Média

Andy Vajna két új tévécsatornát indít

Spíler 3 TV
Spíler 3 TV

Spíler 3 TV néven kezdte meg ábrás védjegy regisztrációját a TV2 Média Csoport – vettük észre a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál (SZTNH). Ráadásul február közepén a TV2 levédette a spiler3tv.hu internetes végződést is. Mindez arra utal, hogy ilyen néven indíthat tévécsatornát a közeljövőben Andy Vajna kormánybiztos tévés vállalata.

A TV2 Média Csoport épp a napokban nevezte át 2016 augusztusában indított sportcsatornáját, a Spíler TV-t Spíler 1 TV-re. Az átnevezés már önmagában is utalt rá, hogy hamarosan további spílerekkel bővíthet a vállalat. Érdekes viszont, hogy az SZTNH adatbázisa alapján a Spíler 2 TV nevet egyelőre nem kezdték el levédetni, csak a Spíler 3 TV-t, valamint még korábban a Spíler TV elnevezést. A spiler2tv.hu internetes végződést viszont levédték.

Román joghatósággal indul a két új sportcsatorna

Cikkünk élesítésekor érkezett meg a hivatalos sajtóbejelentés, melyben azt írják: bővül a TV2 Csoport kábelportfóliója, és már idén új sportcsatornák indulnak Spíler2 TV és Spíler3 TV néven. A közleményben felidézik, a TV2 Csoport 2016 nyarán kezdte meg portfóliója bővítését, melynek eredményeként 2018 év elejére már 11 csatornával rendelkezik. A terjeszkedés 2018 nyarán folytatódik, ekkor indul a két újabb sportcsatorna, ahol a már jól ismert sportágak mellett a Bajnokok Ligája (BL) mérkőzéseit is nyomon követhetik a labdarúgás iránt érdeklődők. Az UEFA-val kötött hosszútávú szerződés értelmében a 2018 és 2021 közti szezonokban a TV2 Csoport nézői is láthatják az európai kupaküzdelem mérkőzéseit. Minden forduló, minden játéknapján lesz Bajnokok Ligája közvetítés – ígérik.

A BL mellett számos más exkluzív, prémium sportjoggal is rendelkezik a cégcsoport és jelenleg is zajlanak a tárgyalások újabb jogok megszerzésére. Továbbra is követhetik a szurkolók a Premier League, az NHL mérkőzéseit és a MotoGP futamait a Spíler csatornákon.

Bár a hatékony működés érdekében a sportcsatornák szintén román joghatóság alá tartoznak majd, ahogy a cégcsoport többi kábelcsatornája is, a médiatársaság külön hangsúlyozza, hogy ahogy eddig is, bevételei után továbbra is a magyar jogszabályok szerint, Magyarországon fog adót fizetni. Azt ugyanakkor nem említi a közlemény, hogy a román joghatóság miatt a vonatkozó médiaszolgáltatási díjak nem Magyarország, hanem Románia költségvetését gazdagítják. További előny, hogy az adott csatornáknak nem kell a magyarországi médiaszabályozást figyelembe venni.

A kormány Ne hagyjuk tévékampányának egyik részlete
Nyolcszor többet költ az állam 2010 óta tévéreklámokra
Ennek is tulajdonítható, hogy míg a hazai tévés reklámbevételeken belül 2009-2010 körül még csupán 2-3 százalék volt az állami reklámköltés aránya, 2017-re ez az arány 12 százalékra ugrott.

Addig indítanak új csatornákat, amíg portfóliószinten nem válnak piacvezetővé

Hogy a vállalat újabb tévécsatornákkal egészítené ki portfólióját, arra már egy napokban a SorozatWikin megjelent interjúban Fischer Gábor programigazgató is utalt, amikor arról beszélt, hogy cége annyi csatornát fog indítani, amennyivel piacvezetővé válhatnak. Azt is mondta, startra kész, kidolgozott állapotban vannak tervezett csatornáik, de azt nem volt hajlandó elárulni, mikor indulhatnak el ezek, illetve arra sem fecsérelt szót, milyen csatornákról lenne szó.

Mindent időben be fogunk jelenteni

mondta akkor.

A TV2 korábban a TV2 Sport 1 és a TV2 Sport 2 elnevezéseket is elkezdte levédeni az SZTNH-nál, de mivel a hasonló nevű, konkurens Sport1 és a Sport2 csatornákat működtető AMC Networks médiavállalattal szemben tavaly decemberben jogerősen is pert vesztettek védjegybitorlás miatt és ennek következtében át kellett nevezni a Chili TV-t Lichi TV-re, valószínűleg egy hasonló védjegyoltalmi pert már nem akartak megkockáztatni, mivel mostanra a TV2 által elindított védjegyoltalmi eljárás a TV2 Sport 1 és a TV2 Sport 2 nevekre megszűnt a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál.

A Spíler 1 TV egyébként a Nielsen Közönségmérés adatai alapján jelenleg nem tartozik az 50 legnézettebb magyarországi tévécsatorna közé. Ez azt jelenti, hogy közönségaránya a televíziózók körében nem éri el a 0,3 százalékot sem. Egy-egy sokakat érdeklő sportesemény azonban a későbbiekben segíthet nézettebbé tenni a csatornát.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester (középen), Orbán Viktor (balra) miniszterelnök és Kósa Lajos, Debrecen fideszes polgármestere (jobbra) stadionavató ünnepségen 2014. május 1-jén. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Mészáros Lőrincnek kedvezett a Médiatanács, de nem verte nagy dobra
A Médiatanács üléséről kiadott múlt heti összefoglalóból mellőzték a Mészáros Lőrinc által tavaly felvásárolt Gong Rádiót érintő vételkörzet-bővítéssel kapcsolatos döntést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik