Mobil

Snowden szerint gonosz törpök támadnak a mobilokra

Bátky Zoltán
Bátky Zoltán

tech-újságíró és zenész. 2015. 10. 05. 20:24

Az amerikai lehallgatási botrány főszereplőjeként megismert Edward Snowden a BBC-nek nyilatkozva elmondta, az angol kormány képes akár teljesen átvenni az uralmat bárki okostelefonja fölött, hogy arról minden adatot megszerezzen, fényképeket, videókat készítsen, vagy lehallgassa a környezetben folytatott beszélgetéseket.
Edward Snowden, az amerikai lehallgatási botrány orosz "védelmet" élvező kirobbantója szerint szinte semmit sem tehetünk, ha valaki be akar jutni a mobilunkba.

Egyre többször szólal meg újra nyilvános fórumokon Edward Snowden. Miután nemrég Twitteren is felbukkant (és el is követett némi beállítási bakit), most a BBC Panorama című műsorában beszélt arról, hogy a kormány-szintű lehallgatási ügyeknek nincs vége, sőt, egyre több hasonló próbálkozásról, illetve lehetőségről szeretné fellebbenteni a fátylat.

Snowden példaként a GCHQ nevű angol hírszerző ügynökség példáját hozta fel. Szerinte ez a szervezet rendelkezik olyan technológiai háttérrel és tudással, hogy bármikor képes átvenni az irányítást bárki okostelefonja felett. Egy titkosított szöveges üzenet elküldésével például titokban fotókat készíthet a megfigyelt készülékkel, de bele is hallgathat a mobil mikrofonján keresztül a közelben folytatott beszélgetésekbe. Az egykori szivárogtató még olyan részletekkel is szolgált, miszerint az Egyesült Királyság kormánya a Hupikék Törpikék rajzfilmsorozat egyes karaktereiről nevezte el a különféle telefon-feltörési módszereit.

A magyar változatban Ábrándosnak fordított Dreamy Smurf például egy olyan megoldás, amely távolról képes ki- és bekapcsolni a készülékeket, míg az itthon Leske néven ismert Nosey Smurf neve pedig a mikrofon bekapcsolását végző hack neve, ezzel még a mobil kikapcsolt állapotában is le lehet hallgatni a környezetet. Törperdész eredeti neve Tracker Smurf, ez a GCHQ esetében egy olyan nyomkövető módszert takar, mellyel a hagyományos, mobiltornyok elhelyezkedésén és háromszögelésen alapuló technológiánál jóval pontosabban meg lehet határozni a készülék helyzetét, és követni lehet mozgását. Akad olyan trükk is (melyet a sorozatban nem létező Panaronid Smurf névvel illetnek), ami épp az ügynökségi szimatolásra utaló jeleket tünteti el például akkor, ha a felhasználó esetleg gyanakodni kezd és szervizbe viszi a készüléket.

Ugyan egyértelműen nem hangzott el, hogy a GCHQ, vagy akár a korábbi lehallgatási botrányban érintett amerikai NSA aktívan használja-e ezeket a képességeket, ám Snowden biztos abban, hogy mindkét szervezet “vagyonokat költött” az okostelefonokba való távoli bejutással kapcsolatos technológiákra. A botrányhős szerint a kutakodást lehetővé tevő szöveges üzenet érkezését és aktiválódását egyáltalán nem jelzi a megfigyelt telefon, onnantól azonban gyakorlatilag minden adatot ki lehet nyerni belőle, üzenetektől a meglátogatott weboldalak listáján át jelszavakig, fényképekig és videókig. Végül a Moszkvából jelentkező Snowden arra is utalt, hogy a GCHQ és az NSA szoros kapcsolatban állnak egymással a technológiák alkalmazása terén. Ismételtel hangsúlyozta: bár Amerika kormánya és a világ több egyéb szervezete is árulónak, terroristának bélyegzi, ő csupán azért cselekedett és cselekszik ma is, mert az embereknek titkok nélkül joguk van tudni minden kormányszintű intézkedésről, megfigyelésről és kapcsolódó tervről.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Budapest, 2014. március 27.
Vancsura István, a NAV megszüntetett Kiemelt Ügyek Igazgatósága RAPID ellenőrzési főosztályának volt vezetője (j) és Horváth András, volt adóhivatali dolgozó a Levegő Munkacsoport Áfabotrány: kitálal egy volt NAV-vezető címmel tartott sajtótájékoztatóján Budapesten a MagNet Házban 2014. március 27-én.
MTI Fotó: Soós Lajos
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.