Mobil mobilteszt

Ezzel a telefonnal megdőlt egy régi legenda

Nyolc éve van okostelefonom, de már előtte is használtam félig-meddig annak nevezhető készülékeket. Szintén nyolc éve nem használtam nyomógombos telefont, márpedig a BlackBerry Key2 pont ezt

a nosztalgikus élményt kínálja mindenkinek.

A telefon hátulról ugyan pont úgy néz ki, mint bármelyik aktuális okosmobil, az előlap alsó negyedét viszont egy alfanumerikus billentyűzet foglalja el. A 35 darab gomb miatt az érintőképernyő a manapság megszokottnál valamivel kisebb, csupán 4,5 colos, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy még így is csak egy kicsivel kisebb az iPhone 8 kijelzőjénél, ami 4,7 colos.

Billentyűzet 2018-ban: fura – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

VISSZATÉR AZ ALT ÉS A SHIFT A MOBILODRA!

A Key2-n történő gépelés bizony nosztalgikus érzéseket kelt, ami egészen addig jó, amíg az angol ábécé betűin kívül mást nem szándékozunk használni. Ezt ugyanis a speciális karakterek és számok esetén az Alt gomb lenyomása után tehetjük meg, nagybetűzéshez pedig természetesen a Shiftet kell használnunk. Bár a gombok belülről világítanak, hogy a betűket akár az esti sötétben is láthassuk, a gombok másodlagos funkcióit, például a + és @ karaktereket már nagyon nehéz kivenni.

Magyarként persze az érkezetek is kellhetnek,

ehhez nyomva kell tartani az adott magánhangzó gombját, mire a lehetséges ékezetek megjelennek a kijelző alján, onnan választhatjuk ki, hogy mondjuk ö-t vagy ő-t írnánk. Ezt megtehetjük a képernyőre bökve, de mivel a gombok felülete is érintésérzékeny, ha az ujjunkat elhúzzuk rajtuk, akkor is tudunk jobbra-balra mozogni a betűk közt. Ezt a billentyűs görgetést egyébként használhatjuk bármilyen más app, például a Facebook vagy az Instagram használata közben, hogy ne takarjuk ki ujjunkkal azt, amit épp nézünk, ami elég hasznos, ha már a gombok miatt le kell mondanunk a képernyő negyedéről.

Ha valami, hát ez kuriózum manapság – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

DE MOST EZEN SZUPERGYORSAN LEHET GÉPELNI?

Néhány napnyi használat után rövid tesztet végeztem: stopperrel mértem le, hogy mennyi idő alatt tudom begépelni az új BlackBerryn, illetve a saját, hasonló méretű Samsung Galaxy S7-esemen ugyanazt a mondatot („a kankalin sötétben virágzik”) – az összehasonlíthatóság érdekében prediktív bevitellel.

Nos, a BlackBerryn az ékezetek nehézkes bevitele miatt 15-16 másodpercig, míg a Samsung érintőképernyőjén mindössze 9-10 másodpercig tartott az említett művelet. A lenti kép pedig kiválóan illusztrálja, hogy miért: az érintőképernyős billentyűzet méretét simán másfélszer akkorára tudom állítani, mint a BlackBerry gombjait, így vígan tudok gépelni rajta.

BlackBerry Key2 versus Samsung Galaxy S7 – Fotó: 24.hu

Nyolc éve nehezen szoktam át billentyűs telefonról az érintőképernyőre, de a mai kapacitív kijelzők már olyan jól használhatók, hogy megdőlni látszik a legenda, miszerint a billentyűkön gyorsabb gépelni.

További gyakorlással persze javíthattam volna a szintidőmön, de az ékezetek kezelése így is komplikált. A Key2-t magyarul a prediktív bevitellel érdemes használnia, mert a már begépelt szavakat a telefon később automatikusan felkínálja. Inkább a bonyolult, korábban még sosem használt kifejezések bevitele nehézkes, ezeket a felhasználónak érdemes ékezet nélkül bepötyögnie, ha gyorsan akarnak írni valakinek.

Tíz éve még jól ment, ma már több, mint szokatlan – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A telefont forgalmazó Berrybolt.hu szerint egyébként a hazai vásárlók kifejezetten gombos modelleket részesítik előnyben, a csak érintőképernyős típusok kevésbé népszerűek. Még ma is akadnak olyan vásárlók, akik jobban szeretnek gombokon gépelni: a fizikai billentyűzet ugyan nem gyorsít semmit a gépelésén, de a gombokkal sokan pontosabban tudnak pötyögni.

DE MILYEN HASZNÁLNI EGY BLACKBERRYT?

A szokásosnál kisebb méretű képernyő egyébként jó minőségű, 1620×1080 pixel felbontással, tehát majdnem full-HD-s panel van a telefonban. YouTube-ozáshoz vagy netflixezéshez értelemszerűen fekvő módban kell tartanunk a mobilt, ellenkező esetben alig látható méretű a vetített videó. Az elég idegesítő, hogy az Android rendszer három gombja fixen a képernyőn marad, nem lehet kikapcsolni őket, így mobilmozizáskor a fekete csíkjuk feleslegesen foglalj az amúgy is szűkös hasznos területet.

Az Android 8.1 egész jól fut rajta – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Viszont legalább a beépített hangszórók elég erősek, amit nem vártam egy ilyen üzleties készüléktől. A BlackBerry Key2 belsejében nem a legújabb csodaprocesszor, csak egy középkategóriás chipkészlet dolgozik, viszont a szokásosnál nagyobb, 6 gigabájtos rendszermemóriát pakoltak bele, így az Android 8.1 teljesen normálisan működött rajta (tehát simán lehet váltogatni a megnyitott appok között),

de extrém gyorsaságot nem érdemes várni tőle.

A telefon fotóin hiába keresünk ujjlenyomat-olvasót, pedig ez sem maradt le az új BlackBerryről: a Space billentyűbe lett beépítve, és a fura elhelyezés ellenére is normálisan működik. Ja, és persze a Google Playről is bármilyen appot telepíthetünk, ahogy azt az androidos telefonoknál megszoktuk. Összesen 64 gigabájt tárhely áll rendelkezésre, de ez microSD kártyával tovább bővíthető.

A gyártó ugyanakkor számos hasznos appal telepakolta az Androidot: van például olyan privát mód, amivel egyszerre csak egy-két sornyi szöveget mutat a telefon, így akár a metrón, a tömegben állva is el tudunk olvasni bizalmas üzeneteket anélkül, hogy a mellettünk állók is jól látnának mindent.

A hátlap tapintása egész kellemes – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

A BlackBerry Hub a közösségi üzeneteinket, valamint a levelezést, a hívásokat és az SMS-eket teszi egyetlen közös felületen hozzáférhetővé, míg a DTEK app a rendszert rakja rendbe, garantálva, hogy ne lassuljon be az Android. Van még a Locker alkalmazás, ami fotók, dokumentumok és egyéb fájlokat véd titkosítással – emellett már akár teljes appokat is le lehet védeni vele (például a céges levelezést vagy biztonságos chatet): ezeket csak a ujjlenyomatos, vagy PIN-kódos azonosítás után indítja el a telefon.

SEMMI EXTRA, CSAK EGY DUPLA KAMERA

A mai trendeknek megfelelően a BlackBerry Key2 hátoldalán dupla kamerát találunk: mindkettő 12 megapixeles, az egyik azonban nagylátószögű (79,3 fokos közeli fotókhoz, csoportképekhez), és nagyobb fényerejű (f1.8), míg a másik kisebb fényerejű (f2.6), a látószöge is kisebb (50 fok), viszont kétszeres optikai nagyítást tesz lehetővé, ráadásul mindkét kamera jó gyorsan és pontosan tud fókuszálni is. Ha nem mozgó célpontot fotózunk, érdemes HDR módban tenni, akkor különösen szép (bár jellegéből adódóan nem teljesen természetes) színeket produkál a telefon.

A duálkamera nem váltja meg a világot, de fotózni egész jól lehet vele – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

Nappal, ha sok fény mellett fotózunk, elég jól teljesít a Key2 kamerája, igazából a sötétedéskor, vagy beltéren veszíti el az erejét, mondjuk egy Samsung Galaxy S9-hez képest. Ez részben annak köszönhető, hogy a Key2 dupla kamerájában nincs optikai képstabilizátor. Az előlapi szelfikamera 8 megapixeles, és igazából nem tud semmi különöset.

ÁTLAGOS AKKU HOSSZÚ ÜZEMIDŐVEL

A BlackBerry Key2 belsejében egy 3500 milliamperórás telep van, ami átlagosnak tűnik, de tekintve, hogy a szokásosnál kisebb a képernyő, plusz elég tisztességesen van megoldva a telefon szoftverében az energiatakarékos működés, normál használat mellett simán hozza a két napos üzemet egy töltéssel.

Hátrány viszont, hogy az új BlackBerry nem támogat semmilyen típusú vezeték nélküli töltést, cserébe viszont a gyári USB-C töltő (ami Quickcharge 3 szabványt használ) elképesztően gyorsan végzi a dolgát: 10-20 perc alatt az akku töltöttsége nagyjából 25 százalékkal nő.

Céges telefonnak mondjuk tökéletes – Fotó: Csanádi Márton / 24.hu

EZ EGY CÉGES MOBIL

Egy hetes használat után megszoktam a BlackBerry Key2 minden sajátosságát, igazából komolyabban csak az hiányzott, hogy a Samsungom vezeték nélküli töltőjét nem használhattam vele, valamint sokkal jobban óvtam a telefont az S7-esemnél, mert ez a készülék bizony egyáltalán nem vízálló.

Ha céges telefonként ilyen BlackBerry-t kapnék, elégedett lennék vele. Ugyanakkor semmi nem ösztönöz arra, hogy a meglévő telefonomat Key2-ra cseréljem: nincs olyan extrája, ami a mindennapi használatot megkönnyítené. Tisztességesen frissített, hasznos szoftverekkel felbővített Android fut rajta, panaszkodni biztos nem fog rá egy tulajdonosa sem, de gyanús, hogy ez kevés lesz a világsikerhez.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik