Média
A Chili TV jelenlegi logója

Nevet vált a TV2 védjegybitorló csatornája

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 12. 29. 19:19

Korábban a témában:

A TV2 Média Csoport péntek este bejelentette, hogy – az előzetes híreknek megfelelően – LiChi TV-re kereszteli át gasztrocsatornáját, a Chili TV-t. A névváltásra 2018. első napján kerül sor.

Bár nem említik az okot, és csak azt hangsúlyozzák, hogy a műsorok a névváltás után is változatlanok maradnak, a névváltásra azért került sor, mert mint arról a 24.hu még december közepén elsőként beszámolt, jogerősen is elvesztette Andy Vajna tévétársasága a konkurens TV Paprikát működtető AMC Networks médiavállalat által indított indított pert. A bíróság szerint ugyanis azzal, hogy a TV2 csoport 2016. szeptember 26. napjától a „CHILI TV” szóösszetételt használja, illetve azt a „chilitv.tv” domain név alatt elérhető honlapján e szolgáltatást reklámozza, megsértette az AMC nemzeti és európai uniós védjegyét, mivel az túlságosan hasonlít a TV Paprika megnevezésére.

Chili = Paprika

A két tévétársaság közötti háború nem sokkal azután indult tavaly, hogy Vajna új csatornája e név alatt kezdte meg a sugárzást.  A per során az AMC egy ezer fő megkérdezésével készült közvélemény-kutatást nyújtott be a bírósághoz, és ebben a kérdezőbiztosok azon nyitott kérdésére, hogy „Ön szerint mi a chili?”, a válaszadók 95 százaléka a saját szavaikkal megfogalmazott válaszaikban a paprikát említették. A bíróság szerint ez is alátámasztja, hogy a chili és a paprika szó összetéveszthető, ezzel pedig megvalósul az AMC védjegyoltalmának megsértése.

Korábban az AMC-t a perben képviselő, védjegyügyekre specializálódott Árva Ügyvédi Iroda vezetője, Árva Katalin ügyvéd a 24.hu-nak azt mondta, elismerés illeti a bíróságot, amiért sikerült 13 hónap alatt jogerős ítéletig eljutni, a bíróság pedig részletesen alátámasztott indoklással látta el ítéletét, hogy miért követett el jogsértést az alperes TV2. Az ügyvéd korábban végrehajtást is kilátásba helyezett arra az esetre, ha a TV2 nem hajtja végre a bíróság ítéletét, ami alapján meg kell változtatnia a csatornája nevét. Végrehajtás esetén napi bírságot kellett volna fizetnie a TV2-nek, ezt a most bejelentett névváltással elkerülik.

A TV2 egyébként már a védjegyper alatt megkezdte a LiCHI TV név regisztrációját, nyilvánvalóan azért, hogy a per esetleges elvesztése esetén e néven kezdhesse meg tevékenységét. A lichi egyébként a chili szó betűinek megcserélése, illetve a licsi egy Dél-Kínában több mint ezer éve termesztett trópusi gyümölcs.

Nem ez volt az első védjegyvitája Vajnáéknak

TV2-nek nem az első jogvitája, de az első olyan, ahol jogerős bírói döntés állapított meg jogsértést. Tavaly Vajnáéknak a Marquard Mediával is jogvitájuk alakult ki, mert a Marquardé a Joy védjegy (ilyen néven van magazinjuk), ám ennek ellenére a TV2 megkísérelte levédeni a joytv.hu internetes végződést, valamint JoyTV néven indított volna televíziót, melyhez védjegyoltalmi eljárást is kezdeményezett. Vajnáék végül a név megtévesztő jellege miatt nem tudták megkezdeni a név tényleges használatát, a Marquard-cég ugyanis nem hagyta, hogy rátenyereljenek a márkájára.

Vajnáék ezenkívül annak ellenére indítottak Zenebutik TV néven zenecsatornát, hogy Zenebutik néven látható több évtizede a közmédiában műsor Juhász Előd szerkesztésében. (Juhász annak idején a 24.hu-tól értesült először arról, hogy a műsorával egyező néven indítanak Vajnáék tévécsatornát). A TV2 és az MTVA sokáig azzal hárította el a jogvitával kapcsolatos érdeklődő megkereséseinket, hogy még mindig csak egyeztetnek a névről, egy ideje viszont azt mondják, csak közel 45 ezer forintért hajlandók megmutatni a vonatkozó szerződést, így annak tartalma egyelőre ismeretlen.

Vajnának ezenkívül a tulajdonában lévő Rádió 1-en keresztül Békéscsabán is védjegyvitája van.

Eger, 2016. május 26.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos (j) és Gerendai Károly, a Sziget Kft. ügyvezető igazgatója (b) a IV. Music Hungary konferencián az egri Bolyki pincészetben 2016. május 26-án.
MTI Fotó: Komka Péter
Jogerős: Andy Vajna TV2-je védjegybitorló
A TV2 kénytelen lesz megváltoztatni a Chili TV nevét, mivel a tévétársaság jogerősen is elvesztette azt a pert, melyet a TV Paprikát működtető AMC Networks indított ellene.
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

Nikola Gruevski, Macedonia's prime minister, speaks during the 10th Bloomberg BusinessWeek European Leadership Forum, in London, U.K., on Tuesday, Nov. 23, 2010. The one day conference brings together key speakers from Government, Finance and International companies at City Hall, in London. Photographer: Chris Ratcliffe/Bloomberg via Getty Images
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.