Poszt ITT

Pákh Imre: kérek még fél évet

A Magyar Országos Asztalitenisz Szövetség elnöke büszke arra, hogy a világ legjobb játékosai Budapestre érkeztek. A magyar pingpong is egy kincs, de nem művi.

2011-ben, némi meglepetésre választották meg az asztalitenisz szövetség elnökének az Egyesült Államokban élő vállalkozót, műkereskedőt, a Munkácsy-képek szenvedélyes gyűjtőjét (övé a Golgota is és számos olyan festmény, amelyet az elmúlt években hazánkban is láthattunk), Pákh Imrét.

A sportág szerelmese, maga is játszik néha, és a múlt héten átesett a tűzkeresztségen, már ami sportvezetői minőségét illeti: kezdésként az elmúlt 20 év legszínvonalasabb mezőnyét felvonultató nemzetközi viadalát rendezte meg Budapest. Az ITTF World Touron 51 ország 360 versenyzője vett részt, köztük világ- és olimpiai bajnok kínai versenyzők. Szóra bírtuk a szövetség elnökét.

Izgult a verseny előtt?

Igen, izgultam, sok okom is volt rá, hiszen ilyen színvonalas viadalt még nem rendezett a magyar szövetség. Izgultam azért is, jönnek-e a kínaiak vagy sem. Utóbbinak hihetetlen fontossága volt a sportág megítélése szempontjából. Izgultam a szervezés és még most is izgulok az anyagiak miatt, de remélem, hogy hamarosan mindez már a múlté lesz. A jövőben korábban kezdjük majd a World Tour szervezését, egy nagyobb stábbal. Remélem, hogy megtetszett annyira a kínaiaknak Budapest, hogy jövőre visszatérnek hozzánk.


A képre kattintva galéria nyílik World Tour budapesti nyitójáról!
Fotó: Kummer János

Volt lehetősége arra a múlt hét során, hogy játsszon egy keveset?

Sajnos erre sem időm, sem alkalmam nem volt.

De szokott játszani…

Igen, néha ütögetek egy kicsit, a testmozgás senkinek sem árt. Tetszik a sportág minden szempontból. Mindenesetre nagyon élvezetes volt nézni a mieinket, ha ők játszanak, szintén nagyon izgulok, talán jobban, mint ők.

Rengeteg mindennel foglalkozik, a gazdasági élet, az aukciók világának meghatározó szereplője. Az asztalitenisznek hol a helye mindezek között?

Jelen pillanatban az első helyen áll.

És jövő héten hol fog?

Akkor is az élvonalban lesz. Vannak elképzeléseim, vannak terveim, ezeket meg kell, hogy valósítsam. Olyan állapotba szeretném fejleszteni a szövetség munkáját, struktúráját, ahonnan már magától működik minden, remélhetőleg magas színvonalon.

Volt arra példa, hogy egyeztetett más olyan, a gazdasági életben meghatározó személyiséggel, akik elvállalták egy-egy sportág elnöki pozícióját, és akik tanácsokat adtak volna arra vonatkozóan, hogyan is kell ezt csinálni?

Nem találkoztam másokkal, hiszen eléggé szoros kapcsolatban állok a MOB-bal, onnan nagyon sok tanácsot kapok, és máshonnan is. Kellett 3-4 hónap, hogy belenézzek a sportág problémáiba, feltérképezzem, megismerjem azokat. Egy olyan terven dolgozunk, amely 3-4 év múlva a rangjához, múltjához méltó helyre emeli a sportágat.

Azaz?

Ha a játékosokra vetítjük, akkor azt, hogy legyenek az európai ranglista élvonalában, és világviszonylatban is megállják a helyüket.


“Szívesen töltöm az időt a játékosokkal, szívesen drukkolok nekik”
Fotó: MTI / Czimbal Gyula

Mennyire nehéz feladat egy sportági szövetségi elnökének lenni, így 2012-ben?

A gazdasági helyzet nem segít az tény, de tudomásul kell venni, hogy a felállás megváltozott. Az állami támogatások eltűntek, paradigmaváltásra van szükség, és szerintem ez be is fejeződik hamarosan a szövetségen belül. Ha jó eredményeket tudunk felmutatni, márpedig az mindenképp az, hogy 360 sportolót sikerült elcsábítanunk Magyarországra, akkor előbb-utóbb megjönnek azok a szponzorok, akiknek a sportág jövője nem közömbös. Nekünk kell megtenni az első lépést, a karosszékben ülve várni arra, hogy jöjjön a pénz, nos, ez a múlté.

Milyen gyakran jár Magyarországra?

Majdnem minden hónapban, de kéthavonta biztosan eljövök Budapestre, most a hónap végéig maradok.

Ilyenkor hogy néz ki egy napja?

Fél 8-8-kor kezdem a munkát, és este 8-9-ig be is vagyok táblázva. Az időm java részét Budapesten töltöm, de a várost bázisként is „használom”, innen utazom tovább a munkám miatt máshová.

A londoni olimpiát is betervezte magának?

Okvetlenül, mert már a gdanski Európa-bajnokságon eltöltött 3 nap alatt is nagyon sokat tanultam, emiatt tudom, hogy mik voltak a mi hiányosságaink most a World Touron. A világ- és az Európa-bajnokságot sem hagyom ki, fontos, hogy ott legyek a tapasztalatszerzés miatt. Szívesen töltöm az időt a játékosokkal, szívesen drukkolok nekik. Ha a jelenlétem csak 1 százalékban segíti a jólétüket, akkor azt megadom nekik.

Hogy érzi, ők látják már a munkája eddigi eredményeit?

Remélem. Sokat beszélgettem velük, bevonom őket a döntéseimbe. Az év közepére, fél év múlva sok minden eldől, úgy érzem, jó irányba haladunk, bár talán kicsit lassan. Kérek még egy fél évet, és beszélgessünk újra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik