Mobil

Végleg kinyírta a kis kompakt kamerákat a mobil

Tegyünk a kezünket a szívünkre, és legalább magunknak valljuk be, ha van is kicsi, kompakt fényképezőgépünk, nem visszük el nyaralni, sőt, nagyjából sehová. Az egykori slágerterméket leszorította trónjáról a mobil.

A telefongyártók egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, hogy minél jobb képeket lehessen készíteni már a középkategóriás készülékekkel is: a hátlapi kamerák, de már az előlapi szelfikamerák is egyre többen vannak, és egyre jobbak.

A felhasználók pedig ennek köszönhetően is egyre több képet osztanak meg a neten, még a tejberizsről készült képeket is előszeretettel szerkesztik, nagy gondossággal. De vajon ebbe a tendenciába bele tudnak még szólni a digitális kamerák?

Tegye mindenki a szívére a kezét, és mondja meg őszintén, mikor gondolta úgy utoljára, hogy a kis méretű kompakt fényképezőgépét, annak a tokját és töltőjét még belepaszírozza a nyaralós bőröndbe? A legtöbb embernek már bőven elég a zsebében lapuló okostelefon arra, hogy lefotózza azt, ami éppen szembejön. Aki pedig professzionális, minőségi képeket szeretne, szeret a beállításokkal játszadozni, az viszi magával a DSLR-gépét, hogy fotózzon.

Úgy tűnik, hogy a tenyérnyi méretű kis kompakt gépek egyre inkább kiszorulnak a piacról, a szakértők szerint hamarosan teljesen el is tűnnek.

Térfélcsere

Míg néhány évvel ezelőtt egymást érték a mindenfajta színű, virágos, kristályberakásos kis gépek, addig a GFK tavalyi kutatása szerint a belépő szintű digitális fényképezőgépek piaca rohamosan csökken. Gyakorlatilag teljesen átvették ennek a kategóriának a szerepét az okostelefonok, és ezzel együtt egyre kevesebb gyártó van jelen az olcsó kompakt fényképezőgép piacán.

Sőt, az elmúlt egy-két évben annyit fejlődtek a mobilgyártók, hogy már a kamerák középső (bridge kompakt) szegmensében is megjelentek.

A GFK előrejelzései szerint a fotós piac továbbra is csökkenni fog, igaz nem olyan drámaian, mint az elmúlt években, de még így is 25-30 százalékos visszaeséssel kalkulálnak, miközben az okostelefonok piaca még mindig enyhe növekedési fázisban van a középső és felső árkategóriában kínált telefonok miatt, vagyis az olcsó kis gépek helyett az emberek inkább drágább csúcsmobilt vesznek.

Fotó: Apple

Úgy tűnik tehát, hogy ha ez a tendencia marad, akkor továbbra sem menekülünk az indokolatlan fotók látványától: a telefon mindig kéznél lesz, hogy le lehessen fotózni a salátát, a kóbor kutyát, a tengert, sőt saját magunkat – és még megosztani is egyszerűbb, mint a képátvitellel bajlódni.

Szelfi kell a magyaroknak

A témában a Huawei felkérésére az Ipsos közvéleménykutató cég készített felmérést tavaly nyáron, 12 országban (köztük hazánkban is). Akkor az derült ki, hogy a magyarok 95 százaléka készít mobiljával képeket a nyaralások alatt, 70 százalék szelfit is gyárt, de negyedük szerint a szelfibot már túlzás és inkább cikinek tartják, hogy azzal hadonásszanak.

Ugyanakkor akkor még az emberek majdnem fele, 48 százalékuk nyilatkozta, hogy kamerát is visz magával az utazásaira, igaz 19 százalékuk ennek ellenére mégis a telefonnal készíti a legtöbb képet. A vásárlásnál és az utazásnál a megkérdezettek

  • 61 százalékának fontos, hogy milyen a kamera.
  • 43 százalékának fontos, hogy milyen speciális kamera módok vannak.
  • 42 százaléknak pedig a széles látószögő lencse jelenléte is meghatározó.

A 24.hu kérdésére a Samsung közölte: a három legfontosabb vásárlási tényező között szerepel a kamera teljesítménye és minősége, a Note 8 csúcsmobiljuk esetében pedig pozitív visszajelzést kaptak a dual kamera által bevezetett új funkciókra.

Éppen ezért a két- és többkamerás rendszerek a jövőben egyre jobban elterjednek, nem csak a felső-, de az elérhetőbb kategóriákban is, így pedig a kis kompatk fényképezőgépeknek szépen lassan végleg eltűnnek a polcokról.

A zoom maradt a legfőbb vonzerejük

A kis gépek maradék vonzereje az 5-10-szeres optikai zoomban rejlik, erre ugyanis még a legmenőbb csúcstelefonok sem képesek.

Néhány éve a Samsung próbálkozott egy hibrid készülékkel, ami elölnézetben egy átlagos Galaxy S4 telefonnak tűnik, hátulról viszont egy digitális kamera, tízszeres zoommal. Akkoriban ez egy merőben új megközelítés volt, de a digitális fényképezőgépek, sőt az okostelefonos piac is más irányt vett, ez a megoldás nem terjedt el.

Hasonló konstrukciót legutóbb a Motorola mutatott be, igaz náluk egy tízszeres zoomra is képes Hasselblad kiegészítőt lehetett venni a Moto Z családhoz tartozó telefonra – mindezt borsos, átszámítva 75 ezer forintos áron.

Hasselblad kamera mod Kép: motorola.com

Összességében elmondható, a kis kompakt kamerák ma már csak azoknak számít jó választásnak, akiknek

  • régi, vagy belépő szintű telefonjuk van, ami telefonáláshoz tökéletes, fotózáshoz kevésbé,
  • ÉS nem terveznek újabb okostelefont venni,
  • ÉS 20-30 ezer forintot szánnának rá, hogy jobb képeket készítsenek.

Igaz ilyen esetekben is érdemes szétnézni a hazai szolgáltatóknál, hátha készülékcserével vagy hűségidővel találnak jobb ajánlatot egy új okostelefonra, ami már elég jó képeket is készít.

De akkor mi van helyette?

Sajnos a kompakt magyarországi piac az előző évhez képest 25-28 százalékkal csökken az okostelefonok miatt

– mondta a Nikon magyarországi képviselője a 24.hu-nak. Hasonló a helyzet a Canonnál is, viszont mindkét helyen növekszik a kereslet a tükör nélküli, cserélhető objektíves kompakt készülékek (MILC) iránt.

Ez annak köszönhető, hogy a cserélhető objektíves kompakt gépek (MILC) a komoly tükörreflexes (DSLR) fényképezőgépekhez hasonlóan kiemelkedő képminőséget biztosítanak, viszont jóval kisebbek és könnyebbek azoknál. Nem véletlen, hogy ma már számos YouTube-videós, és blogger is ilyen gépet használ, és okostelefont csak szükség esetén vetnek be

– közölte a Canon a 24.hu-val.

Vagyis úgy tűnik, a kis gépek ideje valóban lejár(t), a kérdés az, hogy meddig tudnak hatalmon maradni a kissé profibb, cserélhető objektíves gépek a hobbifotósoknál és bloggereknél, illetve mikor nyer a kényelem az átlagfelhasználónál: mert bár egyre többet fényképeznek, mégsem költenek rá külön összeget, csak ha telefonálni is lehet rajta.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik