A rájátszásban robbanthat a Fehérvár

Folytatódik a székesfehérvári hokisok szezonja: a Sapa Fehérvár AV19 az alsóház győzteseként készül az EBEL rájátszására. A határ a csillagos ég lehet.


Kovács Csaba (elöl) 9 gólnál és 18 gólpassznál jár a szezonban
Fotó: MTI

Felemás szezont futott eddig a Sapa Fehérvár AV19 jégkorongcsapata. Az együttes jól kezdett az alapszakaszban, ám többször is hullámvölgybe került, így 44 fordulót követően csak a tízedik helyet csípte meg (18 győzelemmel), azaz a negyedik helyről várhatta a középszakasz küzdelmeit – az alsóházban. Sokan temették ekkor a csapatot, mondván valami nem stimmel a Fehérvári ördögökkel, de a Sapa játékosai azt tették, amit ebben a helyzetben kell: a pályán válaszoltak a kritikusoknak és sorra szállították a győzelmeket, a középszakasz tíz meccséből nyolcat is megnyertek.

Legutóbb vasárnap, a Dornbirn otthonában tudott diadalmaskodni a Fehérvár, ezzel pedig biztossá vált, hogy az együttes újra bejut az osztrák bázisú bajnokság rájátszásába. Ha mindez nem lenne elég, a Volán az első helyen zárta ezt az etapot, amire egyáltalán nem túlzás rásütni a bravúros jelzőt.

A Dornbirn elleni találkozó nem volt egy könnyű menet. A mieink 2-0-ra is vezettek az első harmadban, azonban a 33. percre eltüntette a két csapat közti különbséget az osztrák együttes. A harmadik felvonásban született meg aztán a győztes találat, a 30. életévét márciusban betöltő Kovács Csaba lőtte tovább a Fehérvárt.

Videó – Így jutott rájátszásba a Fehérvár:

– Az 57. percben lőtted azt a gólt a Dornbirn ellen, amellyel biztossá vált, hogy a rájátszásba juttok. Érezni lehetett ezt akkor a jégen?

– Az egész középszakasz alatt jó teljesítményt nyújtottunk. Igaz, azt nem gondoltuk volna mi sem, hogy tízből nyolc mérkőzést kell megnyerni ahhoz, hogy bejussunk. Az utolsó mérkőzést is végig kontrolláltuk, biztonságra játszottunk és ennek meg is lett az eredménye – mondta a Sport24-nek Kovács.

– A játékotok képe látványosan feljavult a középszakaszra.

– Hónapról hónapra fejlődtünk, majd Hetényi Zoltán érkezésével biztosabbak lettünk hátul, mertünk máshogy védekezni, így természetesen támadni is. Bíztunk magunkban annak ellenére is, hogy voltak, akik nem hittek bennünk.

– Az első körben a Bolzano lesz az ellenfeletek, az olasz csapat választotta a Fehérvárt hétfő este. Örültök neki?

– Nagy negatívum, hogy rengeteget kell utazni. De ez igaz lesz ellenfelünkre is. Ugyanazok a feltételek. Ezen a szinten igazából már mindegy volt, kit kapunk, ugyanolyan erősek a riválisok.

– Szoktál magad elé személyes célkitűzéseket állítani egy-egy sorozat előtt?

– Igen, szoktam, de az egyéni célok azért vannak, hogy a csapat sikereit szolgálják. Az a legfontosabb.

Valóban, a Kovács által is említett Hetényi Zoltán érkezése jótékony hatással volt a csapat teljesítményére, a válogatott kapuvédő ráadásul remek teljesítménnyel bizonyította, hogy nem láblógatással teltek a légiósévek. Hetényi a bajnokság legjobb kapusa lett, 27 mérkőzésen 941 lövés zúdult összesen a kapujára, ezek közül 872-nek az útját állta, ami 92,7 százalékos védési hatékonyság, ami ezen a szinten lenyűgöző produkció. Vele 15 győzelmet aratott a csapat, a 12 vereségből pedig négyen is szerzett egy pontot a Fehérvár.

Ám ami még ennél is fontosabb az, hogy Hetényi nem csak jól véd, de magabiztosan és rendkívül higgadtan teszi mindezt. Fejben is sokkal érettebben tűnik, mint pár évvel ezelőtt, biztos pontja a csapatnak, márpedig, ha egy hokicsapat kapujában rend van, az a mezőnyjátékosokra is pozitív hatással van. Mint ahogy azt a Sapa Fehérvár AV19 esetében is látjuk.


Hetényi Zoltán biztos pont a fehérvári kapuban – ez a válogatott szempontjából is jó jel
Fotó: MTI

A rájátszásban a dél-tiroli Bolzano lesz a mieink ellenfele, az a csapat, ahol tavaly Ladányi Balázs is játszott épp azt követően, hogy szakított a székesfehérváriakkal. A liga szabályainak megfelelően a középszakasz végén a felsőház első három helyezettje választhatott ellenfelet magának, a Red Bull Salzburg pedig úgy döntött, hogy a – a papíron leggyengébb – Dornbirn ellen szeretne kezdeni. Ezután következett Olaszország legsikeresebb klubja, a 19-szeres bajnok Bolzano, amely már a Fehérvár mellett tette le a voksát.

Itt kell megjegyeznünk, hogy gyakorlatilag a Fehérvár érdemeinek elismerése az, hogy a Salzburg inkább a Dornbirnnel szeretne meccselni. Emlékezhetünk, nem mindig volt ez így, nem is olyan rég az Olimpija Ljubljana a sportszerűség határait is áthágta, csak hogy a Sapa ellen játszhasson a rájátszásban – Székesfehérváron ezt azóta sem feledik.

„Biztosra mentünk, semmi nem indokolta, hogy előrébb végzett együttest válasszunk. Tény, hogy sokat kell majd utaznunk, de pozitívum, hogy hazai környezetben kezdünk bele a rájátszásba” – mondta Tom Pokel, a Bolzano mestere, aki egyben arra is utalt, hogy több száz kilométert kell majd a csapatoknak megtennie.

Nem lesz egyszerű dolga a Fehérvárnak. A Bolzano ugyan ligaújonc, de azt előre sejteni lehetett, hogy a csapat tényezőlehet majd az EBEL-ben, a gárda pedig egyelőre nem is cáfol rá az előzetes várakozásokra. A védelemnek vannak ugyan gyengébb napjai, azonban a támadók nem maradnak adósak a gólokkal, így a Sapának végig oda kell majd figyelnie a párharcban.

Az alapszakaszt a negyedik helyen zárta a lennedő ellenfél, majd a középső etapban tíz meccsből hatot is megnyerve verekedte fel magát az előkelő második helyre, vagyis a Volánhoz hasonlóan szintén jó formát mutatnak. Ugyanakkor azt sem árt feljegyezni, hogy a középszakaszban már ritkán szakadt ki az olasz gólzsák, a 27 lőtt találatnál csak két felsőházi együttes, a Vienna Capitals, a Linz, valamint a liga utolsó helyen zárt Innsbruck nyújtott szerényebb produkciót.

Az egymás elleni eredmények a pontvadászatban HC Bozen Südtirol néven futó csapat sikerét vetítik előre: a reguláris szakaszban négyszer találkoztak a felek, az olaszok a megszerezhető nyolc pontból hetet is bezsebeltek, egyedül októberben sikerült legyőzni őket rávezetésekkel. Ezen kívül egy 7-3-as, egy 5-2-es és egy 6-3-as vereség a mérleg ellenük.


Trenton Whitfield (21) és társai üde színfoltjai az EBEL-nek
Fotó: hcb.net

Ráadásul a sérülések sem kerülik el a Fehérvárt: korábban a csatár Ladislav Sikorcin, a kapus Bálizs Bence és a két védő, Tokaji Viktor, valamint Orbán Attila is kidőlt a sorból. Közülük a csapatkapitánynak, Tokajinak van esélye arra, hogy jégre léphessen a Bolzano ellen, de az első meccseket vélhetően ő is kihagyja majd.

„Nem mi vagyunk a legpengésebb csapat a rájátszásban, de megkockáztatom, hogy nincs nálunk egységesebb csapat az EBEL-ben! A különböző korú és különböző nemzetiségű játékosok teljesen egy hullámhosszra kerültek. Étkezéseknél sem fordul az elő, hogy külön ülnek a légiósok, külön az idősebbek, külön az ifjoncok. Itt nincsenek klikkek, a szabadidejüket is szívesen töltik egymás társaságában a srácok. Ez hihetetlenül fontos egy csapatnál, és ez az egység a jégen is jól látszik. Ennek is köszönhető a mostani siker. Többen kérdezték már tőlem, hogy nyerhetünk-e a Bolzano ellen? A válaszom mindenféleképpen igen! Nem turistának megyünk oda!”mondta a Sapa Fehérvár AV19 eheti sajtótájékoztatóján Marty Raymond, a székesfehérváriak vezetőedzője.

A párharc egyértelmű esélyese a Bolzano, ugyanakkor itt a lehetőség bebizonyítani, hogy rossz döntés volt az olaszoktól a magyar csapatot választani.

Az EBEL negyeddöntőinek párosításai

Salzburg–Dornbirn
Bolzano–Fehérvár
Vienna Capitals–Villach
Znojmo–Linz

A párharcok az elöl lévő csapat otthonában kezdődnek és váltott pályaválasztói joggal folytatódnak. Minden párosításban az egyik fél negyedik győzelméig tartanak a küzdelmek.

A Bolzano-Fehérvár mérkőzések időpontjai:

március 7., péntek: Bolzano–Fehérvár, 19.45
március 9., vasárnap: Fehérvár–Bolzano, 17.30
március 11., kedd: Bolzano–Fehérvár, 19.45
március 14., péntek: Fehérvár–Bolzano, 19.15
március 16., vasárnap: Bolzano–Fehérvár, 17.30 (ha szükséges)
március 18., kedd: Fehérvár–Bolzano, 19.15 (ha szükséges)
március 21., péntek: Bolzano–Fehérvár, 19.15 (ha szükséges)