Média

Nagyot változik az Airbnb

Az Airbnb megtévesztően tüntette fel az árakat
Az Airbnb megtévesztően tüntette fel az árakat

Végre a valódi, teljes fizetendő árat fogja mutatni az egyik legismertebb közösségi médiás, szállásmegosztó oldal a kivenni kívánt szálláshelyek mellett, miután az Airbnb írországi üzemeltetője erre vonatkozó megállapodást kötött nemrégiben a magyarországi Gazdasági Versenyhivatallal.

A GVH és az Airbnb Ireland megállapodásának előzménye, hogy még 2016-ban versenyhatósági eljárás indult Magyarországon az Airbnb ellen. A hatóság szerint ugyanis a lefoglalni kívánt szálláshelyek mellett szereplő díjakkal és költségekkel kapcsolatban megjelenő információk megtévesztők az oldalon. A gyakorlatban ugyanis, ha például valaki megadta, mettől meddig és mely városrészben szeretne a közösségi médiás szállásmegosztón keresztül foglalni, akkor a térképen feltüntetett ár még nem tartalmazott különböző egyéb tételeket (például takarítási díj, az Airbnb szolgáltatásának használati díja stb.), ami csak a szálláskeresési, illetve foglalási folyamat következő szakaszában derült ki, ráadásul az egyes extra tételek szálláshelyenként változó mértékűek, ami megnehezítette az árak valódi összevetését.

Az Airbnb-vel nemrég kötött egyezség lényege, hogy a társaság módosítja a díjakkal kapcsolatos tájékoztatási gyakorlatát, cserébe a GVH nem bírságolja meg a céget az eddigi megtévesztőnek talált gyakorlata miatt.

A GVH és az Airbnb egyébként több kört is futott egymással, mire a végleges egyezségig eljutottak.

Az Airbnb egyebek mellett végül azt a kötelezettségvállalást tette, hogy magyar nyelvű weboldalain

  • a fogyasztók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (például a takarítási díjat és a további vendég után fizetendő díjakat) tartalmazó árat látják majd valamennyi felületen (asztali számítógépen, táblagépen és mobiltelefonon egyaránt;
  • az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor a jövőben a fogyasztók az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet látnak majd arról, hogy a teljes árat – amelyet idegenforgalmi jellegű adók is növelhetnek – a dátum és a vendégek számának megadását követően ismerhetik meg.

Az Airbn vállalta azt is, hogy megszünteti a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltéréseket. Összességében tehát a szálláshelyeket keresők több és pontosabb információt kaphatnak a jövőben az árakról, így tudatosabb döntéseket hozhatnak.

Az Airbnb egyébként 120 napon belül köteles végrehajtani a vállalt módosításokat, és erről be is kell számolnia a versenyhatóságnak, mely már most szólt, hogy utólag ezt ellenőrizni fogja.

Ezek a közösségi szolgáltatások a legismertebbek Magyarországon
A hazai netezők harmada hallott már a közösségi (megosztáson alapuló) gazdaság fogalmáról. Sok szempontból izgalmasnak, de egyben elég kockázatosnak is tartják.

Kiemelt kép: Az Airbnb felületén a szálláskereséskor ma még nem a teljes fizetendő árat látjuk, ami megtévesztő lehet. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu

Ajánlott videó

Olvasói sztorik