Közélet

Elmeszelte az NVB Pákozd polgármesterét

138 000 forintra bírságolta a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Takács Jánost, Pákozd polgármesterét, mert közvetlenül a választás előtt az interneten és a pákozdi postaládákba eljuttatott levelében a kormánypártok mellett kampányolt a konkrét politikai erők nevének említése nélkül, írja szerdai közleményében a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ).

Az NVB határozata kimondta, hogy a választási alapelvek megsértésére nem csak a jelölő szervezet melletti nyílt állásfoglalás vezet, hanem az adott párt választási kampányban széles körben ismertetett álláspontjának állami, önkormányzati népszerűsítése is.

Mellár: A választás az ellenzék leváltásáról szólt
A parlament egyetlen független képviselője szerint mindent elölről kell kezdeni.

Az is kiderült a határozatból, hogy a polgármester megsértette a jelöltek és jelölő szervezetek esélyegyenlőségét biztosító törvényi szabályt, illetve súlyosbító körülményként értékelte az NVB, hogy a polgármester az önkormányzati infrastruktúrát és erőforrásokat felhasználva közvetítette a választásokkal összefüggő álláspontját.

Továbbá

  • sikeres volt a TASZ-nak az a beadványa, amelyben ügyfelük azt kifogásolta, hogy egy visszalépett jelölt, Bangóné Borbély Ildikó neve nem volt lehúzva az egyéni képviselői szavazólapról.
  • egy választópolgár kezdeményezésére szintén megállapította a Pest megye 02. számú Országgyűlési Egyéni Választókerület Választási Bizottsága, hogy Solymár 05. számú szavazókörében megsértette a szavazatszámláló bizottság a választási eljárási szabályokat azzal, hogy Szemző Áron visszalépett jelöltet nem húzták le a szavazólapról.

Kiemelt kép: MTI/Kallos Bea

Ajánlott videó

Olvasói sztorik