Tech

A Telekom aggódik a Huawei kizárása miatt

Miután az Egyesült Államok példáját követve világszerte számos ország kizárta az állami és 5G szolgáltatói beszerzési tenderekből a kínai Huawei Technologies mobilhálózati berendezésgyártó vállalatot, a Deutsche Telekom szakértője indokolatlannak nevezte a lépést a WELT lapnak adott interjúban

Nincsenek teljesen meggyőződve a szakértők arról, hogy valamely hálózati berendezés gyártó vállalat, mint például a Huawei képes-e egyáltalán minden látható nyom nélkül nyitva hagyni egy hátsó bejáratot állami hírszerző szervezetek számára a forgalmazott adatok megszerzéséhez –  írja az MTI.  Az Egyesült Államok mindenesetre meg van győződve róla, hogy ez lehetséges. Az Edward Snowden által nyilvánosságra hozott dokumentumok mindenesetre azt mutatják, hogy amerikai hálózati berendezés gyártó vállalatok berendezéseinél volt már példa az adatfolyamot leágaztató átalakításokra.

Álmaid telefonja, a kormányoknak nemzetbiztonsági kockázat
A kínai távközlési cégekkel való hadakozás legutóbbi állomása, hogy amerikai kérésre letartóztatták a Huawei pénzügyi igazgatóját.

Német szakértők viszont legalábbis „problémásnak” tartják, hogy ilyesmire sor kerülhetne. „Minden hálózati berendezést a lehető legalaposabb módon vizsgálunk át üzemi körülmények között mielőtt használatba kerülhetnének” – jelentette ki Thomas Tschersich, a Deutsche Telekom kiberbiztonsági igazgatója.

Folyamatosan megfigyeljük az eszközök adatforgalmazását, és amennyiben „furcsaságokat” tapasztalunk, a szóban forgó készülék a vizsgálatok megnyugtató lezárásáig nem kerülhet használatba. Ilyen előfeltételek mellett legalábbis kétséges, hogy az alkalmazott hálózati berendezések adatokat tudnának mások felé átirányítani”

– mondta el a lapnak.

A berendezések vizsgálatát a Deutsche Telekom saját bonni biztonságtechnikai laborjában végzi el. A szúrópróbaszerűen kiválasztott készülékeket darabjaira bontják, a legutolsó alkatrészeit is bevizsgálják, sőt, még az integrált áramkörök tokozását is megbontják és mikroszkóp alatt vizsgálják meg azok belső felépítését. Tschersich elmondása szerint sem a Telekom, sem az illetékes szövetségi biztonságtechnikai hatóság nem talált még hálózati berendezésgyártó vállalatok termékeinél aggodalomra okot adó jelet.

Újabb nagy ország csap oda a Huawei-nek
A japánok sem számítanak a kínaiakra kormányzati beszállítóként.

Az 5G-mobilszolgáltatás kiépítéséhez ráadásul a Telekomnak nem áll szándékában egyetlen hálózati berendezésgyártó vállalat technológiájára támaszkodni, hanem vegyes infrastruktúrát tervez kiépíteni a Huawei, az Ericsson, a Nokia és a Cisco bevonásával. A Telekom legalábbis aggályosnak tartja a Huawei kizárását a versenyből.

„Tekintettel az 5G hálózat kiépítésének a sürgető igényére, Németország nagyon nem tenné jól, ha kihagyna egy ilyen nagy kapacitással rendelkező beszállítót a versenyből” – figyelmeztetett Tschersich.

(MTI)

Ezért kéri Amerika, hogy senki ne használjon Huawei-eszközöket
Egyre kiélezettebb a harc, aminek a kereskedelmi mellett politikai okai is lehetnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik