Mobil

Itt a Samsung Galaxy S8: lenyűgözően végtelen kijelző és arcfelismerés

A Mobil Világkongresszuson debütáltak a nagy gyártók új okostelefonjai. A hagyománytól idén a Samsung tért el, amely a Note 7 tavalyi botránya után inkább kivárt még egy hónapot, hogy bemutassa az S8 és S8+ csúcsmobilokat. Első blikkre érdemes volt várni

A tavalyi Note 7 fiaskó után várható volt, hogy a Samsung idei csúcsmobiljával kompenzálni akar, s mindent megtesz, hogy lenyűgözze a közönséget. Hogy ne fordulhasson elő újabb hiba a tervezés és gyártás során ezért egy többlépcsős biztonsági ellenőrzést vezettek be. Ennek eredményeképp azonban nem a február végi Mobil Világkongresszuson mutatták be az új okostelefont, hanem egy hónappal később.

Az új S8 és S8+ kijelzői hatalmasra sikeredtek, amikor először azt hallja az ember, hogy 5,8 és 6,2 col, hátrahőköl. Mi még abból indulunk ki, hogy egy nagy kijelző óriási készüléket is takar, a dél-koreai gyártó azonban minimálisra csökkentette a kávák méretét, így érte el, hogy az új telefonok éppen akkorák, mint elődeik, a kijelző azonban nőtt. Gyakorlatilag az előlap a szenzoroktól eltekintve egy végtelen kijelzővé alakult.

A QHD+ (2960×1440 px) felbontású kijelzőkön a gyártó állítása szerint sokkal jobb lesz tartalmat fogyasztani, legyen szó filmekről, sorozatokról, játékokról, vagy akár több applikáció egy időben történő használatáról. A kijelző egy adott területét kijelölve megadhatjuk, hol fusson a videó, miközben dolgozunk, vagy csevegünk tovább.

Arra is figyeltek, hogy az új aránynak köszönhetően jól működjön az egykezes használat. Akik ugye eddig kimaradtak a tepsimobil-őrületből, azok mind arra panaszkodtak, hogy 1) túl nagyok a készülékek 2) nem érik át a kijelzőt egyetlen kézzel – most mindkét aggodalomra próbál megoldást nyújtani a Samsung, hogy a kistelefon-kedvelőket is meggyőzze. A bemutatón a ránézésre gyerekkezű koreai is minden további nélkül átérte a felületet, s egy kézzel tudta suhintással, hosszan nyomással, bökéssel elérni, amit szeretne.

Az előlap lekerekített széleket, fekete keretet és üveg borítást kapott. Egymás alatt helyezkedik el a védelmet biztosító üveg, a kijelző, s legalul a nyomásérzékelő. Ez tette lehetővé, hogy a felületbe építsék be a Home gombot, teljesen láthatatlanná téve a kijelzőn.

Fotó: 24.hu

Elöl helyezkedik el a 8 megapixeles kamera és az íriszszkenner. A Note 7-ből ismert biometrikus azonosítást ide mentették át. Az ujjelnyomatolvasó terén azonban történt egy kis helycserés támadás: míg a konkurens Huawei úgy döntött, hogy az előlapra teszi át a szenzort a P10-ben, addig a Samsung a hátlapra helyezte azt át az S8 családnál. Akinek kényelmetlen így fogni a telefont, még mindig ott lesz az íriszszkenner, de arra is lesz lehetőség, hogy az arcunkkkal oldjuk fel a telefont, az képes lesz felismerni és azonosítani a felhasználót.

A Qualcomm által a januári CES-en bemutatott csúcsprocesszor, a Snapdragon 835 fogja meghajtani a Samsung új okostelefonjait (legalábbis Európában). Az S8 a még keveseknek elérhető gigabites wifit és mobilnetet is használni tudja már. Ami kevéskének tűnt a specifikációt tekintve, az a 4 gigabájt memória, de erről majd egy hosszabb teszt mutatja majd meg, mire is elég.

A Samsung S8 legfontosabb tulajdonságai:

  • végtelen 5,8” kijelző
  • QHD+ felbontás
  • 12 megapixeles duális hátlapi kamera
  • 8 megapixeles előlapi kamera
  • Snapdragon 835-es processzor
  • 4GB RAM
  • vezetéknélküli töltés
  • íriszszenzor
  • nyomásérzékelő
  • ujjlenyomatolvasó

Itt pedig egy részletes táblázat a specekről.

Az ajánlott hazai fogyasztói árak – persze a Samsungtól megszokott módon – igencsak borsosak lesznek: a Samsung Galaxy S8-ért 274 990 forintot, míg a nagytestvérért, a S8 Plusért 299 990 azaz háromszázezret kérnek majd el – persze kártyafüggetlenül.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik