Sport

Gyárfás mindent elveszíthet a lemondásával itthon

Korábban a témában:

Az Emmi sportért felelős államtitkára, Szabó Tünde tartott sajtótájékoztatót szerda délután. A téma természetesen az volt, hogy reggel Gyárfás Tamás lemondott a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) elnöki posztjáról – 23 év után hagyja el a posztot.

A döntést tudomásul vettem, de a szövetség közgyűlése kell, hogy jóváhagyja majd. Remélem, hogy a feszültség ezzel megszűnik a Magyar Úszó Szövetség és az úszók között

– mondta Szabó Tünde, aki arról is beszélt, milyen elnöke kell legyen a MÚSZ-nak: olyan, menedzsertípusú szakember, aki megfelelően tovább tudja vinni az úszószövetség munkáját az úszótársadalom egészének megelégedésére.

Bárki is lesz az új elnök, mindenben segíteni fogják. A versenyzők által felvetett szakmai kérdések ugyanakkor a mai napig fennállnak, ezeket kell minél hamarabb megoldani.

A 24.hu megkérdezte, reális-e, hogy Gyárfás Tamás újra jelöltesse magát a posztra. Ezt Szabó Tünde elképzelhetetlennek tartja, mert vannak nemzetközi céljai.

Szabó Tünde azt mondta, elismeri Gyárfás Tamás 23 évnyi munkáját a MÚSZ élén, és fontosnak tartja, hogy a nemzetközi színtéren képviseli a magyar úszósportot.

Egyelőre kérdéses, hogy Gyárfás Tamás marad-e a 2017-es budapesti vizes világbajnokság szervezőbizottságának társelnöke.

Ugyanis a MÚSZ delegálta ebbe a pozícióba, mint a szervezet elnöke. Szabó Tünde szeretné, ha tapasztalatával tovább segítené a munkát. A vb szempontjából nem érez gondokat, a versenyzők úsznak, az uszoda pedig épül.

A lemondással kapcsolatban megjegyezte: az állami sportirányítás semmiféle nyomást nem gyakorolt Gyárfásra, nem is szabad beleszólni az államnak egy köztestület személyi kérdéseibe. Erre egyébként már korábban is utaltak, amikor még az úszós belháború kapcsán azt pedzegették, hogy minél előbb rendezni kellene a vitát.

Korábban egyébként már szóba került Szabó Tünde neve, mint Gyárfás Tamás lehetséges utóda, de a sportért felelős államtitkár szerint ez fel sem merült. (Fotó: Máthé Zoltán)

Az előzmények:

 1. Gyárfás Tamás múlt november 15-én, kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közőtt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, melyben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, ahol Gyárfás elmondta: felvetődött benne a távozás, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó a közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkrét vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid isközleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, melyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a kritikákra, azt szeretné, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.
 17. Itt pedig egy nyilatkozat Sós Csaba szakmai alelnöktől, aki bebizonyította, hogy a MÚSZ mennyire nem érti a problémát.
 18. Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, szerinte nincs diktatúra a magyar úszásban. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a munkájába, azonnal lemondana.
 19. Hétfőn kilenc úszó és egy edző közös állásfoglalást adott ki, melynek lényege, hogy már ne csak Gyárfás Tamás, hanem a Magyar Úszószövetség elnöksége is álljon fel, ergo gombolják újra a sportág vezetését.
 20. Az úszószövetség szerint tévúton járnak a feltüzelt versenyzők, és abban bíznak, hogy a világbajnokság végéig “elcsitulnak a fegyverek”.
 21. Biczó Bence is felsorakozott úszótársai mögé. Azt mondta: “Szeretnék csatlakozni a tegnap megjelent hivatalos közleményhez és válogatott sporttársaimhoz hasonlóan bízom egy igazságos, átlátható és egységes rendszer kialakulásában.”
  Két edző mellett ő a kilencedik válogatott úszó.
 22. A MÚSZ hitelrontásért bepereli Németh Zsolt egykori nyíltvízi szövetségi kapitányt,  amiért azt állította egy tévés nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke szintén jogi lépéseket tesz Szabó József olimpiai bajnok ellen, aki a fullank.com internetes portálon fogalmazott meg pénzügyi vádakat ellene.
 23. 2016. november 30-án lemondott Gyárfás Tamás.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.