Élő Belföld

Karácsony és Gyurcsány egy színpadon ünnepel

Percről percre a Fővám téri ellenzéki demonstrációról.

A Fővám téren ünnepel szombaton 15 órától az ellenzék azon része, amely Karácsony Gergelyt ültetné a miniszterelnöki székbe. Az MSZP és a Párbeszéd kormányfő-jelöltjén túl a DK-elnök Gyurcsány Ferenc is itt szólal fel, a Szolidaritás, az Együtt és a Liberálisok is képviseltetik magukat.

Kiemelt kép: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu

Ungár Péter: Sokat segítene az ellenzék helyzetén, ha Karácsony Gergelynek legalább egy beszédben belül sikerülne egy koherens álláspontot képviselnie

Az LMP-s politikus Facebook-posztjában arra reagált, hogy Karácsony Gergely ma azt mondta, ha Vona Gábor nyer, akkor Orbán Viktor nyer.

Én tényleg nem szeretném, hogy bármelyik megtörténjen, de azt azért elmondanám, hogy nehéz úgy ellenzéki sorsközösségről beszélni és nehéz úgy tárgyalást kezdeményezni valakivel, ha közben ilyeneket mondunk róla. Márpedig ez mind megtörtént az MSZP miniszterelnök-jelöltjének beszédében. Sokat segítene az ellenzék helyzetén és a kormányváltás ügyén, ha Karácsony Gergelynek legalább egy beszédben belül sikerülne egy koherens álláspontot képviselnie

– fogalmazott.

Utóiratában megjegyezte, remélem mindenki emlékszik rá, hogy a Jobbikkal való együttműködés lehetőségét Karácsony Gergely szorgalmazta először 2010 után.

Persze az még a hárommal ezelőtti pártjában a ki tudja hánnyal ezelőtti álláspontja volt.

Karácsony Gergely ma azt mondta, hogy ha Vona Gábor nyer, akkor Orbán Viktor nyer. Én tényleg nem szeretném, hogy…

Közzétette: Ungár Péter – 2018. március 15.

Fidesz: Gyurcsány a politikai jellemtelenség megtestesítője

Gulyás Gergely az MTI-nek telefonon reagált a baloldali pártok közös március 15-i, budapesti megmozdulásán elhangzottakra.

A Fidesz frakcióvezetője szerint

Gyurcsány Ferenc a politikai jellemtelenség megtestesítője: kommunista ifjúsági vezetőként kezdte, most pedig azokat hívja tárgyalni, akiket korábban ő nevezett nácinak, s ezt még néhány héttel ezelőtt is megerősítette.

A fideszes politikus szerint a Jobbiknak és különösen a Jobbik szavazóinak ideje elgondolkodniuk azon, pártjuk hogyan juthatott olyan mélyre, hogy vonzó partner legyen az országot tönkretevő, a magyar nemzettel való közösséget megtagadó Gyurcsány Ferenc számára.

A vasárnapi tárgyalás azoknak a politikai erőknek a tárgyalása lesz, akik hatalomért és a pénzért bármilyen elvet készek sutba dobni

– jegyezte meg a Fidesz frakcióvezetője.

Kikosarazta a Jobbik Gyurcsányt

Gyurcsány Ferenc a délutáni beszédében bejelentette, tárgyalniuk kell a Jobbikkal.

A Jobbik erre közleményében úgy reagált, hogy

a párt nem vesz részt a DK elnöke által kezdeményezett vasárnapi tárgyaláson.

Megérkeznek

a Fővám téri ellenzéki demonstráció résztvevői az Operához, a diákok rendezvényére. Ennek a közvetítésnek most véget vetünk, váltsanak csatornát:

A Nemzeti Múzeumhoz vonulnak a tüntető diákok
A Független Diákparlament az Opera előtt tartotta március 15-i megemlékezését, majd a résztvevők a Nemzeti Múzeumhoz vonultak. A diákok már sokadik alkalommal demonstráltak egy jobb oktatási rendszerért.

Én hiszek a svéd nőnek

– áll egy férfi tábláján, aki a Madách téren álldogál. Valójában nem hisz ő se, mondta, miután valaki bekiabált, hogy “én nem”. Közben az Operához tartó menet az Andrássyra kanyarodik. Elöl egyébként több ligetvédő is vonul, fejből most nem tudom felidézni a ligetvédő csoportok nevét, de ez a Nikó-féle társaság.

Ez a legcsendesebb tüntetés,

amin valaha jártam, még a kiskörúton vonulva is csendben beszélgetnek az emberek. A Fővám téren, a beszédek alatt sem kellett attól tartani, hogy kiszakad az emberek dobhártyája. Néha felharsan egy síp az “Orbán takarodj” ritmusára, de nem sikerül rávennie az embereket a skandálásra. Talán a borongós idő nyomta el az embereket. Közben az Astoriára érnek a vonulók.

A demonstráció végén

az emberek nagy része megindult a Kálvin tér felé, azt kiabálják többen, hogy az Operához mennek, ahol a diákok tüntetnek. Ezt a színpadról Galkó is megerősíti, és elszavalja a Szózatot, de ezt sokan már nem várják meg.

Karácsony: Ha Vona nyer, az is Orbán győzelme lesz

Karácsony szerint, ha Vona Gábor nyeri a választást, az is Orbán Viktor győzelme lesz. Orbánnak szerinte legalább húsz évre volt szüksége, hogy liberálisból illiberális legyen, Vona Gábornak ehhez elég volt három év. Szerinte át kell gondolni, hogy a választás után mi lesz, mielőtt leülnek tárgyalni az ördöggel.

Csendes forradalmat szeretne, főleg az oktatásban, a munka világában és a nyugdíjakban. És forradalmi változás kell a lelkekben. Szerinte amit Orbán elsőként vett el, az a béke.

Vissza kell hozni a békét,

Közölte Karácsony Gergely. Szerinte sok hitszegés volt az országban, amikor cserben hagyták az eskütevők a választásokat. Orbán Viktor 2010-ben felesküdött a magyar alkotmányra, aztán beletörölte a lábát. Karácsony esküt tett, hogy nem fog esküt tenni az alaptörvényre, mert erre az alaptörvényre nem akar esküt tenni.

Olyan országot építünk, ahol a bőség kosarából mindenki egyenlően vehet, és ahol a dicsőséges nagyurak, akik szétlopták az országot, meg lesznek büntetve, mondta Karácsony. Végül arra kérte a tüntetőket, hogy tegyenek esküt, hogy elmennek szavazni.

Karácsony: Gyurcsánynak üzenem, ott leszek

Bálványt állítottak maguknak hazugságból, és ezt a bálványt imádják, néhány száz méterre innen, mondja Karácsony. Szerinte ezt a bálványt, Orbán Viktor bálványát le kell döntenünk. Mert senki nem szolgálhat két urat egyszerre.

Vagy a nép, vagy a hatalom, vagy a hatalom emberei, vagy az emberek hatalma, vagy kelet, vagy nyugat, vagy Orbán bálványa, vagy szabadság, ez a választásunk.

Karácsony szerint a Fidesz egy jól szervezett kisebbség, sok pénzzel, sok hatalommal, sok busszal, amivel Budapestre lehet utaztatni az embereket. Szerinte a Fidesz egy dologgal nem rendelkezik: nincs igaza. És ahogy Dávid legyőzte Góliátot, úgy fogják ők is legyőzni Orbán Viktor rendszerét.

A többség nem lehet ellenzékben,

mondta Karácsony, és szerinte az a feladat, hogy az összefogást szélesítsék, ezért közölte, hogy Gyurcsánynak üzeni, hogy ők ott lesznek a tárgyaláson, hogy megtalálják az egy esélyes jelöltet. Majd a Jobbikra célozva közölte, hogy várják a jelöltjeiket a nagy közös szövetségben.

Én csak egy pártot ismerek, az igazságét, mondta Karácsony, és hozzátette, hogy ők is hajlandóak visszalépni bizonyos helyeken.

Úgy kell az ördöggel szövetkezni, hogy ne váljunk mi is ördögökké,

közölte a Jobbikra utalva. Szerinte nem lehet az, hogy megint a gyűlölet vezényelje az országot.

A tömeg

a rendezvény vége felé, Karácsony beszéde alatt a hídtól a Váci utca vonaláig ér.

Karácsony: A zsarnokság Felcsútról jön

Színpadon az este főszereplője, Karácsony Gergely. Karácsony szerint Hajós András téved, mert a mai nap főszereplője nem ő, hanem a tüntetők, akik az igazságos és szabad Magyarország mellett tüntetnek.

Csúnyán indult a nap, esett az eső, de most süt a nap a Szabadság hídon, mondja Karácsony. A magyarok 170 éve ezen a napon beírták a magyarokat a szabadságszerető népek közé. Hitet tettünk a szabadság, az egyenlőség és a testvériség mellett. Nem éltünk mindig szabadságban, sokszor újra kellett kezdenünk. És az sem rajtunk múlt, hogy valóban szabadságban élhettünk, mert akik rajtunk zsarnokoskodtak, azok mindig külföldi tankokkkal és katonákkal érkeztek. Nem a saját akaratunkból töltöttük az időt zsarnokságban, ezt eddig mindig elmondhattuk.

Most nem mondhatjuk. Ma a Szabadság nem külföldi erők miatt van veszélyben, a zsarnokság nem keletről, vagy nyugatról jön, hanem Felcsútról,

mondta Karácsony.

Színpadon Hajós András

Aki meglepetésvendégként szólal fel Gyurcsány Ferenc után, és egyelőre értelmetlen mondatokkal szólal fel az indulatosság ellen. Hajós szerint az észmunka ideje jött el, nem indulatosnak kell lenni.

Hölgyeim és Uraim, beköszöntött a csendes matek korszaka.

Közölte, ami alatt azt érti, hogy okosan kell szavazni.

Gyurcsány: Tárgyalni kell a Jobbikkal

Másban is túllép eddigi álláspontján.

Kijelenti: tárgyalni kell a Jobbikkal.

Nem választási együttműködést szorgalmaz, hanem arról egyeztetne, a remélt győzelem után hogyan működnek majd együtt a parlamentben az Orbán-rendszer lebontásában.

Ezért tárgyalásra hívja az ellenzéki pártokat: az MSZP-P, az LMP és a Jobbik vezetőit.

Lazul:

Annyit kérek, hogy ugorjanak be hozzánk és tárgyaljunk.

A „kákán is csomót keresők nem érdekelnek, a hazám érdekel, a hazám pedig megér egy tárgyalást, annál sokkal többet is”.

Gyurcsány: Nagyvonalúnak kell lenni, visszalépünk Szél ellenében

Azt mondja, „nincs olyan ellenzéki párt, mely egyedül legyőzhetné a Fideszt, de együtt többen vagyunk”.

Arra szólít fel, győzzön az ellenzék, aztán jöhet a koalíció, értsd, egyelőre nem posztokat osztanak, hanem harcolnak.

Most még, így Gyurcsány, nagyvonalúnak kell lenni: mindenütt csak egy demokratikus ellenzéki jelölt induljon, a többiek (a Jobbik) pedig segítsenek Orbánék leváltásában.

Bejelenti, hogy Budakeszin egyoldalú lépéssel visszavonja jelöltjét, Tóth Zoltánt a zöld Szél Bernadett ellenében.

Gyurcsány: Ha harc, hát legyen harc

A szavak ideje lejárt, elmondtunk mindent a gazemberségről, soha nem alkudtunk meg Orbán rendszerével, ez adja erőnket.

Ezzel kezdi beszédét a DK elnöke, aki győzelemre készül.

Igazságot adna a kisemmizetteknek, szabadságot a sajtónak, a szónak, a hitnek, szabadulást a politikai státuszfoglyoknak, reményt az elesetteknek, felemelkedést a nemzetnek.

Azt mondja, túl sokszor érezte a cselédlakást elárasztó dohszagot, s nem felejtette el, az elesettekért akar győzni.

Úgy véli, soha senki nem szállt szembe olyan bátorsággal Orbánnal szembe, mint a DK.

Ismét felhozza, hogy a hazaárulás vádját is vállalva álltak ki azzal, hogy ne szavazhasson itt, aki nem Magyarországon él.

Hitet tesz az előzetesben lévő Czeglédi Csaba mellett:

Ha harc, hát legyen harc.

Kunhalmi: Jobbik=Orbán

Kunhalmi Ágnes, az MSZP budapesti elnöke: “Azt a mindenit, a betyárját, milyen sokan vagyunk! Budapestiek, demokraták, hát hogy vagytok? Viszket-e a tenyeretek?” A jelenlévőket méltatja, ők voltak azok, akik megvédték a kockás ingesekkel a gyerekeket, a ligetet, ők a reális, okos demokraták, mert ott vannak, ahol a legnagyobb esély van Orbán Viktor elsöprésére. A Momentumról is szót ejtett, szerinte nem elég aláírásokat gyűjteni, hogy megfékezzék az olimpiát, és nem elég a korszakváltáshoz, hogy ki milyen frissen alapított pártot. Orbán Viktor akar korszakot váltani, a fenébe is – mondja. A politika harc a demokráciáért, a jobb életéet, egymásért – véli. Cukiskodókkal, áldemokratákkal nem lehet együtt küzdeni – mondja a Jobbikról, amelyben szerinte többen vannak, akik Orbán politikáját szeretik, mint az ellenállók. Minden Jobbikra adott szavazat Orbánt segíti szerinte.

Vitát szerveznek

Balázs Péter volt külügyminiszter a V18 üzenetét hozta el, ami hat korábbi kormány tagjaiból összeállt csoport. A sorsközösség meghaladhatja az értékközösséget – mondja. Egy tisztességtelen választási törvény elvette az első fordulót, nem tudunk tájékozódni. Ő is azt javasolja, hogy találják meg a legesélyesebb ellenzéki jelöltet, és rá szavazzanak. Április 4-re megszervezik a listavezetők és miniszterelnök-jelöltek vitáját, aki nem megy el, az Balázs szerint nem demokrata.

Fagyiforradalom

Az útmenti pékségből sorra jönnek ki az ünneplők többgombócos fagylaltokkal, amit nem tudok értelmezni, amennyiben nekem határozott érzésem, hogy fázom. Sokakat nyilván jobban fűt a forradalom emlékének lángja.

Felcsúti maffiavezér

Szabó Szabolcs, az Együtt képviselője szerint azok vannak többen, akik azt akarják, hogy a zsarnok, tolvaj Fidesz tűnjön el a kormányzatból, és üzeni a kormánypárti banditáknak, hogy a felcsúti maffiavezér nem védi meg őket a bukástól. Orbán Viktor az elmúlt 8 évben ellopta a szabadságunkat és az ország egyik leggazdagabb emberévé csalta magát – véli. Szerinte április 8-án a szabadságot szerezzük vissza, ami az erős jogállam alapja. Hódmezővásárhellyel példálózik ő is, ami visszaadta a reményt arra, hogy le lehet győzni a Fideszt – mondja. Az ellenzéknek azt üzenték szerinte a választók, hogy ha összefogva állítanak jelöltet, arra szavaznak, és nem vadászgató tolvajbárókra. Úgy gondolja, ha tisztességgel, nyitottan, érvekkel beszélnek a választókkal, maguktól rájönnek, mi a helyes, és azt javasolja, mindenhol a legesélyesebb ellenzéki egyéni képviselőjelöltre szavazzanak.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik