Sport

A Győr volt irányítója átverte a klubot

Renee Montgomeryt, az UNI SEAT Győr amerikai válogatott kosárlabdázóját szombaton menesztette a klub. A 24 éves irányító húszezer dollárt hagyott veszni.

Eddig meglehetősen dodonai híradások jelentek meg Montomery kirúgásával kapcsolatban. A klub vasárnapi közleménye így fogalmazott: „a vezetés szombaton azonnali hatállyal szerződést bontott Montgomeryvel, mivel a 24 éves irányító megszegte a szerződésében vállaltakat, s több ízben is megsértette a klub házirendjét és fegyelmi szabályzatát.”
Tapodi Péter klubigazgató vasárnap hozzáfűzte:
„Nálunk ugyanazok a szabályok vonatkoznak a 17 éves játékosra, mint az amerikai válogatott légiósra. Olyan kosarasokra van szükségünk, akik tisztelik ezt az országot, a kultúránkat és a kosárlabdát. Természetesen mielőbb intézkedünk Montgomery megfelelő pótlásáról.”

Ettől nem lettünk sokkal okosabbak, nem tudhattuk, hogy a történelmi név viselője mit is csinált: ülve hallgatta végig a Himnuszt vagy netán beletörölte a cipőjét a piros-fehér-zöld trikolórba.

„Egyiket sem”, mondta Fűzy Ákos, a győriek vezetőedzője. „Sőt, az igazság az, hogy péntekig nekem semmi gondom nem volt Renee-vel, rendesen dolgozott az edzéseken, s egyre jobb formába lendült, olyannyira, hogy szerdán Bourges-ban, az Euroliga-mérkőzésen 22 pontjával, 4 labdaszerzésével, 2-2 lepattanójával és gólpasszával egyenesen a csapat legjobbjának bizonyult.”

No de akkor joggal vetődik fel a kérdés: miért kellett elzavarni a kétségkívül remek képességű és jól is teljesítő légióst?

„Péntek délelőttig nem volt semmi gond”, folytatta Fűzy. „Előző nap hosszú utazásunk volt Bourges-ból Győrbe, semmi jel nem utalt arra, hogy Renee valamire készülne. Ezért lepett meg, hogy amikor péntek reggel elkezdtük az edzést, látom ám, hogy Montgomery a pálya szélén civilben beszélget Balogh Gyula ügyvezetőnkkel, és nem úgy néz ki, mint aki be akarna szállni a tréningbe.”

Kiderült, van Montgomery szerződésének egy olyan pontja, amely az úgynevezett „megérkezési pénzről” szól.

„Ezt én a welcome drink mintájára elneveztem magamban welcome money-nak, ez Montgomery esetében elég szép pénz, valahol húszezer dollár, vagyis több mint négymillió forint körüli összeg, ha jól tudom, mert amúgy nem érdekelnek a játékosaim pénzügyei.

Nos, ez a pénz az orvosi vizsgálatkor járna, vagy most már úgy fogalmazok, hogy járt volna a játékosnak. Csakhogy az nem világos, hogy melyik orvosi vizsgálatnál. Lényeg az, hogy Montgomery ezt a pénzt követelte, s azt mondta, addig nem vetkőzik le, amíg az meg nem jelenik a számláján.

Közben már péntek délre járt az idő, a bankok lassan zártak, nem tudtuk megoldani az átutalást, ügyvezetőnek felajánlotta, hogy készpénzben odaadja Montgomerynek az összeget. Ő azonban kötötte az ebet a karóhoz, hogy csak átutalással fogadja el. Mivel ez nem működött, ő elhagyta a termet, azaz megtagadta a részvételt az edzésen. A klubvezetés pedig azonnali hatállyal szerződést bontott vele.”

Felvetődik a kérdés, hogy miért nem volt jó Montgomerynek a „cash”?

„Csütörtök éjjel történhetett valami, Renée és izraeli ügynöke nyilván együtt kifundálták ezt az akciót. A napnál is világosabb, hogy kapott egy, a miénknél előnyösebb ajánlatot, csakhogy a velünk kötött szerződésből már nem tudott kihátrálni, ezért volt szüksége erre a mondvacsinált ürügyre.

Van egy olyan fülesünk, hogy Isztambulba, a Galatasarayhoz tart, ahol valószínűleg megüresedik egy hely, a szintén irányító, és szintén amerikai – csak már orosz állampolgársággal is rendelkező – Epifaniya Prints, vagy angolosan Epiphanny Prince helye. Szóval, nem lennék meglepve, ha a Boszporusz partján bukkanna fel, sőt, már csütörtök este hatkor játszana ellenünk a Galatasaray-Győr mérkőzésen.”

Ez persze nem olyan egyszerű, tudniillik a Győr – teljesen jogosan – kártérítést követel exjátékosától, amiért az megszegte szerződését, hiszen nem vett részt a pénteki edzésen…

Ajánlott videó

Olvasói sztorik