Sport

A világbajnok Pap Jenő egyre hangosabban kiált segítségért

Kálnoki Kis Attila
Kálnoki Kis Attila

rovatvezető. 2017. 03. 07. 11:18

Pap Jenő , a világbajnok párbajtőröző a 117 éves, Semmelweis utcai OSC-vívóterem megmentéséért folytat harcot.

Kicsoda Papp Jenő?

Forrás: facebook.com/pappjeno

Pap Jenő kétszeres világbajnoka a párbajtőrvívásnak. 1978-ban, Hamburgban csapatban, 1982-ben, Rómában egyéniben akasztottak a nyakába aranyat.

A remek sportoló pályafutása után sem szakadt el kedvenc sportágától. Miközben sorra nyeri a masters versenyeket, jelenleg egy személyben és társadalmi munkában szakosztályvezetője, edzője az OSC vívóklubnak.

A terem a belváros frekventált részén, az Astoria közvetlen közelében, a Semmelweis utca 2. szám alatt található, egy bérház első emeletén, a Puskin mozi felett. A hely kiváló adottságai és mérete miatt a 90-es évek eleje óta többen fenik rá a fogukat.

Amíg Dr. Frenkl Róbert volt az OSC elnöke és Dr. Som Ferenc az egyetem tanszékvezetője, addig tekintélyüknek, kapcsolatrendszerüknek köszönhetően hatékonyan tudták kezelni a terem megszerzésére és üzleti célú felhasználására irányuló törekvéseket. A segítségükkel biztonságban működött a vívó szakosztály egészen az utóbbi időkig.

Most azonban akkora a gond, hogy csak na: az évek során 25 millió forintos bérleti díj tartozást halmozott fel az amatőr klub, ezért az önkormányzat be akarja záratni a termet. A 24.hu megkeresésére Pap Jenő három pontban foglalta össze a lényeget.

  1. Jogi szempontból az önkormányzatnak teljesen igaza van. Szeretné megkapni az elmaradt bérleti díjat – ez a 25 millió forint tartozás.
  2. Az alperes nem a vívószakosztály, hanem az OSC, az egyesület egésze, ami azt jelenti, hogy a végrehajtási eljárás következetes véghezvitele akár az orvosegyetemi sportegyesület megszűnését is jelentheti.
  3. Ígéretet kaptak, öt millió Ft segítségre, amit a tartozás rendezésére tudnának fordítani, de ez is csak a hátralék húsz százalékát fedezné.

Egy kis történelem

Az OSC Semmelweis utcai bázisa patinás múltra tekint vissza. Magyarország legrégibb vívóterme, 117 éves. Korábban kaszinó volt, aztán a BEAC vívóterme lett. A 20. század elején hét közben a vívás, hétvégén a párbajok színhelye volt. E falak között oktatta a polgárságot többek között a legendás Italo Santelli mester, aki lerakta a magyar vívósport alapjait.

Forrás: facebook.com/pappjeno

1957-től lett az egyetemistáké a terem, amely a Csepel Nádor téri és a BVSC Tanács körúti (mai Károly körút) bázisának rendszerváltás utáni megszűnése óta az utolsó mohikán, az utolsó belvárosi vívóműhely.

Bármilyen kicsi is ez a terem, bajnokok egész sora került ki innen. Hogy mást ne mondjunk, Kulcsár Győző az OSC párbajtőrözőjeként nyert négy olimpiai aranyat.

A túléléshez szükséges minimális támogatás sok helyről jöhetne

Az 5. kerületi önkormányzat havi 360 000 forint bérleti díjat számláz az egyesület felé, de a nagyjából 30-35 gyermek, ifjúsági és ugyanennyi felnőtt vívó, továbbá a masters és mozgáskorlátozott versenyzők tagdíja nem képes fedezni ezt a kiadást.

Más klubok legtöbbször ingyen kapják a termet az önkormányzattól, sőt van, hogy éves támogatást is nyújt számukra a testület. Az OSC valamiért kimarad a szórásból.

Mató Gyula (balra) már nem csak vív, hanem egyedülálló módon paralimpikonként már oktatja is vívótársait Fotó: facebook.com/pappjeno

A vívók küzdenek a termükért. Üzleti tervet, működtetési koncepciót nyújtottak be úgy a szövetség, mint az önkormányzat felé.

Igaz, momentán nem a legeredményesebb vívószakosztályról van szó, Mató Gyula személyében csak egy riói paralimpikon készült e falak között, de ettől még óvni illene az értékeinket, hagyományainkat. Kiváltképp, ha már 117 évesek.

Nyitókép: facebook.com/Orvosegyetem-Sport-Club-OSC-Vívó-szakosztály/ Bencsik Viktória

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

U.S. President Donald Trump listens during a discussion at the Generation Next forum in the Eisenhower Executive Office Building in Washington, D.C., U.S., on Thursday, March 22, 2018. Trump today took his boldest step to level the economic playing field with China, ordering sweeping tariffs on Chinese goods in a move that could escalate already tense trade relations between the worlds two biggest economies. Photographer: Andrew Harrer/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.