Mobil

Újabb ország tekint fenyegetésként a Huawei-re

Óva intett a cseh kiberbiztonsági ügynökség (NCISA) hétfőn a Huawei és a ZTE kínai távközlési vállalatok termékeinek használatától, mivel az ügynökség szerint azok biztonsági fenyegetést jelenthetnek.

Dusan Navrátil, az NCISA igazgatója közölte: a kínai törvények kötelezik az ország területén bejegyzett cégeket arra, hogy együttműködjenek a kínai hírszerzési szolgálattal, tehát a cég termékeinek használata a cseh központi állami intézményekben biztonsági fenyegetést jelenthet.

A Huawei a világ legnagyobb távközlési eszközelőállítója, az utóbbi időben azonban tüzetes vizsgálat alá került nyugati országokban a kínai kormánnyal vélt együttműködése miatt. Szakértők szerint az óriásvállalat eszközeit Peking kémkedésre is fel tudja használni.

Navrátil figyelmeztette a főbb információs infrastruktúrák rendszergazdáit, hogy tegyék meg a megfelelő lépéseket a biztonsági fenyegetés elhárítása érdekében. Az NCISA hozzátette: figyelmeztetését a Csehországgal szövetséges országok vizsgálódásaira alapozta.

A Huawei elutasította a cseh ügynökség állításait, és felszólította az NCISA-t arra, hogy közlését támassza alá bizonyítékokkal. A távközlési vállalat emellett hangsúlyozta: a kiberbiztonság szavatolása mindig is elsődleges célja volt a Huaweinek, amely megbízható partnere az összes fő távközlési vállalatnak Csehországban.

Álmaid telefonja, a kormányoknak nemzetbiztonsági kockázat
A kínai távközlési cégekkel való hadakozás legutóbbi állomása, hogy amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját.

A nagyvállalat emellett leszögezte: Kínában nincsenek olyan törvények, amelyek rákényszeríthetnék a Huawei-t vagy bármely más céget arra, hogy „hátsó ajtókat” hozzon létre hálózati eszközeiben. Ezzel az Egyesült Államok korábbi állítására utalt, miszerint a cég eszközei úgynevezett „hátsó ajtókat” rejthetnek, melyeken keresztül kínai hekkerek kritikus hálózati infrastruktúrákba törhetnek be. Csehországban jövőre döntenek arról, hogy melyik cég építheti ki az 5G-s hálózatot. Erre a Huawei is pályázik. A ZTE egyelőre nem kommentálta a cseh ügynökség közlését.

Értesülések szerint amerikai kormánytisztviselők az utóbbi időben nyomást gyakorolnak a Deutsche Telekom német távközlési vállalatra, az amerikai T-Mobile többségi tulajdonosára, hogy hagyjon fel a Huawei termékeinek használatával.

Japán azt tervezi, hogy betiltja a Huawei és a ZTE termékeinek állami alkalmazását, hogy erősítse védelmét a kibertámadásokkal szemben. Új-Zéland hírszerzése a múlt hónapban utasította el a szigetország egyik távközlési cégének az arra irányuló kérését, hogy a Huawei eszközeit használhassa az 5G mobilinternet hálózathoz, míg Ausztrália betiltotta a cég 5G-s hálózati eszközeit.

A Telekom aggódik a Huawei kizárása miatt
Németország nagyon nem tenné jól, ha kihagyna egy ilyen beszállítót a versenyből.

Letartóztatták a Huawei emberét

A Huawei-re más okból is rájár a rúd. Meng Van-csout, a nagyvállalat pénzügyi igazgatóját december 1-jén letartóztatták Kanadában, miközben egy Hongkongból érkező repülőgépről átszállt Vancouverban. Az Egyesült Államok ügyészsége szerint Meng a Skycom nevű hongkongi fedőcégen keresztül Iránnal üzletelt 2009 és 2014 között, és ezzel megsértette a Washington, illetve Brüsszel által elrendelt Irán-ellenes szankciókat.

Az Egyesült Államok az igazgató kiadatását követeli. Óvadék ellenében történt szabadlábra helyezéséről múlt hét kedden döntött az ügyben illetékes vancouveri bíróság. Meng letartóztatását követően Kínában eljárást indítottak két kanadai állampolgár, Michael Kovrig volt diplomata és Michael Spavor üzletember ellen.

Letartóztatták a Huawei globális pénzügyi igazgatóját Kanadában
Meng Van-csóu a kínai távközlési óriásvállalat alapítójának lánya.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik