Sport

Lehet új szuperuszoda 2016-ra a Dagály mellett

Gigantikus sajtótájékoztatót tartott a Magyar Úszó Szövetség szerda délelőtt. Fontos részletek – 1. rész.

A Magyar Úszó Szövetség a kormány támogatása mellett pályázta meg a 2021-es vizes világbajnokság megrendezését, és a szerdai sajtótájékoztató egyik vezérfonala is ez az esemény volt.

Ugyanis egy hónap múlva, a barcelonai világbajnokság első napján döntenek majd arról, ki nyeri el a rendezés jogát 2019-ben és 2021-ben. Mi az utóbbira vagyunk esélyesek, bár volt már olyan kandidálás, amelyet Gyárfás Tamás (a Magyar Úszó Szövetség elnöke) vezetett, és egyetlen szavazatot sem kaptunk – foci-Eb, 2012 (örülhettek a lengyelek és ukránok). Ez azért más tészta, a magyar szervezet vezetője jó pozícióban van a világszövetségben.

Magyarország (Budapest és a Balaton) eredetileg Dél-Korea (Gvandzsu), az Egyesült Arab Emirátusok (Abu-Dhabi), Azerbajdzsán (Baki), Japán és Kína ellen szállt versenybe, de utóbbi kettő visszalépett, Gyárfás szerint most az a cél, hogy az azeriek és az arabok is tegyék ezt, mert akkor „csak” Dél-Koreával kell megküzdeni, és ha minden jól alakul, ők megkapnák 2019-et, mi meg 2021-et.

A vb négy fő helyszínen zajlana: a Balatonnál (itt rendeznék a hosszútávúszó versenyeket és a műugrás egyik versenyét), a Komjádi uszodában, a Hajós–Széchy Sportuszodában a Margitszigeten, és a Dagály strand mellett újonnan felépített uszodakomplexumban.

Mind Vígh László kormánybiztos, mind Gyárfás Tamás szövetségi elnök, mind Tóth József, a XIII. kerület polgármestere (amikor sorolta, hogy a kerület már rendezett világeseményeket a Margitszigeten, páran összenéztünk, elvégre a sziget már nem a XIII. kerülethez tartozik – a Dagály még igen) és Simicskó István sportért felelős államtitkár azt mondta, nem nagyon ismerik a „ha” fogalmát, így úgy készülnek, hogy az uszodát fel kell építeni.

Mindenki bízik tehát a sikeres döntésben, és ha ez így lesz, már másnap elkezdődik a szervezőmunka. Vígh László szerint a tervezés 2014 elejére befejeződhet, az év második felében elkezdődhet a kivitelezés, amely 2016 végére el is készülhet. Merthogy 2017-ben mi rendeznénk a junior világbajnokságot, amely az új uszodakomplexum első világeseménye, a vb főpróbája lenne.

A vb idejére 17-19 ezer ember férne el a Dagály strand melletti létesítményben, azt megelőzően és azt követően pedig 4-5 ezer ember. A beruházás során megújulna a strand teljes területe.

Képek a galériában – a sajtótájékoztató többi fontos fejleményéről folyamatosan beszámolunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik