Tech

Újabb nagy ország csap oda a Huawei-nek

Kevesen tudják, hogy az elsősorban okostelefonjairól ismert Huawei és ZTE számos más telekommunikációs eszközt, így routereket is szállít világszerte. November végén az amerikai kormány arra kérte szövetségeseit, hogy kerüljék a Huawei eszközeinek használatát, miután februárban  a hat legnagyobb amerikai titkosszolgálat közölte a szenátus hírszerzési bizottságával, hogy az amerikai állampolgároknak nem kéne használniuk a kínai Huawei és a ZTE termékeit. A kínai távközlési cégekkel való hadakozás legutóbbi állomása, hogy Kanadában amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját.

A Huawei elleni bojkotthoz csatlakozik a japán kormány is, akik a későbbiekben nem vásárolnak eszközöket a Huawei-től és a ZTE-zől kormányzati felhasználásra. Meg nem nevezett források elmondása alapján a döntést nagyban befolyásolta az, hogy az ország erősíteni szeretne a kibertámadások elleni védelmén.

Huawei Mate 20 lite – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Josihide Suga kormányszóvivő nem kívánta kommentálni a hírt. A kínaiak szóvivője, Geng Shuang azóta aggodalmát fejezte ki a döntéssel kapcsolatban, hangsúlyozva, hogy reményei szerint a japánok továbbra is korrekt versenykörnyezetet biztosítanak a kínai cégek számára.

Novemberben Új-Zéland is megtiltotta a Spark helyi szolgáltató számára, hogy a Huawei felszerelését használják biztonsági kockázatra hivatkozva. Az országban nem fogják továbbá használni az 5G-hálózat kiépítésekor sem a kínaiak felszereléseit, így döntöttek korábban Ausztráliában is.

Ugyan a Huawei miatt egyre többen aggódnak, eddig senki nem tudott mutatni közvetlen bizonyítékot arra, hogy kapcsolatban állnának a kínai kormánnyal, vagy kémkednének más országok felhasználói után.

Német és francia illetékesek viszont továbbra is szívesen látják a kínai Huawei mobil távközlési vállalatot országukban azt követően is, hogy több nyugati ország nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva megtiltotta a cég berendezéseinek állami beszerzését – írta hétvégén az MTI.

Ezért kéri Amerika, hogy senki ne használjon Huawei-eszközöket
Egyre kiélezettebb a harc, aminek a kereskedelmi mellett politikai okai is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik