Sport sport

Gyárfás-lemondás: rendkívüli közgyűlés lesz az úszóknál

Gyárfás Tamás lemondását mesterien időzítette. A magyar válogatott úszói és az őket kísérő edzői kar, továbbá személy szerint ő maga is szerda reggel érkezett a Liszt Ferenc repülőtérre és látszólag a legnagyobb egyetértésben, a Lufthansa sztrájk miatt három csoportban, három géppel utaztak a kanadai Windsorba, a december 6-án kezdődő rövidpályás világbajnokság helyszínére.

Úgy tudjuk, Gyárfás Tamás, Hosszú Katinka és Shane Tusup különböző gépen utazott.

A válogatott úszók minden bizonnyal a felhők felett értesültek a fejleményekről.

Gyárfás a MÚSZ-elnöki lemondásának közlését kereken kilenc órára kérte az MTI-től. Pont úgy, hogy se versenyzőt, se edzőt, se szövetségi kapitányt, senkit se lehessen elérni, megszólaltatni. A 24.hu azért talált néhány, a két hete zajló ügyben erősen érdekelt személyt.

A legfőbb ellenfelek

A legérdekesebb talán Hosszú Katinka véleménye, aki a brüsszeli átszállását kihasználva természetesen Facebook üzenetben reagált. Mindenki döntse el maga, a versenyzőnő és tiltakozó társai által viselt póló, illetve az alábbi üzenet mit jelent:

Félúton Windsor felé Shane Tusup, is reagált természetesen. Röviden összefoglalva gratulált feleségének a győzelemhez, akire büszke a januári és a novemberi kiállása miatt. Ezzel segített másoknak, hogy a jövő generációja jobb közösségben dolgozhasson és ezért ő a legbátrabb és legkedvesebb ember, akivel valaha találkozott!

A kormány kinyújtott keze

Aztán ott van Dr. Szabó Tünde, a sportért felelős államtitkár, aki a 24.hu kérdésére úgy fogalmazott, elfogadja Gyárfás Tamás lemondását, aki így a jövőben a nemzetközi vonalra tud maximálisan koncentrálni, hiszen minden sportági szövetségben cél, hogy Magyarország erősítse nemzetközi sportdiplomáciai jelenlétét.

A magyar úszósport nagyon sokat köszönhet a 23 éve elnökként tevékenykedő Gyárfás Tamásnak. Nagy szükség van továbbra is a munkájára, hiszen amellett, hogy a 2017-es világbajnokság társelnöke, FINA-alelnök is egyben. Lemondásával az úszóknál rendkívüli tisztújító közgyűlést kell összehívni, ahol a tagság dönt majd az új elnök személyéről. Természetesen, ha hazaérkezett a világbajnokságról, leülünk és megbeszéljük a további közös feladatokat

– fogalmazott Dr. Szabó Tünde.

A szakállamtitkár szavai azt sugallják, a MÚSZ-alapszabálya az irányadó Gyárfás Tamás utódjának kijelölése tekintetében. Ennek 18. § / d, pont kimondja, “rendkívüli közgyűlést kell összehívni, ha a Szakszövetség elnöki tisztsége bármilyen okból megüresedik.’

A közgyűlést az írásos kezdeményezéstől számított 15-30 napon belül lehet összehívni. Mivel a döntéshozók nagyobbik része a világbajnokságon tartózkodik, így minden bizonnyal leghamarabb januárban lehet új elnöke a Magyar Úszó Szövetségnek.

A menedzser és a sporttárs

Tarpay Zoltán, aki az egyik “lázadó úszó”, Bernek Péter – szintén a Kanadába tartó repülőn ül – képviseletét ellátó Strongaa cég sportmenedzsere úgy fogalmazott, amikor kiadták Hosszú Katinkához csatlakozó közleményüket, alapvetően a konstruktivitás, a partnerség hiányáról, illetve az erős hierarchia jelenlétéről beszéltek, mint általános negatív jelenség a Magyar Úszó Szövetségben.

Ha ezen a téren Gyárfás távozásával változás áll be, az mindenképpen jó a magyar úszósportnak. Bízunk benne, hogy a hír, amely épp a levegőben éri az úszókat, nem befolyásolja őket a világbajnokságon.

– fogalmazott a menedzser.

Az itthon maradó Gyurta Dánielt telefonon értük utol, de ő elnézést kért, majd közölte, nem kíván nyilatkozni. Annyit kért, keressük fel a Facebook oldalát, ott röviden, de mindent leírt.

Ő Katinkánál egyértelműbb üzenetben csak annyit írt: Nagy levegő, tiszta lap.

Ha lemaradtál volna a Hosszú Katinka által kirobbantott úszóügy részleteiről, ami Gyárfás Tamás elnök lemondásához vezetett, akkor íme a történet részletesen:

 1. Gyárfás Tamás múlt november 15-én, kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közőtt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, melyben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, ahol Gyárfás elmondta: felvetődött benne a távozás, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó a közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkrét vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid isközleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, melyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a kritikákra, azt szeretné, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.
 17. Itt pedig egy nyilatkozat Sós Csaba szakmai alelnöktől, aki bebizonyította, hogy a MÚSZ mennyire nem érti a problémát.
 18. Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, szerinte nincs diktatúra a magyar úszásban. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a munkájába, azonnal lemondana.
 19. Hétfőn kilenc úszó és egy edző közös állásfoglalást adott ki, melynek lényege, hogy már ne csak Gyárfás Tamás, hanem a Magyar Úszószövetség elnöksége is álljon fel, ergo gombolják újra a sportág vezetését.
 20. Az úszószövetség szerint tévúton járnak a feltüzelt versenyzők, és abban bíznak, hogy a világbajnokság végéig “elcsitulnak a fegyverek”.
 21. Biczó Bence is felsorakozott úszótársai mögé. Azt mondta: “Szeretnék csatlakozni a tegnap megjelent hivatalos közleményhez és válogatott sporttársaimhoz hasonlóan bízom egy igazságos, átlátható és egységes rendszer kialakulásában.”
  Két edző mellett ő a kilencedik válogatott úszó.
 22. A MÚSZ hitelrontásért bepereli Németh Zsolt egykori nyíltvízi szövetségi kapitányt,  amiért azt állította egy tévés nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke szintén jogi lépéseket tesz Szabó József olimpiai bajnok ellen, aki a fullank.com internetes portálon fogalmazott meg pénzügyi vádakat ellene.
 23. 2016. november 30-án lemondott Gyárfás Tamás.

Ahol a futball esze és szíve találkozik!

Válogatott írások a legjobbaktól.

Minden hónapban legalább 24 kiemelkedő színvonalú tartalom havi 990 forintért. Próbáld ki 490 forintért az első hónapban!

Ahogyan szerzőgárdánk összetétele ígéri, a legkülönfélébb műfajokban, témákban jelennek majd meg szövegek: lesznek elemzések, interjúk, kisprózák, riportok, lesznek hazai és nemzetközi témák, adat- és véleményalapú cikkek egyaránt.

Tartsatok velünk minél többen, hogy együtt alakíthassuk, építhessük az új magyar futballújságot, amely leginkább az írások nívójával és egyediségével akar kitűnni! Fizessetek elő, olvassatok, kövessetek minket, vitatkozzatok velünk, adjatok ötleteket! Várjuk ebbe a közösségbe mindazokat, akiknek a futball csak egy játék, s mindazokat, akiknek a futball több mint egy játék.

KIPRÓBÁLOM!

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.