Mobil

Senkinek nem kéne a Huawei mobiljait használnia az amerikai titkosszolgálatok szerint

A hat legnagyobb amerikai titkosszolgálat, köztük a központi hírszerző ügynökség (CIA), a szövetségi nyomozóiroda (FBI), a nemzetbiztonsági ügynökség (NSA), és a nemzeti hírszerzés igazgatói egy keddi meghallgatáson közölték a szenátus hírszerzési bizottságával, hogy az amerikai állampolgároknak nem kéne használniuk a kínai Huawei és ZTE termékeit.

Az FBI igazgatója, Chris Wray elmondása szerint kockázatokat rejt magában, ha egy olyan külföldi kormány cégének engednek teret az ország telekommunikációs piacán, ami nem osztja az Egyesült Államok alapvető értékeit. Lehetővé válna a kínaiak számára, hogy észrevétlenül kémkedhessenek az amerikai állampolgárok után kártékony kódokkal.

Forrás: 24.hu

Az amerikai törvényhozók fontolnak egy olyan törvényt is, ami megtiltaná a kormányzati dolgozóknak, hogy a kínaiak mobiljait használják.

Az amerikai hírszerzők régóta aggódnak a Huawei miatt, amit a kínai népköztársaság egykori mérnöke alapított, ezért az amerikai politikusok a “kínai kormány karjának” tartják a vállalatot. Ez az oka annak, hogy a gyártó nem tud betörni az amerikai piacra. Ugyan kerülőutakon hozzáférhetnek az amerikaiak a SIM-kártya nélküli Huawei-mobilokhoz, de az ország felhasználóinak 90 százaléka szolgáltatókon keresztül vásárol telefont, akik nem forgalmazzák a termékeiket.

Ugyan a Huawei telekommunikációs cégként kezdte pályafutását, mobiltelefonjai tették igazán sikeressé. Tavaly szeptemberben a világ második legnagyobb telefongyártójaként lenyomták az Apple-t is, első helyen a dél-koreai Samsung áll.

A Huawei hivatalos állásfoglalása az üggyel kapcsolatban:

„A Huawei tisztában van az Egyesült Államok azon kormányzati lépéseivel, amelyek látszólag azt célozzák, hogy az Egyesült Államok piacán korlátozzák a Huawei üzleti tevékenységét. A Huawei a világ 170 országában már elnyerte a kormányzatok és a fogyasztók bizalmát, és nem jelent nagyobb kiberbiztonsági kockázatot bármely másik ICT szolgáltatónál, akik hozzánk hasonlóan részt vesznek a globális ellátási láncban és termelésben. Minden tevékenységünkben elkötelezettek vagyunk a nyitottság és az átláthatóság mellett. A Huawei a jövőben is folytatja az innováció és a kutatás-fejlesztés iránti elkötelezettségén alapuló globális üzleti tevékenységét, és olyan technológiákat nyújt, amelyek segítik a felhasználókat minden olyan piacon történő boldogulásban, amelyek megbecsülik az innovációt és annak értékeit.

A Huawei továbbá visszautasítja a cikk azon sugalmazását, hogy a vállalat a kínai hadsereggel bármilyen kapcsolatban állna. A Huawei Kína legnagyobb, 100 százalékban magántulajdonban lévő vállalata, amely saját munkavállalói kezében van. Ren Zhengfei, a cég alapítója, akit 44 éves korában, jóval a vállalat megalakulása előtt nyugdíjaztak a hadseregtől, a cég részvényeinek jelenleg alig több mint 1 százalékát birtokolja.”

Ajánlott videó

Olvasói sztorik