Gazdaság

Nagy üzlet lett az albérletkezelés

Lakas(210x140)(1).jpg (lakás, albérlet, ingatlan)
Lakas(210x140)(1).jpg (lakás, albérlet, ingatlan)

Az elmúlt egy évben több ezerrel nőtt a kiadásra vásárolt lakások és nyaralók száma. A tulajdonosok növekvő arányban bízzák profi kezelőkre az ingatlant, s várható, hogy újabb vállalkozások indulnak ebben az üzletágban – derül ki az Otthontérkép Csoport friss összefoglalójából.

Budapesten az új építésű lakások vevőinek 40-45 százaléka befektetési céllal szerez ingatlant. Van, aki több lakást is vesz. Az így összeállt portfolió (általában 4-5 lakás vagy ennél több) kezelését már nem érdemes saját erőből elvégezni, hanem megfontolandó a bérbeadásra és üzemeltetésre szakosodott, jó referenciával bíró profira bízni.

A bérbeadási piac első fecskéi az Airbnb-üzlet felfutásával jelentek meg, úgy 4-6 évvel ezelőtt. Ezek kiválóan kihasználták a befektetők növekvő étvágyát, viszont jellemzően csak rövid távú kiadást végeztek-végeznek. Korábban írtunk egy Airbnb-s lakások kezelésére alapított vállalkozásról:

Több milliót hozhat a kockás füzetes vállalkozás
Egy új vállalkozás Airbnb-s lakások üzemeltetésére specializálódott. Fix díjért vagy jutalékért cserébe az összes terhet leveszik a lakáskiadók válláról. Ez is jól jelzi, hogy mekkora üzlet ma a rövid távú lakáskiadás Budapesten.

Ha a tulajdonos úgy dönt, hogy nem maga kezeli az ingatlanjait, akkor egy havi kb. 100 ezer forintért bérbe adott lakás esetén 8-12 ezer forintot kell fizetnie a szolgáltatónak. Ezért cserébe felhajtják a potenciális bérlőket (online és közösségi médiafelületeket felhasználva), előzetesen megszűrik őket. Ezenkívül beszedik a bérleti díjat, kezelik az esetleges fizetési késedelemmel összefüggő jogi problémákat, elvégeztetik a takarítást, a kisebb javításokat, karbantartásokat, és rendszeres jelentést is készítenek a tulajdonos számára.

Kiemelt kép: Northfoto

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik