Belföld választás 2018
Fotó: Bielik István / 24.hu

Török Gábor: Orbán ekkorát ritkán hibázik

Farkas György
Farkas György

újságíró. 2018. 03. 16. 09:55

A politikai elemző szerint a kormányfő most nem az eszére hallgatott.

Török Gábor szerint egy politikusnál csak azt érdemes vizsgálni, beszéde segítette-e stratégiája érvényesülését, vagy inkább gátolta azt. Blogján azt írta, március 15-én a Fidesznek kulcskérdés volt, hogy a kampányban előkerült kínos ügyek –  Altusz-nyilatkozat, Elios-akta, hódmezővásárhelyi vereség, Semjén és Kósa ügyei – után a Békemenettel végre erőt mutasson.

Befektetett az állam is az Elios külföldi holdudvarába
Még közpénzzel is egyengette az Elios-csoport és üzletfelei útját a magyar állam egyik befektetési társasága.

A Békemenet rengeteg embert toborzott össze, a mozgósítás jól működött, a demonstráció sikeres volt, de még nem dőlt el, a Fidesz ebből mennyit tud profitálni. Török Gábor megismétli, korábban nem hitte, de Orbán Viktor ünnepi beszéde igazolta, a kampányban a Fidesz mindent a migrációra tesz fel.

A Fidesz láthatóan lemondott arról, hogy a kormányzás egyéb területeiről bármit mondjon, nem csupán ígéreteket nem tesz, de a létező eredményeit sem hajlandó a kampányban tárgyalni.

Ennek hasznosságát csak április nyolcadika után lehet megítélni, de az már biztos, hogy a miniszterelnök – erkölcsi, jogi és politikai elégtételt – ígérő mondata nagyon magas labda az ellenzéknek.

Ha korábbi szövetségesének és mostani ellenségének, Simicska Lajosnak akart üzenni, azt megtehette volna számtalan más – nem nyilvános – csatornán is, ehhez biztosan nem egy olyan eszközt volt célszerű igénybe venni, amelyre a legnagyobb figyelem irányul.

Török egyelőre úgy látja, ezúttal nem a ráció, hanem a zsiger szólalt meg: a miniszterelnök nem azt mondta, ami hasznos neki, hanem amit az ügyben valóban gondol, még inkább érez.

Ha valóban így történt, az olyasmi, amit Orbán Viktor a beszédeiben viszonylag ritkán szokott elkövetni: komoly politikai hiba.

Az elemző szerint az ellenzéki együttműködés ügyében továbbra sincs érdemi előrelépés, szerinte átfogó megállapodás szinte biztosan nem lesz.

Fotó: Marjai János / 24.hu
Minden, amit a március 15-i eseményekről tudni kell
Orbán-beszéd, alternatív békemenet, a Jobbik felé közeledő baloldal. Minden röviden.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.