Mobil

Teszten a Samsung új csúcstablete, a Galaxy S2 9.7

Teszten a Samsung új csúcstablete, a Galaxy S2 9.7

Kipróbáltuk, hogy mit virít a gyakorlatban a koreai gyártó vadonatúj 4:3 képarányú felsőkategóriás tablete.

Az Apple által forgalmazott és mostanság visszaszorulóban lévő iPadek és a Samsung-féle Galaxy Tab táblagépek között rengeteg különbség fedezhető fel, melyek közül az egyik leginkább szembetűnő nem más, mint az eltérő képarány. Míg az almás tabletekben 4:3-as, addig a koreai masinákban 16:10-es képarányú kijelzők figyelnek, de mostantól már nem ilyen egyértelmű a helyzet. Nemrégiben ugyanis megérkezett a 4:3-as képarányú vadonatúj Samsung Galaxy Tab A 9.7, mely alsóbb kategóriás modellt nemrégiben már le is teszteltünk, most pedig a Samsung Galaxy Tab S2 9.7 vendégeskedik nálunk, mely hasonló képaránnyal támad, csak éppen eggyel magasabb ligában.

a02_resize

Négyhárom
Rögtön az elején nem árt tisztázni a kérdést, hogy a 4:3-as képarány miért jobb, vagy legalábbis miben másabb, mint a Samsung által eddig favorizált 16:10-es megoldás? Nos, olvasáshoz mindenképpen jobb ez a képarány, ehhez kétség sem férhet, de például videók nézéséhez ideálisabb a gyártó által eddig tolt 16:10-es “szélesvászon”. Van akinek az egyik jön be, van akinek a másik – vásárlás előtt egy próbát mindenképpen megér a dolog. De vajon hogyan változott a képernyő mérete? Nos, 10,1 colos helyett ezúttal csak 9,7 colos képátlót kapunk, azonban az eltérő képarány miatt a hasznos felület szinte négyzetmilliméterre pontosan megegyezik, vagyis e tekintetben szinte semmi különbség sincs a Samsung újvonalas és régebbi tabletei között. No persze a Samsung gyártó 10,5 és 12,2 colos nagyobb modelleket is.

a11_resize

Szupervékony
Az Apple iPad Air 2 és a Sony Xperia Z4 Tablet igen magasra helyezték a lécet azáltal, hogy vastagságuk mindössze 6,1 milliméter. Nos, a Samsungnak ezúttal sikerült ezt is felülmúlnia, ugyanis legfrissebb újdonsága alig 5,6 milliméter vastag, ami bizony új rekordnak számít. Ezenkívül a 389 grammos tömeg is több mint elismerésre méltó, bár e tekintetben csak feljött, pontosabban lejött a Samsung az Xperia Z4 Tablet 389 grammos szintjére. Összehasonlításképp, a második generációs iPad Air 437 grammot nyom a mérlegen. Summa summarum, a Tab S2 9.7 egy abszolút légies jelenség, köszönhetően a pengevékony formájának és minimális tömegének.

a03_resize

Felszereltség
Az ezúttal már nem vízszintes, hanem függőleges orientáció melletti használatra kihegyezett tablet baloldali éle teljesen csupasz, az ellentétes oldal pedig a bekapcsológombnak, a hangerőállító gombpárnak és a microSD tálcának ad otthont. Felül semmit sem találunk, a hangszórók az alsó élre kerültek, csakúgy, mint a fedetlen microUSB-port. A szokás szerint integrált akkumulátor kapacitása a korábbiaktól eltérően sajnos már nem 8000 mAh körüli: a szupervékony vázba csak egy 5870-as akksit sikerült belepaszírozni, így masszív használat mellett már nehéz elérni az egynapos üzemidőt. A fehér, fekete és arany színváltozatokban gyártott Tab S2 9.7 kellemes tapintású, minimálisan piszkolódó hátlapot kapott, a gyárilag mellékelt töltő pedig 5 Volt mellett 2 Amperrel tölti a megfáradt akkumulátort.

a07_resize

Élet az előlapon
A tavalyi Tab S szériához hasonlóan az idei Tab S2 modellek is kiváló minőségű Super AMOLED panelt kaptak, vagyis a lényegében végtelen kontrasztarány, a mély fekete és hatalmas betekintési szög egyaránt garantált. A felbontás ugyan 2560×1600 pixel helyett ezúttal “csak” 2048×1536 pixel, azonban még a 288-ról 264 ppi-re csökkent pixelsűrűség is bőven részletgazdag képi világot eredményez, egyébként pedig nagyon hasonló adottságú, de persze IPS LCD kijelző figyel az iPad Air 2-ben. Az előlap közel 73 százalékát uraló érintőkijelző fényerejét természetesen automatika szabályozza, ezenkívül pedig említést érdemel még a hétféle betűméret, az ötféle betűtípus, az intelligens képernyőzár, illetve az ötféle képernyőmód (adaptív, mozi, fénykép, alapvető, olvasás). Az alul-felül 20 milliméteres, oldalt pedig 10 milliméteres kijelzőkávát kapott tableten felül egy 2,1 megapixeles kamera található (Xperia Z4 Tablet: 5,1 megapixel), alul pedig szokás szerint egy ujjlenyomat szenzoros nyomógombra és két érintőgombra lehetünk figyelmesek. A virtuális QWERTY billentyűzet orientációtól függően 11×10, illetve 14×11 milliméteres gombokat vonultat fel.

a06_resize

Kamera
A hátlap síkjából minimálisan kiálló főkamera 8 megapixeles felbontását nem növelte a gyártó, ellenben az optika melletti LED-segédfényt sajnos száműzte, így sötétben adott esetben nehezebb jó minőségű képeket készíteni. A legnagyobb fotófelbontás 3264×2448 pixel, a fényérzékenység ISO100 és ISO800 között állítható, a fénymérés középre súlyozott, mátrixos és pontszerű lehet. Említést érdemel továbbá a HDR üzemmód, a panorámakép funkció, a dupla kamerás opció, a 2/5/10 másodperces időzítő, az opcionális rácsvonal, illetve a geotagging feature. A képminőség közepesnek mondható, íme néhány tesztfotó:

A videófelvevő ugyan még nem ugorja meg a 4K szintet, de a Full HD-nál azért többet tud. A mozgóképek maximum 2560×1440 pixeles QHD felbontásúak lehetnek, ilyenkor azonban sajnos elbukjuk a stabilizálást, a digitális effekteket és a videózás közbeni fotózási lehetőséget.

Szoftver
Furcsa módon még nem a legújabb 5.1.1-es, hanem az eggyel korábbi 5.0.2-es Android került a készülékre, no és persze a szokásos TouchWiz felhasználói felület. Böngészőből egy Samsung- és egy Google-félét (Chrome) is kapunk, a névjegyzék két nagy felületre van felosztva és perzs az S Tervező sem hiányozhat a fedélzetről. Alaphelyzetben elérehető továbbá a tableten a számológép, a fájlkezelő, a jegyzetkészítő, a YouTube kliens, valamint a SideSync 4.0 alkalmazás, melynek révén akár a mobiltelefonunk képernyőjét is megjeleníthetjük és használhatjuk a masinán. A Microsoft a következő, gyárilag feltelepített szoftverekkel van jelen: Word, Excel, PowerPoint, OneNote, Skype és OneDrive. Kapunk továbbá néhány magyar tartalmat is, így például Éva Magazint, Fülest, Joy Magazint és Men’s Health-t.

Szolgáltatások
Az alapképernyőn a legelső slide a szokásos Flipboard-alapú Briefing, ami persze bármikor könnyen kikapcsolható. A fentről lehúzható sávon hét gyorsgomb figyel, melyek oldalirányban szkrollozhatók és személyre szabhatóak, valamint fényerő csúszkát, S Keresőt és Gyors Kapcsolódás gombot is pakultak ide Samsungék. A kijelző alsó sorában hat ikon figyel, melyek közül a jobbszélsőre nyomva juthatunk az 5×6 ikonos főmenübe. A többablakos üzemmódot többek közt az alkalmazásváltó gomb nyomvatartásával csalogathatjuk elő, és adott esetben egyszerre akár öt aktív appot is használhatunk, már amennyiben persze az alkalmazások támogatják ezt. A zenelejátszó állítható sebességű, intelligens hangerőállítással bír, időzíthető a kikapcsolója, a hangszínszabályzója pedig hétsávos – a gyakorlatilag mindenevő videólejátszóra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem.

a05_resize

Hardver
A Samsung az elődökhöz képest modernizálta a Tab S2 hardverét, de azért csak óvatosan, vagyis nem pakolta bele az új tabletbe a S6 csúcsmobilban debütált elképesztő Exynos 7420-as chipsetet. No persze az Exynos 5433-ra sem lehet egyetlen rossz szavunk sem, ugyanis a C-s verziójú Note 4-ből ismert SoC ellentmondást nem tűrően stabilan fürge tempót biztosít. A big.LITTLE architektúrájú chipkészletben négy darab 1,9 GHz-es Cortex-A57 mag, négy darab 1,3 GHz-es Cortex-A53 mag, valamint egy Mali T760-as grafikusgyorsító rejtőzik. A 3 GB RAM-mal, illetve kiviteltől függően 32/64 GB flashmemóriával szerelt tablet teszteredményei a következők: AnTuTu – 53747 pont, Geekbench 3 – 1256/4294 pont, Basemark OS II – 1196 pont, Basemark X – 29784 pont. Wireless fronton adott az a/b/g/n/ac szabványú Wi-Fi és a Bluetooth 4.1, valamint GPS-vevőt és opcionális LTE mobilnetet is kapunk. Az infravörös portról és az NFC-ről ellenben le kell mondanunk.

a04_resize

Konklúzió
A Samsung eddig készült legvékonyabb és legkönnyebb csúcskategóriás tablete a 4:3-as képarány rajongóinak készült: a Galaxy Tab S2 egy remekül összerakott masina, mely csak néhány kisebb hibával, illetve hiányossággal rendelkezik. A kijelző gyönyörű, a sebesség nagyon ott van a szeren és bővíthető a memória, de például az akksi lehetne kicsit combosabb. Cikkünk írásakor a T810-es típusjelzésű wi-fi-s és 32 GB-os alapmodell legolcsóbban mintegy 135 ezer forintos áron kapható, a T815-ös típusjelű LTE-s és 32 GB-os változat pedig 180 ezer forint magasságában startol el.

Samsung Galaxy Tab S2 9.7 (T810)
Pozitívum: általánosan kiváló minőség, fém keret, szupervékony kialakítás, kis tömeg, gyönyörű Super AMOLED kijelző, fürge chipset, 3 GB RAM, bővíthető memória, ujjlenyomat szenzor, dupla hangszóró, többablakos üzemmód, fejlett multimédiás szolgáltatások.
Negatívum: az üzemidő lehetne kicsit hosszabb, még nem Android 5.1.1 fut rajta, a kamera nem kapott LED-et, kimaradt az FM-rádió, az infravörös port és az NFC, nincs vezeték nélküli töltési lehetőség.

Olvasói sztorik