Sport

Női kézi-vb: kiderül, mennyit ér a világ legerősebbnek mondott bajnoksága, a magyar

A magyar női kézilabda NB I-et a világ legerősebb bajnokságaként emlegetik. Anyagiak terén ez alighanem így is van, más kérdés élcsapataink szekerét külföldiek húzzák. A németországi vb-n kiderül, a magyar női kézilabda valóban erős-e.

Kellemetlen előzmények után kezdi meg a világbajnokságot a magyar női kézilabda-válogatott. Rasmussen szövetségi kapitány végül csak tartalékként számíthat két a támadást és védekezést csere nélkül és magas szinten megoldani képes játékosra, Tomori Zsuzsára és Szucsánszki Zitára – még egyikük sem szász százalékos a sérülése után.

Ha végül pályára is lépnek majd, a hosszú kihagyás miatt nem lehetnek velük szemben komoly elvárásaink. Hiányuk, különösen Tomorié, nehezen áthidalható szerkezeti problémákat okoz, és szűkíti a variációs lehetőségeket.

De a kiindulás nem csak ezért nem optimális.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A magyar kézilabda az előző két hétben két fájdalmas ütéskombinációt viselt el tehetetlen homokzsákként. Az egyiknek nincs sok köze a magyar lányok pirospozsgás orcájához, de mégis a világesemény előtti hangulatot befolyásoló tényezők közé tartozik, így említésre érdemes.

Férfiak kupakudarcai

A Balatonfüred, és a Budakalász simán, a Tatabánya nagy küzdelemben hullott ki az EHF-kupa csoportköre előtt. Amióta a sorozatot átszervezték ez a hatodik szezon, és mindössze három idényben ért el magyar együttes a csoportfázisba. Pedig talán ez a legjobb fokmérője az egyes bajnokságok erejének. A pénzkoncentrációval megtévesztő kép kialakítására alkalmas Bajnokok Ligájával ellentétben (különben aligha lehetne ilyen sikeres a macedón Vardar, a lengyel Kielce, a magyar Veszprém), itt az országok együtteseinek derékhada feszül egymásnak. Jellemzően német, másodsorban spanyol, francia és dán dominanciával.

Legutóbb három éve decemberben kapott ki ugyanabban a fordulóban a két férfi BL-csapatunk. Ezúttal ráadásul nem kicsúszott vereségekről van pusztán szó klasszis ellenfelek ellen, hanem tendenciáról. Juan Pastor mester szegedi erődítményének falai repedezni látszanak (IFK Kristianstad (svéd) – MOL-Pick Szeged 33-32), a veszprémi együttes lába alól pedig mintha kihúzták volna a műanyag borítást. A dán Aalborg – egy osztályokkal lejjebb sorolt csapat – elleni vereség (29-26) a megmagyarázhatatlan kategóriába tartozik.

Veszprémben egész biztosan nagyobb a baj néhány rosszul elsült mérkőzésnél, ennek egyértelmű jelzőrendszere a Kálomista-lemondási-skála, amely az előző héten jelentős értéket mutatott. A producer a Veszprémi Építők Sportegyesület elnöki tisztjétől köszönt le napokkal azután, hogy az együttes önbecsülési és szakmai válságba kormányozta magát.

A párizsi nagy rivális elleni idegenbeli vereség után hazai pályán csinált presztízst a visszavágóból, nyilván a BL legnagyobb favoritja elleni győzelemmel szándékozva demonstrálni saját esélyességét. A sérülése után legalábbis meccshiánnyal küzdő Nagy László bevetésével ország-világ előtt mutatta meg a klub, hogy minden tartalékát mozgósítja, majd szenvedett sima vereséget egy a klasszisai közül többeket is látványosan pihentető ellenféllel szemben. Ebből nehéz lesz kimászni.

A férfi együttesek eddigi fekete hétvégéje egy 11 évvel ezelőtti decemberben volt. Akkor a Veszprém-Szeged duó mellett a Dunaferr és a PLER is pofonba szaladt.

Az előző hétvége a magyar férfi kézilabda történetének első olyan nemzetközi szombat-vasárnapja volt, amelyen ötből öt együttes is vesztesen hagyta el a pályát. Ehhez persze el kellett érni, hogy egyáltalán ennyien indulhassanak. A nemzetközi kupaindulás rekordjának nyári pezsgőpukkanása talán még visszhangzik, ám a szénsav már elillant a nedűből.

És akkor a nők

Az érdi, a dunaújvárosi, a debreceni és a váci nők bukása az EHF-kupa selejtezőben már szorosabb viszonyban van a most előttünk álló világbajnokság történéseivel.

A magyar női kézilabda NB I-et sokan emlegetik a világ legerősebb bajnokságaként. Ami az anyagiakat illeti, ez alighanem így is van. Csak a Szerencsejáték Zrt.-vel kötött szerződés értelmében az átlagos német Bundesliga-csapatok költségvetésének sokszorosát szórják szét állami keretből az első osztályban. A magyar női kézilabda bajnokság vonzereje csak az északi sarkéval hasonlítható össze, a játékosok kereseti-iránytűjének piros mutatója felénk jelez.

Még a 8. helyezett Kisvárda együttesében is világbajnok szélső játszik, aki két BL-győztes klub, majd francia csapatok után gondolta számítását Kelet-Magyarországon – a közismerten ellenállhatatlan életszínvonal régiójában – megtalálni. A város csapatának anyagi bájairól egyébként nemzetközi szinten is regéket mesélnek.

De ez csak egy példa. A bajnoki utolsó, Békéscsaba is soraiban tudhat világbajnoki résztvevő válogatott bővebb keretében szereplő játékost. És ez alighanem mérvadó.

A németországi vb előzetes nevezési listáinak tanulmányozása amúgy is alkalmas következtetések levonására. Mi több, megerősít minket abban, hogy nálunk érdemes kézilabdázni.

  • A világbajnoki résztvevők számításba vett játékosai közül nálunk keresik a kenyerüket a legtöbben, hatvanan (!).
  • Ezek közül 33 – azaz több mint egy teljes keretnyi – sportoló légiósként.
  • A második helyen a francia bajnokság áll 58 világbajnoki kézilabdázóval és 39 külföldivel, amelyből azonban kilenc kameruni és tunéziai, nem megélhetési alapon vakszolja össze magát pont Franciahonban.
  • A dán Damenhandbolligaen és a német Bundesliga képviselteti magát még számottevő, 53-53 fővel, a többiek viszont jócskán lemaradtak.
Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Mi fizetjük a fél világot, még sincs eredmény

Akkor miért lehet az, hogy a Győr és az FTC mögött tülekedők képtelenek nemzetközi eredmények elérésére? A válasz kétféle lehet. A gyenge szakmai munka, vagy a hazai játékosok rontják le az anyagi javak növelte esélyeket. Esetleg mindkettő.

A bajnokságot elárasztó külföldiekkel kapcsolatban két álláspont létezik. Az egyik szerint a színvonal emelkedése a magyar játékosoknak is jót tesz, a másik azt hangsúlyozza, hogy a klasszis légiósok elveszik a teher elviselésének gyakorlatát a háttérbe szoruló hazaiak elől, ami a játékosok fejlődésében okoz károkat, végső soron pedig a válogatottnak árt.

A számok arra utalnak, hogy a külföldiekkel muszklisított hazai bajnokság szinte akadálya a válogatott sikernek. Az előző időszak nagy tornáinak (vb, Eb, olimpia) döntőseinek jelentős része anyagilag cseppet sem eleresztett, kevés légióst vonzó bajnokságot működtet. Norvégiában 4, Oroszországban 5, Spanyolországban 12 (csak argentin és paraguayi), Montenegróban 2, Svédországban 2, Hollandiában 0 olyan női kézilabdázó találta meg a megélhetését, aki más nemzet színeiben bekerült volna országa világbajnoki keretébe.

Ezek a számok az arany tollal írt táblázatokkal adminisztráló pontvadászatok ellen esküdtek össze.

Egy másik aspektus is elgondolkodtató. A magyar válogatott 28 fős bő keretében egyetlen játékos küzd hétről-hétre külföldiként a helyéért, Planéta Szimonetta, aki az utazó keretbe már nem került be. Ez a szám gyakorlatilag mindig nagyobb volt. Huszonheten kényelmes hazai körülmények között dolgoznak.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

Csak Kína és Angola előz meg minket ezen a téren, de ők nem elsősorban az anyagi erőforrások – inkább a befele fordulás – miatt.

Az idegenben összegyűjtött tapasztalat, az otthontól távol (többnyire győztesen) legyűrt személyes kihívások edzik a személyiséget, segítik a nehéz pillanatok elviselését.

A hollandoknál mindössze egy 18 éves kislány akad a nevezésre méltó hölgyek között, aki otthon pattogtatja a labdát. A norvégok, szerbek, svédek majd mindegyike feladta az otthon melegét. Persze nem lehet egyenlőségjelet tenni a légiósélet és a döntő  helyzetekben hozott jó döntések közé, de lehet összefüggés.

Most a klubjában már régen nem első számú Görbicz Anitának kell vállán hordoznia a felelősséget, a keretben pedig sok az olyan kézilabdázó, akire nagyobb súly kerül, mint a hétköznapokban.

Fotó:24.hu/Karancsi Rudolf

A rendszer működőképességét kérdőjelezi meg, a magyar klubcsapatok búcsúja, és teheti egyértelművé a választ a magyar szempontból szombaton, Norvégia ellen kezdődő világbajnokság.

Női kézilabda-világbajnokság, december 1-17., Németország, a magyar válogatott programja:

Csoportbeosztás:
A-csoport (Trier): Franciaország, Románia, Spanyolország, Szlovénia, Angola, Paraguay.
B-csoport (Bietigheim): Norvégia, Svédország, Csehország, Magyarország, Argentína, Lengyelország.
C-csoport (Oldenburg): Dánia, Oroszország, Brazília, Montenegró, Japán, Tunézia.
D-csoport (Lipcse): Hollandia, Németország, Szerbia, Koreai Köztársaság, Kína, Kamerun.

A magyar válogatott csoportmérkőzései a B-csoportban:
December 2., szombat 20:30: Norvégia-Magyarország.
December 3., vasárnap 18:00: Magyarország-Svédország.
December 5., kedd 14:00: Magyarország-Argentína.
December 7., csütörtök 14:00: Lengyelország-Magyarország.
December 8., péntek 18:00: Csehország-Magyarország.

A csoportmérkőzések helyszíne: Bietigheim-Bissingen, EgeTrans Arena.

Az A- és B-csoport továbbjutóinak nyolcaddöntőre Lipcsében kerül sor, az Arena Leipzigben.
A negyeddöntők helyszínei Lipcse és Magdeburg, az elődöntők, a döntő és a bronzmérkőzés helyszíne Hamburg.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik