Média
Az Airbnb megtévesztően tüntette fel az árakat

Nagyot változik az Airbnb

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 06. 20. 13:14

Korábban a témában:

Végre a valódi, teljes fizetendő árat fogja mutatni az egyik legismertebb közösségi médiás, szállásmegosztó oldal a kivenni kívánt szálláshelyek mellett, miután az Airbnb írországi üzemeltetője erre vonatkozó megállapodást kötött nemrégiben a magyarországi Gazdasági Versenyhivatallal.

A GVH és az Airbnb Ireland megállapodásának előzménye, hogy még 2016-ban versenyhatósági eljárás indult Magyarországon az Airbnb ellen. A hatóság szerint ugyanis a lefoglalni kívánt szálláshelyek mellett szereplő díjakkal és költségekkel kapcsolatban megjelenő információk megtévesztők az oldalon. A gyakorlatban ugyanis, ha például valaki megadta, mettől meddig és mely városrészben szeretne a közösségi médiás szállásmegosztón keresztül foglalni, akkor a térképen feltüntetett ár még nem tartalmazott különböző egyéb tételeket (például takarítási díj, az Airbnb szolgáltatásának használati díja stb.), ami csak a szálláskeresési, illetve foglalási folyamat következő szakaszában derült ki, ráadásul az egyes extra tételek szálláshelyenként változó mértékűek, ami megnehezítette az árak valódi összevetését.

Az Airbnb-vel nemrég kötött egyezség lényege, hogy a társaság módosítja a díjakkal kapcsolatos tájékoztatási gyakorlatát, cserébe a GVH nem bírságolja meg a céget az eddigi megtévesztőnek talált gyakorlata miatt.

A GVH és az Airbnb egyébként több kört is futott egymással, mire a végleges egyezségig eljutottak.

Az Airbnb egyebek mellett végül azt a kötelezettségvállalást tette, hogy magyar nyelvű weboldalain

  • a fogyasztók az utazás dátumának megadása után a teljes, valamennyi díjtételt (például a takarítási díjat és a további vendég után fizetendő díjakat) tartalmazó árat látják majd valamennyi felületen (asztali számítógépen, táblagépen és mobiltelefonon egyaránt;
  • az utazás dátumának megadása nélküli kereséskor a jövőben a fogyasztók az ár értelmezését segítő, figyelmeztető üzenetet látnak majd arról, hogy a teljes árat – amelyet idegenforgalmi jellegű adók is növelhetnek – a dátum és a vendégek számának megadását követően ismerhetik meg.

Az Airbn vállalta azt is, hogy megszünteti a pénzváltásból és a kerekítésből adódó eltéréseket. Összességében tehát a szálláshelyeket keresők több és pontosabb információt kaphatnak a jövőben az árakról, így tudatosabb döntéseket hozhatnak.

Az Airbnb egyébként 120 napon belül köteles végrehajtani a vállalt módosításokat, és erről be is kell számolnia a versenyhatóságnak, mely már most szólt, hogy utólag ezt ellenőrizni fogja.

Ezek a közösségi szolgáltatások a legismertebbek Magyarországon
A hazai netezők harmada hallott már a közösségi (megosztáson alapuló) gazdaság fogalmáról. Sok szempontból izgalmasnak, de egyben elég kockázatosnak is tartják.

Kiemelt kép: Az Airbnb felületén a szálláskereséskor ma még nem a teljes fizetendő árat látjuk, ami megtévesztő lehet. Fotó: Szalay Dániel, 24.hu

Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Drégelypalánk, 2019. január 9.
Személyvonat Nógrád megyében, a behavazott Drégelypalánk közelében 2019. január 9-én.
MTI/Máthé Zoltán

Holnaptól három hétig havazni fog

Kommentek

This handout video grab taken from footage released by the Royal Thai Navy on July 11, 2018 shows rescue personnel during the rescue operation for members of the "Wild Boars" Thai youth football team inside the Tham Luang cave in Khun Nam Nang Non Forest Park in Mae Sai district. - The 12 boys rescued from a Thai cave were passed "sleeping" on stretchers through the treacherous passageways, a former Thai Navy SEAL told AFP on July 11, giving the first clear details of an astonishing rescue mission that has captivated the world. (Photo by Handout / ROYAL THAI NAVY / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Royal Thai Navy " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.