Média

Ismét terjeszkedik Orbán médiarendszere

Andy Vajna filmügyi kormánybiztos, a már több mint 30 hazai rádiós frekvenciára ráhatással bíró milliárdos, a TV2, a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld tulajdonosának közvetlen közelébe került a Szolnokon az FM 102,4 MHz-en sugárzó Amadeus Rádió, tudta meg a 24.hu.

Az Amadeus Rádiót működtető Amadeus Rádió Kft.-t ugyanis nemrég megvásárolta a Tranzisztor Kft.

A Tranzisztor Kft. nevén van Budapesten a Retro Rádió, melynek műsorait a filmügyi kormánybiztos Rádió 1 hálózatának programigazgatójának cége gyártja, reklámidejét pedig egy közvetlenül Vajna nevén lévő cég értékesíti a hirdetőknek. A Tranzisztor Kft. a Retro Rádiót Budapesten ugyanabból az irodahelyiségből működteti, ahol a Vajna nevén lévő Rádió 1 stúdiója is van, és olyannyira szoros a kötelék, hogy a Retro és a Rádió 1 munkatársai gyakran át is integetnek egymásnak az üvegfalon keresztül.

Az Amadeus Rádió Kft.-t megvásárló Tranzisztor Kft. ügyvezetője és tulajdonosa egyébként hivatalosan Tamás Ákos Gergő, aki a Retro Rádiónak is az ügyvezetője, de mivel a műsorgyártást és a reklámértékesítést nem a Tranzisztor intézi, így az ő szerepe meglehetősen korlátozott.

Úgy tudjuk, a szolnoki Amadeus Rádió tulajdonosát, Kövecses Ferencet egy ideje már ostromolták kormányközeli figurák, hogy nagyon kellene nekik a rádió, illetve a frekvencia. Ez a folyamat zárult le a kormányközelbe kerüléssel. A Médiatanács eheti ülésén foglalkozott is a tulajdonosváltással. Ezen az ülésen hoztak egyébként arról is határozatot, mi legyen a Lánchíd Rádió, a Jazzy Rádió és a Retro Rádió budapesti frekvenciájával.

Frissítés: Utolértük a volt tulajdonost, a tartalom állítólag nem változik, ő maga is vezető marad

Cikkünk megjelenése után, kedden kora este sikerült beszélnünk Kövecses Ferenccel. Azt mondta, egyszerűen ő, az egykori 50 százalékos tulajdonos, valamint tulajdonostársa, Kis Vilmosné ügyvezető kaptak egy jó vételi ajánlatot, ezért adták oda a rádiót, amiről a vállalat taggyűlésén hoztak határozatot. Kövecses ugyanakkor marad a rádiónál kreatív igazgatóként, és azt ígéri, nem lesz változás a megszokott műsorkínálatban, a formátumban, és hálózatba sem fogják kötni az Amadeust, amiről a tárgyalások során megállapodást kötöttek, vagyis megtarthatja a rádió az önállóságát. Egyszerű tulajdonosváltás történt, semmi más, hangsúlyozta. Hozzátette, ő maga sohasem találkozott Vajnával, hanem egy fiatalemberrel, Tamás Ákos Gergellyel (ő a Vajna-közeli Tranzisztor Kft. ügyvezetője) folytatta le a tárgyalásokat. Kövecses azt is mondta, a 7 éves médiaszolgáltatási engedélyüket még a tulajdonosváltással kapcsolatos egyezséget megelőzően, februárban meghosszabbította a Médiatanács újabb 5 évvel, nem volt tehát feltétele a hosszabbításnak a rádió eladása. Kövecses azt is mondta, az ügylet mögött nincs politika, ez egy szakmai lépés. Arra, hogy mit talált vonzónak a vevő, ha egyébként nem lesz ráhatása rádióra, azt mondta, neki van erről feltételezése, de erről a vevő tudhat bármit mondani, ő pedig nem szeretne találgatni. Megkérdeztük azt is, nem sajnálja-e eladni a saját rádióját, mire azt mondta, olyan érzés volt, mintha az ember megválna a saját gyerekétől, majd felidézte, hogy a rádió történetében sok küzdelem is volt, de nagyon büszkék voltak rá, hogy egy magas színvonalú rádiót tudtak létrehozni Szolnokon, és azt működtetni időnként kihívásokkal teli gazdasági környezetben, ahol több rádió is versenyben van a 70 ezres város hallgatóiért.

Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos elleni tiltakozás a Parlamentben. MTI / Kovács Attila (archív)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik