Média választás 2018
Kitöltetlen stáblista a Tények végén. Fotó: hvg.hu (engedéllyel)

Letompította az ellenzéket a TV2 és a Duna TV

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2018. 04. 19. 16:03

Kiderült, hány másodperce volt az ellenzéknek az országgyűlési kampányban, és mennyit beszélhettek a kormánypártiak a TV2 Tényekben, a Duna TV Híradójában és az RTL Híradóban.
Korábban a témában:

Meglehetősen nehéz dolga volt az ellenzékieknek, ha televíziós hírműsorokon keresztül próbálták eljuttatni kormánykritikus üzeneteiket a választópolgárokhoz a nemrég véget ért országgyűlési választási kampányban, így foglalható össze tömören az a kutatás, amelyet a Mérték Médiaelemző Műhely kutatói készítettek. A kutatók tudományos alapossággal, másodperc pontosan lemérték, mennyi ideig beszélhettek az ellenzékiek és mennyit a kormánypártiak 2018. február 21. és április 7. között a Duna TV, a TV2 és az RTL Klub este 6-tól kezdődő híradóiban saját hangjukon, illetve hogyan aránylott egymáshoz a két tábor megszólalási lehetősége.

Ez alapján a TV2 Tények volt a legkevésbé kegyes a kormánykritikusokhoz: az ellenzéki megszólalóknak itt mindössze a műsoridő 14 százaléka jutott, míg a kormányzati oldal megszólalói elvitték a műsoridő 86 százalékát Andy Vajna kormánybiztos hírműsoraiban. Az adóforintokból üzemelő, a Médiatörvény szerint közszolgálati minősítésű, épp ezért elvben kiegyensúlyozott Duna TV-n némiképp többet, de még így is mindössze a műsoridő 29 százalékát, azaz kevesebb mint egyharmadát kapta meg megszólalási lehetőségként valamelyik ellenzéki megszólaló. Bőven kétharmad felett, 71 százalékban voltak hallhatók kormánypárti megszólalók. Az RTL Híradó a kutatás adatai alapján szinte kicentizte, hogy meglegyen az egyensúly a Fidesz és ellenzéke között, de még az RTL esetében is a kormánypárti megszólalók beszélhettek saját hangjukon valamelyest többet: övék volt a műsoridő 54 százaléka, és az ellenzéknek 46 százalék jutott.

Az élő beszéd aránya a kampányban. Forrás: Mérték Médiaelemző Műhely
Az élő beszéd aránya a kampányban. Forrás: Mérték Médiaelemző Műhely

 

A kutatás megvizsgálta azt is, amikor a megszólalók nem saját hangjukon beszélhettek, hanem csupán idézték őket, illetve csupán utaltak véleményükre, hátha e téren nagyobb kiegyensúlyozottság mutatkozott, ám ez sem igazolódott. A megjelenések megoszlása itt is nagyon hasonlóan alakult: a TV2-nél 16 százalék volt az ellenzéki vélemény, 84 százalék pedig a kormánypárti. A Dunán 29 százalék volt az ellenzéki, és 71 százalék a kormánypárti.  Az RTL Klubon 48 százalékban kapott teret az ellenzék, míg a kormánypártoknak 52 százalék jutott.

A híradós megjelenések aránya a kampányban. Forrás: Mérték
A híradós megjelenések aránya a kampányban. Forrás: Mérték

Az elemzőműhely munkatársai az egyes híradók rögzítését és elemzését összesen 7 héten át végezték el. A kutatást az RTL Magyarország kérésére készítették el, a tévétársaság célja a kutatás megrendelésével az volt, hogy egy külső, tőlük független fél ellenőrizze tartalomszolgáltatásának kiegyensúlyozottságát, a szakmai sztenderdek betartását, illetve képet kapjanak piactársaik gyakorlatáról – mondta el a 24.hu-nak Timár János jogász-szociológus, a kutatás egyik felelőse, a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársa.

A kutatás sajnos a többi hírcsatornát nem elemezte, így az ATV, a HírTV és az Echo TV híradóiról nem derült ki most hasonló adat.

Választási műsor április 8-án a HírTv-n.
Többen nézték a választási műsorokat mint 4 éve
18 százalékkal nagyobb volt az érdeklődés idén április 8-án a különböző csatornákon futó választási műsorok iránt. Megérkeztek a Nielsen Közönségmérés átfogó adatai.
Hivatalos: jogsértő volt a TV2 kampánya Orbán mellett
A Kúria szerint is jogsértően kampányoltak a műsorvezetők.
Szalay Dániel korábbi cikkei
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

View of the Cerro Azul, in the Serrania La Lindosa -which had been declared Protected Archaeological Site of Colombia last May- in the Amazonian jungle department of Guaviare, Colombia, on July 2, 2018. 
Both the Serranias of Chiribiquete and La Lindosa had been closed to outsiders for many years during the armed conflict and are now opening up to scientific research.  / AFP PHOTO / Diana Sanchez

Egy lépésre vagyunk az összeomlástól

Kommentek

Pusztazámor, 2012. május 24.
A Pusztazámori Regionális Hulladékkezelő Központ lerakójának tetején ürít egy kukásautó. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. kukásautói szállítják a Budapesten keletkezett szemét egy részét a telepre.
MTI Fotó: Máthé Zoltán
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.