Mobil

Öt mobil azoknak, akik szívós aksira vágynak

Van, akinek nem a külcsín, a kijelző mérete, a rengeteg kamera és a hozzájuk tartozó funkciók széles tárháza, hanem az üzemidő számít igazán, ha okostelefonokról van szó. Mutatunk 5 mobilt, ami a tesztek alapján nagyon jól bírja a kiképzést, és lassabban merülnek le, mint társaik.

A telefonok üzemidejére azóta panaszkodunk, mióta a gombokat érintőkijelzőkre cseréltük, ami nem csoda, hiszen az egyre erősebb hardverek, a remek kamerák, sokoldalú appok és játékok csak úgy zabálják a szuflát, sokszor örülünk, ha egy aktívabb nap végén nem merül csutkára a készülék.

Az okostelefonok piacán hatalmas a kínálat, de milyen eszközt érdemes választania annak, akinek nem a kijelző mérete számít, hanem az, hogy minél tovább tudja használni egy töltéssel az eszközt? A mobilokkal foglalkozó TechRadar és az AndroidAuthority portálok nemrég közzétették saját aktuális listájukat a tesztjeik alapján leghosszabb üzemidővel bíró aktuális mobilokról, ezek közül válogattunk.

HUAWEI MATE PRO 10

Fotó: AFP

A tavalyi év egyik legjobb választása ilyen szempontból a Huawei Mate 10 Pro csúcsmobil, ami a TechRadar tesztje szerint mindössze 9 százalékot merül egy másfél órás videó lejátszása után, és akár két napig is bírhatja, persze a keményvonalas felhasználók esetén kevesebbre kell számítani.

A mobil egyébként mindent tud, ami elvárható a felső kategóriában: 6 hüvelykes, Full HD+ felbontású kijelzőt kapott, belül a Kirin 970 processzor dolgozik, mindenemellett egy neurális feldolgozóegység (NPU) segít az mesterséges intelligenciás műveletek hatékonyabb elvégzésében. A hátlapon 20 megapixeles és 12 megapixeles, elöl pedig 8 megapixeles előlapi kamera kapott helyett. Ajánlott fogyasztói ára itthon 254 990 forint.

Kapacitás: 4000 mAh

A Huawei szerint nem okostelefont, hanem intelligens gépet alkottak
Asztali munkaállomássá alakítható, mesterséges intelligenciával ellátott chippel támad a szívós és kompakt Huawei Mate10.

iPhone X

Fotó: Christoph Dernbach/dpa

Az Apple jubileumi almás mobilja ugyanazon a teszten, másfél órányi videó lejátszása után 11 százalékot merült, és jól példázza, hogy a minél nagyobb teljesítmény nem feltétlen jár együtt hatékony energiakezeléssel, hiszen mindössze 2716 milliamperórás a telep kapacitása.

A készülék lelke az A11 Bionic neurális chip, amit kimondottan gépi tanulásos algoritmusokhoz terveztek, és két maggal végez 600 milliárd műveletet másodpercenként –ennek köszönhető a FaceID-s arcfelismerés is. Egy igazi vékony kávás, szinte a teljes előlapot lefedő, szuperretina kijelzős okostelefon, melyről eltűnt a Home gomb és egyben az ujjlenyomatolvasó. Duálkamera-rendszert kapott, és mint a bemutatón is kiderült, két órával tovább bírja mint egy iPhone 7, illetve vezeték nélküli tölthető.

Az almás cég eddigi legdrágább mobilja, induló ára 379 990 forint.

Kapacitás: 2716 mAh

Kiderült, mekkora is valójában az iPhone X aksija
Kiszivárgott, mit is jelent az iPhone 7-hez képest akár 2 órával hosszabb üzemidő.

SAMSUNG GALAXY S8 Plus

Forrás: AFP

Amellett, hogy a Samsung Galaxy S8 nagytestvére egy kiemelkedő erejű készülék, az általa biztosított üzemidő is korrekt. A 3500 milliamperórás telep egy-másfél napot bír ki, és a Note 8-nál is szívósabb.

Specifikációk terén javarészt azt kapjuk, amit a Galaxy S8 alapmodell esetében, ám nagyobb kijelzővel (5,8 helyett 6,2 hüvelyk) és (3000 helyett 3500 mAh) telep kíséretében. Persze a monstrum ára meglehetősen borsos, hazai ajánlott fogyasztói ára 269 000 forint.

Kapacitás: 3500 mAh

Itt a Samsung Galaxy S8: lenyűgözően végtelen kijelző és arcfelismerés
Az okostelefon mérete maradt, a kijelzője azonban nőtt. Első blikkre érdemes volt várni a Samsung új csúcsmobiljaira.

BLACKBERRY MOTION

Fotó: BlackBerry

Aki nem a legdrágább csúcsmodellek közül szemezne, annak jó választás a középmezőnyből a BlackBerry Motion modellje, ami bár sok hasonlóságot mutat a keyOne-nal, nem került rá billentyűzet, ráadásul a 4000 milliamperórás telepe is kiemeli az eddigi modellek közül.

Ez az első vízálló BlackBerry telefon; belül a Snapdragon 625-ös chipje dolgozik 4 gigabájt rendszermemória társaságában; 32 gigabájtos beépített tárhelyet, 12 megapixeles hátlapi és 8 megapixeles előlapi kamerát kapunk. Az elejére egy 5, 5 hüvelykes  HD kijelző került. Mindössze 150-160 ezer forint körül már hozzájuthatunk.

Kapacitás: 4000 mAh

Masszív aksit kapott a BlackBerry Motion
Bemutatták a legújabb, vízálló BlackBerry mobilt, ami korrekt akkumulátorral, fizikai gombok nélkül érkezik.

LG V30

Fotó: AFP

A tavalyi IFA, berlini expón bemutatott készülék az első olyan V-szériás készülék, amit az LG egész Európában forgalmaz, hamarosan nálunk is kapható lesz.

A világon elsőként a V30-ba került f/1.6-os rekeszértékű kamera – ez azt jelenti, hogy 25 százalékkal több fény jut a szenzorba, mint egy átlagos f/1.8-as kamera esetében. Duál kamerarendszerrel lett felszerelve, hátoldalán egy 16 megapixleles normál és egy 13 megapixeles széles látószögű kamera kapott helyet. Belül Snapdragon 835-ös chip dolgozik. 6 colos a kijelzője, amivel a cég legnagyobb panellel felszerelt modellje az elmúlt négy évben, ráadásul támogatja az always-on megjelenítést, ami szintén kíméli az üzemidőt.

Kapacitás: 3300 mAh

Hamarosan itthon is kapható az LG csúcsmobilja
A tavaly bemutatott V30 februártól itthon is elérhető lesz.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik