Sport

AO: Újabb Fucsovics Márton-csoda, egy lépésre került Roger Federertől

Az Australian Open férfi egyeseinek csütörtöki második fordulójában Fucsovics Márton 2 óra 43 perc alatt 6:4, 7:6, 4:6, 6:2 arányban legyőzte a világranglista 13. helyén álló amerikai Sam Querreyt.

Leírva milyen egyszerű ez. De nem árt ha tudjuk, Querrey igazi nagyágyú. A férfi mezőnyben a TOP20-ban lenni nem lehet véletlenül. Ott már mindenki legyőzhet mindenkit, ahogy az amerikai tavaly elkapta Rafael Nadalt és Andy Murray-t is.

A torna előtt még az ATP-ranglista 80. helyén álló Fucsovics azzal, hogy Grand Slam versenyen a legjobb 32 közé került, a magyar férfitenisz történetének egyik legnagyobb sikerét érte el. A 21. században mindenképp a legnagyobbat.

Kuhárszky Zoltán 1983-as menetelése óta ő az első magyar férfi, aki bejutott az év első Grand Slam-tornáján a 32 közé.

Ilyenkor valami okosat kéne mondani azt hiszem, de nem tudok. A felhőtlen öröm minden gondolatomat elhomályosítja. Hittem benne, hogy meg tudom verni, és végül sikerült is. Köszönet mindenkinek a szurkolásért, megyünk tovább, mert még messze a vége. Az első Grand Slam-főtábla győzelem kipipálva, első top 20-as győzelem kipipálva, első nyolcaddöntő?

– fogalmazott Facebook-oldalán a 25 éves teniszező.

A 32 között Fucsovics ellenfele az argentin Nicolas Kicker lesz. A világranglista 93. helyén álló dél-amerikai két okból is könnyebb falatnak tűnik Querreynél. Egyrészt a ranglista helyezés is ezt sejteti,  másrészt Fucsovics két hete, egy indiai tornán 6:0, 6:3-ra verte.

Aki Fucsovicsot akarja látni:

Fucsovics Márton egyelőre Ausztráliában készül a legjobb 16 közé, azonban február 3-tól már hazai közönség előtt lép pályára, mégpedig a 20 millió forint összdíjazású a Hungarian Challenger Openen.

Ott minden teniszt szerető magyar szurkoló személyesen találkozhat vele.

Jegyek a verseny honlapján vásárolhatóak.

Ettől még figyelmeztető jel, hogy csak ment az argentin is két fordulót a főtáblán. Az elsőben a szlovák Laczkót verte, csütörtökön pedig az ausztrál, tehát hazai pályán teniszező Jordan Thompsont győzte le óriási, ötjátszmás küzdelemben (6:3, 6:1, 4:6, 3:6, 6:3).

Ha Fucsovics véghezviszi az újabb csodát és bejut a legjobb 16 közé, úgy ott minden bizonnyal Roger Federer vár majd rá. Ismerik egymást. Korábban a magyar nem egyszer edzőpartnere volt a svájcinak, tavaly augusztusban is együtt készültek. Úgy látszik, ellesett egy s mást a korszakos zsenitől.

Australian Open, férfi egyes, második forduló, eredmény:

Fucsovics Márton – Sam Querrey (amerikai, 13.) 6:4, 7:6, 4:6, 6:2

Ajánlott videó

Olvasói sztorik