Otthon

Számos oka van, miért bámul ránk a kutyánk

Getty Images
Getty Images

Ha valaha is volt kutyánk, akkor valószínű, hogy egyszer-egyszer részt vettünk bámészkodóversenyen kedvencünkkel. Ilyenkor történik valami, ami a figyelem középpontjába kerül, és nem töri meg semmi a fókuszt. Néhány kutya számára a koncentráció percekig tarthat, nem riad vissza a körülöttük zajló egyéb eseményektől. De miért bámul minket a kutyánk? Mindez az eb természetéből származik és ilyen módon kommunikálja felénk az érzéseiket, írja a Treehugger.

Szakértők szerint fontos, hogy figyeljünk az általános testbeszédre annak érdekében, hogy megértsük azt, amit kutyánk mondani vagy tenni akar. Például kedvencünk bámulása általában boldog játéknak vagy lelkes várakozásnak számít, ha csóváló farok vagy izgatott ugatás kíséri. Ha azonban a kutyánk morog, nyöszörög, meglapul, vagy a fogát mutatja, akkor más mögöttes okok lehetnek.

Kommunikáció

A kutyák nagyon odafigyelnek arra, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megszerezzék azt, amit akarnak. Amint megtanulták, hogy hogyan reagálsz, amikor például megosztod vele a szalonnád, legközelebb is tudni fogják, hogyan reagáljanak, amikor hasonló helyzetbe kerülnek.

Hasonlóképpen, ha már évek óta megvan a kutyád, ismeri a gesztusaidat és szokásaidat, ezért még inkább figyel a jelekre. Ha a kutyád tekintete rád szegeződik, akkor valószínűleg megpróbál közölni valamit.

Egy tanulmány szerint a speciálisan kiképzett kutyák nagyon hatékonyan tájékoztatták gazdáikat a közelgő hipoglikémiás állapotról, azaz az alacsony vércukorszint beálltának közeledtére. Tudják, hogy mire kell figyelni, vagy mit kell szagolni, amikor gazdáik bajban vannak, és amikor változást észleltek, gyorsan reagáltak bámulással, a mancsukkal vagy ugatással.

Információk gyűjtése

A kommunikáció mellett a kutyáink türelmesen figyelnek minket és a környezetüket, hogy információkat gyűjtsenek és elemezzék azt. Amikor a kutyák vadállatként kóboroltak, szükségük volt az erős szaglásukra és látásukra, hogy információkat gyűjtsenek a rájuk leselkedő veszélyről vagy a rendelkezésre álló táplálék- és vízforrásokról. Háziállatokként, bár környezetük drasztikusan megváltozott, ezek a viselkedésminták még mindig a DNS-ük része.

A kutyákat olyan napi tevékenységek litániája veszi körül, amelyekkel tisztában kell lenniük, a gépektől a gyerekeken át a kis állatokig. Nagyon figyelnek arra a családra, akivel minden idejüket töltik. Miközben háziállatainkkal együtt élünk, ők mindenre hangsúlyosan odafigyelnek, és minden olyan gesztust vagy mozdulatot megjegyeznek, amely meghatározhatja, hogy mi lesz a következő.

Kutyáink a leghűségesebb barátaink, ezért meg akarják ismerni minden mozdulatunkat, hogy részesei lehessenek  a cselekvéseinknek. Nem akarnak lemaradni semmiről, és a bámulás csak egy kis szelete annak, hogyan követik nyomon a mozdulatainkat. A legkisebb nyom is, amellyel talán még mi sem vagyunk tisztában, a kutyáinknak sokat mond, mert ők mindig készen állnak arra, hogy felvegyék a ritmust velünk.

Getty Images

Érzelmeik kifejezése

Az egyik oka annak, hogy a kutyák annyira szerethetőek, az, ahogyan kimutatják az érzelmeiket. Úgy tűnik, örökké boldogok, játékosak és feltétel nélkül szeretnek. Az emberekhez hasonlóan a kutyák is rengeteg érzelmet fejeznek ki az arcukon és a szemükön keresztül, és nem kell sokat utána olvasni ahhoz, hogy rájöjjünk, hogy mit próbál egy kutya elmondani. Ez lehet egy barátságos, szeretetteljes vagy olyan érzelem, amely megmutatja, hogy dühösek, idegesek, félnek vagy veszélyesek.

A bámulással kifejezik gazdájuk felé az érdeklődésüket, izgalmukat és a pillanat örömét. Teljes tudatában vannak a jelennek, amely lehetővé teszi számukra, hogy éppen arra összpontosítsanak, amit akkor éppen fontosnak tartanak, függetlenül attól, hogy mi zajlik körülöttük.

Amikor a kutya jól érzi magát  és nyugodt, akkor más testbeszéd is jelen lehet, mint a fark csóválása vagy a pattogó ugrálás. Még az is tetszhet neki, ha az ember visszanéz. Ez a kölcsönös bámulás, hasonlóan az emberi kapcsolatokhoz, felszabadítja az oxitocint, közismert nevén a szerelmi hormont, és jó módja lehet a kötődés és szeretet kimutatásának.

A kutya érzékeli a bizalmat és a szeretetet, amelyet közvetítesz felé, és vissza is adja azt. Azok a kutyák azonban, akiknél korábban bántalmazás vagy elhanyagolás történt, máshogy reagálnak. Valószínűleg nem fog tetszeni nekik, ha egy ember visszanéz rájuk, mivel ez az agresszió jeleként is értelmezhető. Egy bántalmazott vagy rémült kutya remeg vagy meglapul, miközben bámul, mert fél attól, hogy mi következik. Egy dühös vagy fenyegetettséget érző kutya agresszív testtartásban állhat, amely azt mutatja, hogy kész megvédeni magát vagy a területét.

Munka közben

Bizonyos kutyafajtáknál a bámulás a génjeikben van: erre tenyésztik őket. Az emberek több száz évet töltöttek kutyák tenyésztésével, hogy segítsék őket a gazdálkodásban, vadászatban. A pásztorkutyákat, ilyen a border collie, a nyájak ellenőrzésére tenyésztik. Amint a nyáj áthalad a legelőn, a kutyák körbejárják a csoportot és gondosan figyelik az állatok tevékenységét.

Amikor azt akarják, hogy megálljanak vagy megforduljanak, mereven néznek addig, amíg az állatok engedelmeskednek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik