Élő Sport

Fucsovics Márton megizzasztotta Roger Federert

Fucsovics Márton élete első Grand Slam-nyolcaddöntőjében hősiesen küzdött és megállta a helyét Roger Federerrel szemben is. Az első két szettben tartotta a lépést extraklasszis riválisával, a másodikban csak rövidítésben tudott felülkerekedni rajta a 19-szeres GS-győztes svájci. A harmadikra elfáradt a 25 éves magyar játékos, de így is le a kalappal előtte.

45 év után volt ismét újra magyar nyolcaddöntős a férfiaknál az Australian Openen, Baranyi Szabolcs 1973-as bravúrja után Fucsovics Mártonnak sikerült eljutnia a legjobb 16 közé az ausztrál nyílt teniszbajnokságon. Ha hozzátesszük, hogy a nyíregyházi játékos korábban még csak meccset sem nyert Grand Slam-torna főtábláján, úgy még nagyobb teljesítmény ez Fucsovicstól.

Aki Fucsovicsot akarja látni:

Fucsovics Márton egyelőre Ausztráliában piheni a Federer elleni mérkőzés fáradalmait, azonban február 3-tól már hazai közönség előtt lép pályára, mégpedig a 20 millió forint összdíjazású a Hungarian Challenger Openen.

Ott minden teniszt szerető magyar szurkoló személyesen találkozhat vele.

Jegyek a verseny honlapján vásárolhatóak.

Az Ausztráliában életében először főtáblás 25 éves teniszező a moldovai Radu Albotot verte a nyitókörben, majd a második fordulóban nagy skalpot begyűjtve a 13. helyen kiemelt Sam Querrey-t győzte le. Az eddigi legsimább meccse Nicolás Kicker ellen volt a harmadik fordulóban, így jutott el a nyolcaddöntőbe, ahol hétfőn hajnalban a svájci extraklasszis, a második helyen kiemelt Roger Federer volt az ellenfél.

Érdekesség, hogy Federer legutóbbi magyar ellenfele az a Sávolt Attila volt, aki Fucsovics Márton edzője. Sávolt a 2002-es Australian Open második körében lépett pályára a svájci ellen, három szettben kikapott.

Europress/AFP/William West

Sokakat agyonnyomna a tét, hogy a Rod Laver Aréna telt háza, bő 14 ezer néző előtt kellene játszaniuk Federerrel, de nem Fucsovicsot, aki ugyan fogadóként nem nagyon tudott mit kezdeni ellenfelével, adogatóként viszont tartotta a lépést a világ egyik legjobbjával. Az első szett első kilenc játékában egyaránt az adogató játékos nyert, 4-5-nél Federer viszont brékelni tudta Fucsovicsot, így szettelőnybe került.

A második játszma minden várakozásunkat felülmúlta.

A magyar játékos nemcsak, hogy tartotta magát, de időnként káprázatos megoldásokkal rukkolt elő. Ismét 4-5-ös hátrányba került, és ekkor volt egy nagy rontása, azonban nem roppant ettől össze, egyenlített. A továbbiakban sem remegett meg, rövidítésre mentette a szettet Federer ellen, ami már önmagában nagy teljesítmény, a tie-breakben ráadásul 3-3-nál cseréltek térfelet. Utána már csak a svájci szerzett pontot.

Federer hihetetlen pontja a második szettben:

Fucsovics ugyan küzdött a későbbiekben is, látszott, hogy elkészült az erejével. Federer hamar el is húzott 5-1-re, a magyar játékos még hozta egyszer az adogatását, majd a svájci kiszerválta a meccset, két óra és egy percnyi játék után nyert.

Három szettben dőlt el végül a nyolcaddöntő, de az eredmény nem is tükrözi hűen a játék képét, Fucsovics még ennél is közelebb állt Federerhez ezen a meccsen. Le a kalappal a nyíregyházi teniszező előtt.

Márton nagyszerűen játszott, okosan, tisztán. Megmutatta, hogy a játék minden eleméhez ért, nehezen is tudtam őt brékelni. Minden jót kívánok neki az év hátralévő részére

– mondta a mérkőzés után Federer, aki Berdychhel játszik a nyolc között. A svájci hosszabb nyilatkozatát ITT olvashatja.

Fucsovics Márton vélhetően a 62-63. helyre jön fel a világranglistán.

Egy másik magyar is érdekelt volt hétfőn, Babos Tímea és Kristina Mladenovic párosa szintén nyolcaddöntőzött. Az első szettben 4-1-es hátrányban is voltak, ehhez képest két játszmában sikerült kiharcolniuk a továbbjutást. A részletekről ITT olvashat.

Eredmény – Australian Open, nyolcaddöntő:

férfi egyes:
Fucsovics Márton – Roger Federer (svájci, 2.) 4-6, 6-7 (7-3), 2-6
Berdych (cseh, 19.) – Fognini (olasz, 25.) 6:1, 6:4, 6:4

 

női egyes:
Halep (román, 1.) – Oszaka (japán) 6:3, 6:2
Keys (amerikai, 17.) – Garcia (francia, 8.) 6:3, 6:2
Kerber (német, 21.) – Hszieh (tajvani) 4:6, 7:5, 6:2

Nyitókép: Europress/AFP/Saeed Khan

Fucsovics – Federer 3-3

Két Fucsovics-hiba után három bréklabdához jutott Federer, aki zsinórban hozta a labdameneteket. Az elsőt egy jó szervával, a másodikat pedig egy szépen felépített labdamenettel hárította Fucsovics, majd Federer bombázott a hálóba egy tenyerest. A maratoni gém végén Fucsovics örülhetett, hat játék után sincs brék. Bravó!

Fucsovics – Federer 2-3

Na, most Federer megvillantotta agresszív adogató stílusát, ezúttal letolta Fucsovicsot a pályáról. A magyar játékos most nem tudott poént csenni a svájcitól.

Fucsovics – Federer 2-2

Jó nézni Fucsovics játékát. Stabian játszik adogatóként is, a szerváival egyelőre nem tud mit kezdeni Federer, aki egyszer még a sólyomszemet is segítségül hívta, de nem volt igaza, hosszú volt a labdája. 15-re hozta Fucsovics az adogatását.

Fucsovics – Federer 1-2

Hibázgat a svájci, ebben a gémben is vonalon kívülre tessékelt egy fonák röptét, pedig nem volt nehéz dolga. Utána persze beütött a sarokba egy olyan tenyerest, amit Fucsovics ugyan be tudott futni, de a következő ütésnél már esélye sem volt. Adogatóként is hozogatja a poénokat a magyar játékos, de brékelni még nem tudta ellenfelét.

Fucsovics – Federer 1-1

Fucsovics nem tűnik megilletődöttnek, sőt, többször is hibára tudta kényszeríteni fonákoldalon Federert. 40:30-nál egy ászt is beütött, hozta az első adogatását.

Fucsovics – Federer 0-1

A svájci klasszis adogatott a mérkőzésen először, az első pontot ugyanakkor Fucsovics szerezte. Federer kíméletlenül beütötte az első adogatásait, 30-ra hozta a szervagémjét.

Fél szemünk a női párosokon

Merthogy a második hét első játéknapján nem csak Fucsovics Mártonnak szurkolhatunk, hanem Babos Tímeának is, aki Kristina Mladenoviccsal az oldalán a női párosok nyolcaddöntőjében játszik. Az a mérkőzés már elkezdődött.

Federer és Fucsovics jól ismerik egymást

A két játékos tétmeccsen ugyan még nem találkozott, de korábban együtt edzettek már. Amikor 19-szeres egyéni Grand Slam-győztes megnyerte a mérkőzését az előző körben, akkor a következő ellenfeléről, Fucsovicsról is kérdezték. Ezt mondta:

„Nagyon rendes srác, aki keményen dolgozik, és nagyon örülök neki, hogy ilyen sikeres lett számára ez a Grand Slam-torna. Jó dolog, hogy ismerhetem őt valamennyire.”

Aggódtunk itt, hogy mikor is lesz a meccs

Vasárnap elterjedt, hogy lehet, hogy már magyar idő szerint hajnali 5 előtt elkezdődik az összecsapás, már persze ha Angelique Kerberék mérkőzése korán véget ér. Kiderült aztán, hogy 5-nél korábban biztosan nem kezdődhet a találkozó, majd a német megizzadt Hszieh ellen (szetthátrányból fordítva győzött), így nemhogy 5-kor, hanem kicsit később kezdünk. De hamarosan a Rod Laver Arénában kezdenek Fucsovicsék.

Olvasói sztorik