Poszt ITT választás 2018
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Gyurcsány veszélybe sodorja magát a Jobbik ölelésével

24.hu
24.hu

2018. 03. 17. 18:21

Nagy Attila Tibor, a Méltányosság Politikaelemző Központ munkatársának elemzése.
Korábban a témában:

Gyurcsány Ferenc ellopta a showt – már megint.

A Jobbikkal való tárgyalás szükségességéről szóló ünnepi mondatai hírértékben felülmúlták a közös baloldali március 15-i tüntetésen felszólaló többi szónok, még Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt beszédét is. Nem csoda, hiszen tabut döntött a volt kormányfő.

Gyurcsány a későbbi nyilatkozatában arról beszélt, hogy egy közvélemény-kutatás szerint a baloldali szavazók többsége ma már a Jobbikkal való összefogást is elképzelhetőnek tarja. A választói akaratnak való nem engedelmeskedés pedig veszélyes, gondolhatta Gyurcsány.Meg kellett hát mutatnia, hogy ő aztán igazán összefogás-párti, tényleg szeretne kormányváltást, minek érdekében még a Jobbikkal is hajlandó tárgyalni.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Nem róható fel egy politikusnak, ha taktikázva kívánja a maga és a pártja pozícióját javítani. Ugyan a haza az első még Gyurcsánynak is (a Fidesznek meg Magyarország az első, ugye), a hon üdvéért mit meg nem tesz az ember, még az ördöggel, értsd, a Jobbikkal is hajlandó összefogni, tárgyalni, de a taktikai lépésekkel nem árt vigyázni. Különösen, ha az adott párt, illetve a baloldal hosszabb távú érdekeit is szemügyre vesszük.

A magyar baloldal, benne a DK egyik nagy mumusa, ellenfele egy évtizeden át a Jobbik volt. Vona pártja a baloldaliak körében volt már rasszista, antiszemita, neonáci, szélsőséges, szélsőjobboldali, cigánygyűlölő, homofób, mellyel egyebek mellett a listázási ügy miatt a baloldali politikusok egy ideig még vitázni sem voltak hajlandóak.

A politikus, jelen esetben Gyurcsány ettől még megváltoztathatja a Jobbikkal kapcsolatos véleményét, a változásnak azonban hitelesnek kell lennie. Gyurcsánynak hitelesen meg kell magyaráznia, immár miért hajlandó mégis szóba állni az eddig rettegett Jobbikkal.

Ha ugyanis a Jobbik a néppártosodási kísérlete miatt a baloldal szemében valóban sokat mérséklődött, akkor Gyurcsány ezzel elismeri a Jobbik szalonképessé válását. Ez pedig komoly fordulat, a magyar pártpolitikai rendszerre kiható hosszabb távú következményt rejtve magában.

Érlelődik a baloldali pártoknak és a Jobbiknak a Heller Ágnes filozófus által már tavaly sürgetett együttműködése, de egyelőre nem világos, hogy ez milyen formában (például a Molnár Gyula-i választókerületi „félrekacsintással”) valósul meg.

Hódmezővásárhely jelentős fordulatot hozott a kampányban: a média, a sajtó és az aktív választók ellenzéki részében olyan hangulat alakult ki, hogy a Fidesz mégis megverhető, méghozzá a Jobbik segítségével, vagyis össze kell fogni vele.

Ehhez a hangulathoz alkalmazkodik most Gyurcsány Ferenc. Kockázatos lépés, mert a baloldali (köztük a DK-s) választóknak egy jelentős része hajlandó ugyan átszavazni a Jobbik jelöltjére, de a másik része megharagudhat a saját pártjára. Kényes a DK és a baloldal helyzete, hiszen identitásának része volt az éles Jobbik-ellenesség, és most ezt kívánja feláldozni Gyurcsány. Ráadásul úgy, hogy a Jobbik a gesztusát annak ellenére sem viszonozza, hogy állítólag még csak nem is választási együttműködésről lenne szó.

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ráadásul kérdés, ha a Jobbik nem ér el számára megfelelő választási eredményt, majd emiatt visszatér a radikális gyökereihez, akkor hogyan számol el a Jobbikkal kapcsolatos irányváltással Gyurcsány Ferenc és azok a baloldali politikusok, akik tárgyalni/megállapodni/félrekacsintani kívánnak most a Jobbikkal?

Akad viszont egy a baloldal Jobbikhoz közeledését könnyítő tényező. Kimondhatjuk, hogy a Fidesz hibázott 2017 végén, amikor is az ÁSZ büntetéssel fenyegette meg a Jobbikot és több baloldali-liberális pártot, ugyanis ezzel a lépéssel egy táborba terelte a létükben veszélyeztetett ellenzéki formációkat.

Holott a Fidesznek pont az lett volna érdeke, hogy a Jobbik és baloldali pártok között továbbra is mély maradjon a szakadék, ehhez képest Márki-Zay Péter megválasztásáért Hódmezővásárhelyen a szocialisták és a jobbikosok együtt küzdöttek a kampánycsapatban.

Heller Ágnes sokat kárhoztatott elképzelése a Jobbik és a baloldal együttműködéséről ma már nem hihetetlen és velejéig felháborító, köszönhetően immár Gyurcsánynak is.

És még mondja valaki, hogy a magyar értelmiségnek nincs befolyása a politikára.

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.