Média

Távozik az Orbán fotósából lett közmédiás igazgató

Kobza Miklós, az MTVA leköszönő sajtófőnöke, az Újmédia és Teletext Kft. tartalomigazgatója
Kobza Miklós, az MTVA leköszönő sajtófőnöke, az Újmédia és Teletext Kft. tartalomigazgatója

A 24.hu értesülése szerint hamarosan távozik a közmédiától Kobza Miklós, aki a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA/közmédia) sajtófőnökeként és az MTVA 100 százalékos tulajdonában lévő Újmédia és Teletext Kft. tartalomigazgatójaként is dolgozott az elmúlt időszakban.

Kobza 2016 februárjában lett az állami médiavállalatnál először az MTVA sajtófőnöke, majd 2016. november 15-től egészültek ki feladatai a hirado.hu, illetve az MTVA egyéb online és teletextes tartalmainak felügyeletével az MTVA leányvállalatának tartalomigazgatójaként. Kobzát egyébként 2016 szeptemberében komoly bírálat érte az MTVA-s szakszervezetek és üzemi tanács részéről, alkalmatlannak nevezték őt. Főnökei azonban nem osztották ezt a véleményt, ezért továbbra is a helyén maradhatott, sőt, nem sokkal ezután kapta a tartalomigazgatói kinevezését. (Ekkoriban jelentős személyi változásokra került sor a Híradó online szerkesztőségében, többeket elküldtek vagy máshová helyeztek át az állami médiavállalatnál.)

közmédia (Array)
Orbán volt fotósából tartalomigazgató, egy konzulból főszerkesztő lett a közmédiánál
A 24.hu megtudta: Kobza Miklós MTVA-sajtófőnök lesz az Újmédia és Teletext Kft. tartalomigazgatója, Kalmár Tibor volt operatív és stratégiai igazgató vezérigazgatói tanácsadó, Sályi Lőrinc volt konzul főszerkesztő lesz. Ezzel még nincs vége.

Kobza tartalomigazgatóként több esetben kényszerült magyarázkodásra, mivel az ő felügyelete alatt álló hirado.hu – bár az közpénzből működik, ezért független médiumként kellett volna üzemelnie – a Fidesz-kormány egyértelmű szócsöveként funkcionált, tartalmai között nem egyszer jelentek meg manipulált anyagok migrációs és más témában, míg az Orbán-kormány korrupciós és egyéb kínos ügyeit igyekezett nem túl nagy dobra verni.

Sajtófőnökként egyébként többek között Kobza feladata lett volna, hogy az MTVA és az Origo/New Wave Media közötti szerződéseket kiadja, ám ennek nem tett eleget az általa vezetett iroda, és végül csak kerülőúton, jóval később sikerült megszereznünk a titkolt dokumentumot. Kobza alatt titkolózott a közmédia az UEFA focis közvetítési jogokkal kapcsolatos szerződések ügyében is, igaz, amikor az ügy már a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hivatalhoz került panaszeljárás során, végül annyit legalább hajlandók voltak elárulni, mekkora összegről (5,74 milliárd forintról) van szó, de a szerződést máig nem adták ki, holott az közpénzt érint és ezáltal közérdekű adatnak minősül.

Orbán emberei a közmédia nagy beszállítói között
Jut a 87 milliárdból működő állami médiavállalat pénzeiből Bayer Zsoltnak, a Fidesz-alapító publicistának, Győri Tibornak, Orbán Viktor legrégebbi bizalmasának és Kálomista Gábornak, a Fidesz-kormányok idején rendkívül sikeresen mozgó filmproducernek is.

„Viktor, az én emberem”

A közmédia hamarosan leköszönő sajtófőnöke és online tartalomigazgatója egyébként az idén április 8-i országgyűlési választások előtt egy nappal nyilvános posztban tette közzé:

A színvallás tiszta helyzetet eredményez. Semmi sunnyogás, mellébeszélés, kamu vagy hazugság: mert Viktor az én emberem. A tiéd is.

Kobza a profilképét is megváltoztatva tette egyértelművé, kire fog szavazni. (Ez látszik a fenti borítóképen.)

Nyugtatót és titkosszolgálati megfigyelőt küldött volna

Bár az meglepő volt, hogy a közmédia munkatársaként Kobza nyíltan közzétette, kire adja szavazatát, az különösebben már nem volt meglepetés, hogy hová teszi az X-et, hiszen Kobza, miután családja elfordult a Szabad Demokraták Szövetségétől (SZDSZ), egy időben a jelenlegi kormányfő nyilvános beszédeinek elkészítésében is közreműködött Habony Árpád csapatában, majd Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalának volt a fotósa. Kobza jelentősebb országos ismertségre akkor tett szert, amikor a Kobzáról cikkező Átlátszó.hu ellen pert vesztett, a perköltség részbeni átutalásakor pedig azt tanácsolta a portálnak a banki átutalás közleményében, vásároljanak a pénzből (azaz a perköltségből) nyugtatókat maguknak. Kobzáról azt is kiderítette a portál korábban, hogy ő volt a szerzője egy, a Habony Árpád-féle Modern Media Grouphoz tartozó, 888.hu kormánybarát internetes portálon KM monogrammal megjelent cikknek, amely nemcsak hogy nem tartotta kifogásolnivalónak az akkoriban a sajtóban nagy port kavart ötletet, hogy titkosszolgálati megfigyelőket állítsanak szolgálatba a szerkesztőségekben, de szokatlanul kemény szavakkal illette az ötletet bíráló újságírókat. Kobza egyébként pályája kezdetén még a liberális érzelmű Magyar Narancsnak írt cikkeket a felsőoktatásról.

Arról egyelőre nincs információ, hogy Kobza merre folytatja karrierjét, illetve ki lesz az utódja az Újmédia és Teletext Kft. élén, valamint az MTVA sajtóirodájánál, illetve mi a távozás háttere, oka. Küldtünk ezzel kapcsolatban kérdést az MTVA-nak és Kobzának is, ha válaszolnak, arról beszámolunk.

közmédia. közmédia. MTI Fotó: Honéczy Barnabás
Százmilliókért szórnák a magyar állami tévét a tengerentúlra
Az MTVA közel félmilliárd forint kifizetését tervezi, hogy az állami Duna World tévécsatorna és a Duna World Rádió adását Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon is fogni lehessen a következő egy évben.
A Guardianben tálaltak ki a közmédia dolgozói
Több nyilatkozó elismerte a közvetlen kormányzati befolyást, és azt is, hogy nyilvánvalóan hazudtak.

Kiemelt kép: Kobza Miklós, az MTVA távozó sajtófőnöke és az Újmédia és Teletext Kft. volt tartalomigazgatója. Fotó: Facebook

Ajánlott videó

Olvasói sztorik