Sport

Czene Attila azt mondja, Hargitay egy báb, akit Gyárfás mozgat

24.hu
24.hu

2016. 11. 29. 08:16

Korábban a témában:

Úszóügyben sokan beszéltek sokfélét, a versenyzők is közzétették pontjaikat, mégis olybá tűnik, mindenki csak célozgat, ezért olyan ködös ez az egész.

Végre azonban valaki megfogalmazott egy konkrétumot, mi is a baj a jelenlegi vezetéssel. Atlanta olimpiai bajnoka, Czene Attila a Sport TV Mai helyzet című műsorában elég keményen fogalmazott, amikor lényegét tekintve azt mondta; Hargitay András szövetségi kapitány egy báb. Nem is ő dönt, ő csak az elnök, Gyárfás Tamás szócsöve. Ergo a társadalmi elnök ne szóljon bele a szakmába, ne mondja meg ki hova mehet edzőtáborba, ki induljon a windsori rövidpályás világbajnokságon 400 vegyesen.

A Magyar Szabadidősport Szövetség elnöke ezek szerint azért is nyilatkozta azt korábban, hogy szerencsés volna, ha váltás lenne a szövetségben, mert az elnök szakmai dolgokba is beleszól.

Hargitay András azt nyilatkozta, és kvázi így egy picit a médián keresztül üzent is nekem, hogy ő mindenképpen feláll a székéből akkor, ha kiderül, hogy ő nem saját döntéseit hozza, hanem felsőbb nyomásra hallgat. Azt gondolom, köztudott, hogy ez így van. Ő a Széchy-érának az első nagy kiemelkedő alakja, aki a mai napig világhírű név és arc. Egy ilyen arc és név igenis lehetne nyugodtan társadalmi elnöke bármelyik szövetségnek, akár az úszószövetségnek is. De ő is beismeri, és tudja, hogy például Dr. Sós Csaba ma Magyarországon az úszáshoz igenis többet ért nála, jobban benne van, jobban is benne volt az utóbbi pár évtizedben. Azt gondolom, nem vagyok egyedül ezzel a véleményemmel

– jelentette ki a Sport TV Mai helyzet című műsorában Czene Attila.

Czene sportállamtitkár is volt korábban, így pontosan ismeri az állami döntéshozatali rendet és szervezetirányítási tapasztalata is van, így nem csoda, hogy a magyar médiában többen az ő nevét futtatták körbe, mint olyan lehetséges elnök, aki Gyárfás Tamás esetleges lemondása után beülhet a MÚSZ elnöki székbe.

A felvetéssel kapcsolatban Czene úgy fogalmazott, bár megtisztelő, hogy mások képesnek tartják erre, de ő soha nem nyilatkozta ezt.

Csak akkor tudnám vállalni ezt a pozíciót, ha a jelenlegi elnök megértené, azzal a habitussal, illetve azzal a vezetési stílussal, amit ő képvisel, nem jó társadalmi elnök. Ha ezt felismerné, és azt mondaná, “jó, rendben, akkor én másképp szeretnék dolgozni az úszás érdekében”. Ez nem példátlan.  Ott van dr. Aján Tamás, aki a nemzetközi szövetség elnöke, de az itthoni szövetségen belül például semmilyen pozíciót nem tölt be. Nagyon sokat tett ő az úszósportért, és ezt meg is köszönhetjük neki. De azért azt is tudni kell, hogy az úszóeredmények nélkül ő sem tudott volna ilyen sikeres, elsősorban menedzser- és marketing-szemléletű emberként társadalmi elnök lenni, úszó vb-t Magyarországra hozni.

Ha lemaradtál volna a Hosszú Katinka által kirobbantott úszóügy részleteiről:

 1. Gyárfás Tamás múlt november 15-én, kedden azt nyilatkozta, csendes a viszony az úszószövetség és Hosszú Katinka közőtt.
 2. Pár órával később az úszónő nyílt levelet írt, melyben lemondásra szólította fel a MÚSZ-elnököt.
 3. A szervezet szerdán tartott sajtótájékoztatót, ahol Gyárfás elmondta: felvetődött benne a távozás, ám végül meggyőzték, hogy maradjon.
 4. Gyurta Dániel a történet kapcsán a 24.hu-nak elmondta: sajnálja, hogy a sportág a botrányok miatt kerül egyre többször címlapra, és valóban nincs rend a magyar úszásban, de a sportolók minderről nem tudnak nyíltan beszélni. Abban bízik, hogy olyan döntések következnek, amelyek változást hoznak, és a személyes érdekekkel szemben az úszók érdekeit veszik majd figyelembe.
 5. Kapás Boglárka is csatlakozott Gyurtához, ő is közleményben írta, hogy nincs rend a sportágban.
 6. Szerda délután az MTI adta ki, hogy Hargitay Andrást Gyurta Dániel hívta fel, beszéljen vele a honlapunknak adott nyilatkozata kapcsán. Gyurta a kapitány szerint azt mondta, “nem kíván Katinkával közös álláspontra helyezkedni”.
 7. Az olimpiai bajnok mellúszó a közösségi oldalán rögtön reagált: sosem szorult arra, hogy egy harmadik fél szavakat adjon a szájába.
 8. A 400 gyorson rövidpályás világbajnok (2014, Doha) Bernek Péter nevében menedzsmentje, a Strongaa cég már konkrét vádakat fogalmazott meg.
 9. A korábbi négy válogatott úszóhoz csatlakozva a Verrasztó-testvérek, Evelyn és Dávid isközleményt juttatott el a Nemzeti Sportba, melyben jelezték, “megérett az idő a közös fellépésre, az úszók és a szövetség érdekeit is szem előtt tartó, szakmailag is a jelenkor igényei és kívánalmai szerint működő sportági konszenzus megteremtésére a feszültségmentes felkészülés érdekében”.
 10. A MÚSZ közleményben reagált a kritikákra, azt szeretné, ha a sportolók konkretizálnák (névvel vagy anélkül), hogy mivel érhetnének el az eddigieknél is jobb eredményeket.
 11. Czakó Csaba vezetőedző is csatlakozott Hosszúékhoz, ő is a sportágon belüli problémákról beszélt, arról, hogy vannak egyenlők és egyenlőbbek, ennek pedig olykor válogatott úszók isszák meg a levét.
 12. Kozma Dominik is csatlakozott a többi úszóhoz.
 13. Bár egyre több és egyre kellemetlenebb történetekbe keveredik, Hargitay András nem mond le a posztjáról.
 14. A szövetség korábban azt mondta, konkrétumokat akar. Bernek Péter képviselőitől megkapta.
 15. Hargitay András szerint Gyárfás Tamás sikergyáros, és mindenkinek magába kell szállnia.
 16. Czene Attila is nyíltan bírálta Gyárfás Tamást és az úszószövetséget.
 17. Itt pedig egy nyilatkozat Sós Csaba szakmai alelnöktől, aki bebizonyította, hogy a MÚSZ mennyire nem érti a problémát.
 18. Hargitay András visszautasította Czene Attila vádjait, szerinte nincs diktatúra a magyar úszásban. Ha Gyárfás Tamás beleszólna a munkájába, azonnal lemondana.
 19. Hétfőn kilenc úszó és egy edző közös állásfoglalást adott ki, melynek lényege, hogy már ne csak Gyárfás Tamás, hanem a Magyar Úszószövetség elnöksége is álljon fel, ergo gombolják újra a sportág vezetését.
 20. Az úszószövetség szerint tévúton járnak a feltüzelt versenyzők, és abban bíznak, hogy a világbajnokság végéig “elcsitulnak a fegyverek”.
 21. Biczó Bence is felsorakozott úszótársai mögé. Azt mondta: “Szeretnék csatlakozni a tegnap megjelent hivatalos közleményhez és válogatott sporttársaimhoz hasonlóan bízom egy igazságos, átlátható és egységes rendszer kialakulásában.”
  Két edző mellett ő a kilencedik válogatott úszó.
 22. A MÚSZ hitelrontásért bepereli Németh Zsolt egykori nyíltvízi szövetségi kapitányt,  amiért azt állította egy tévés nyilatkozatában, hogy a szövetség megvásárolja a közgyűlési szavazatokat. Gyárfás Tamás, a MÚSZ elnöke szintén jogi lépéseket tesz Szabó József olimpiai bajnok ellen, aki a fullank.com internetes portálon fogalmazott meg pénzügyi vádakat ellene.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

AUCKLAND, NEW ZEALAND - AUGUST 29: Phil Taylor engages with his fans during the Auckland Darts Masters at The Trusts Arena on August 29, 2015 in Auckland, New Zealand. (Photo by Michael Bradley/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.