Sport

Ők az év legjobbjai a kajakosoknál

kajak kenu vacsora (kajak-kenu, vacsora)
kajak kenu vacsora (kajak-kenu, vacsora)

Évzáró vacsorát tartott a Magyar Kajak-Kenu Szövetség. Volt mit ünnepelni.

A felnőtt és a korosztályos világversenyeken a magyar sportolók 69 arany-, 51 ezüst- és 42 bronzérmet szereztek 2013-ban. Páratlan teljesítmény ez, minden idők legjobb mérlege, bár erre vonatkozóan nem készült teljes körű összegzés. Ugyanakkor Baráth Etele, a szövetség elnöke szinte biztos abban, hogy ilyen jól még sosem szerepeltek a mieink.

Valóban szívet melengető, hogy például a 15-17 éveseknek rendezett Olimpiai Reménységek Versenyén 29 arany-, 16 ezüst- és 18 bronzérmet szereztek a magyar fiatalok. Jelzésértékű megjegyzés következik: az éremtáblázaton második Dánia összesen szerzett 12 érmet!

Ott is voltak a Hajógyári-szigeten működő csárdában – a díszvacsora helyszínén – a fiatalok, akik össze is álltak egy közös fotóra: sokan, nagyon sokan vannak, ez pedig jó jel a jövő szempontjából. Tényleg szépek voltak így együtt, az ember hajlott az elérzékenyülésre.


Dombvári Bence lett a legjobb kajakos ebben az évben
Fotó: MTI

Az ünnepi eseményen díjazták az év legjobbjait is, ahogyan az a szövetségben szokás. A “királykategóriában”, azaz a felnőtt kajakosoknál a férfiaknál Dombvári Bence, a világbajnokságon a kajak 1-es 1000 méteres versenyszámban 27 év után érmet szerző versenyző lett a legjobb, míg a nőknél az 500 méteres számban a duisburgi világbajnokságon aranyérmes Kozák Danuta.

Elhangzott, hogy az államtól kiemelt sportágként kapott milliárdos támogatás első jelei már látszanak, a műhelyek és bázisok egyre inkább európaivá válnak, a cél az, hogy sehol se forduljon elő, hogy a gyerekeknek ne legyen meleg víz a zuhanyzáshoz – például.

A vacsorán köszöntötték a 85 éves Székffy Gézát, a 70 éves Horváth Pétert és Hesz Mihályt, valamint szintén hagyományosan azokat a világ- és Európa-bajnokokat, akik kerek évfordulót ünnepelnek, már ami érmeik megszerzését illeti.

Az év legjobbjai:

Az év női ifi kajakozója: Takács Tamara
Az év férfi ifi kajakozója: Birkás Balázs
Az év férfi ifi kenusa: Hajdú Jonatán
Az év utánpótlás edzője: Varga Béla

Az év női maratoni versenyzője: Csay Renáta
Az év férfi maratoni versenyzője: Noé Bálint és Noé Milán
Az év maratoni kenusa: Kövér Márton

A parakategóriában:
Az év férfi versenyzője: Bence János
Az év női versenyzője: Váczi Anita

Az év férfi kajakozója: Dombvári Bence
Az év női kajakozója: Kozák Danuta
Az év férfi kenusa: Vasbányai Henrik
Az év női kenusa: Lakatos Zsanett
Az év edzője: Oláh Tamás

Mennyire lepett meg az elismerés? – kérdeztük a legjobb kajakost, a vb-bronzérmes Dombvári Bencét.

Nagyon, ugyanis az egészet most tudtam meg. Senki nem szólt előtte. Óriási elismerésnek tartom, nagyon örültem neki. Jól esik.

Megérdemelted?

Igen, megérdemelten, csak én, minden évben nekem jár. Na jó, a viccet félretéve: szerintem igen, úgy érzem, én voltam a legjobb kajakos idén. Az, hogy párosban és négyesben mi történt, az egy másik kérdés.

Ez az egyik legkeményebb szám. Hogy alakult úgy, hogy ezt választottad?

Nem készültem az egyesre, hogy őszinte legyek, a négyesre készültünk egész évben. Aminek persze az az alapja, hogy az embernek jól menjen az egyes. Ez szerencsére így volt, az edzéseken is jól mentem, így kaptam meg a lehetőséget.

Mi volt az év legnagyobb pillanata?

Nyilván, amikor beértem. Ott állhattam Németországban, Max Hoff nyerte a versenyt, a németek őrjöngtek, de én is.

Mi lesz jövőre?

Megpróbáljuk lekopírozni ezt az évet, a négyest még nem tudom, hogyan alakul. Keményen nyomjuk már az edzéseket, elkezdődött a felkészülési időszak. Épp Tatáról jöttünk az edzőtáborból. Nyomjuk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik