosszabb labdamenetének megnyerésével kezdte a saját szerváját Fucsovics, ez annyira megzavarta Federert, hogy után egy amúgy kiváló szervát a pálya mellé ütött. Utána a magyar teniszezőnek volt egy kettős hibája (az első a mérkőzésen), majd a hálóba ütött fonákkal. Amikor ismét csak fonákkal hosszút ütött Fucsovics, bréklabdához jutott Federer, de elrontotta a röptét.

Jött egy újabb kettős hiba Fucsovicstól, de Federer a második bréklabdánál is hibázott a hálónál, pedig magyar ellenfele már kiszolgáltatott helyzetben volt. Fucsovics másodszor tudta a mérkőzésen bréklabdákat hárítva hozni az adogatását, le a kalappal! Fantasztikusan játszik.

Magyar drukkerek a lelátón:

Fucsovics – Federer 4-6, 1-2

A svájci most ellenállhatatlan volt, őt nézve, mintha a világ legkönnyebb játéka lenne a tenisz. Beütött két ászt (az első kettő volt ez tőle egyébként), emellett két labdamenetben is eljátszadozott Fucsoviccsal, úgyhogy most elég simán hozta a szerváját. Mondjuk ő általában nem sok esélyt ad adogatóként az ellenfeleknek.

Fucsovics – Federer 4-6, 1-1

Továbbra is működik Fucsovics adogatójátéka, fonákoldalon zavarba lehet hozni Federert. Aztán egy sarokba bombázott Fucsovics-fonák után Federer a hálóba emelt.

Fucsovics – Federer 4-6, 0-1

Mire reklámról visszaért a közvetítés, már 0:40 volt az ismét adogatóként kezdő Federernek, aki végül semmire hozta a szervagémjét. Még úgy is, hogy egy kétes ítéletet elengedett és nem kért challenge-et.

Fucsovics – Federer 4-6

SZETT! Fucsovicsot kicsit megnyomta a tét, az első labdamenetben széleset ütött, a másodikban a hálóba. Korrigálni tudott aztán egy második szervával, hogy aztán 30:30-nál egyenlítsen. Mégis Federer jutott szettlabdához, egy okosan felépített labdamenettel, lecsapással játszmaelőnybe került.

Fucsovics – Federer

Federer most megfuttatta Fucsovicsot párszor és elég simán hozta a szerváját, ez megint kíméletlen játék volt. A magyar teniszező a szettben maradásért adogathat.

Fucsovics – Federer 4-4

Nem ízlik Federernek a magyar szerva, fogadóként egyelőre nem meggyőző, majd Fucsovics egy ásszal ezt az adogatását is lezárta.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.