Média

Megmagyarázta a Class FM kizárását a Médiatanács

rádió
rádió

Mint arról tegnap elsőként beszámoltunk, az Andy Vajnához közeli Hold Reklám Kft.-é lehet a Class FM által korábban használt országos kereskedelmi frekvencia, miután a Class FM-et működtető Advenio Zrt.-t kedden kizárta a rádiós pályázatból a Médiatanács, így pedig csak a Hold Reklám Kft. maradt egyedüli pályázó. (A Hold Reklám Kft.-t tulajdonló cég néhány hónapja még Andy Vajna kormánybiztos nevén volt, a cég jelenlegi tulajdonosa pedig az a Bakai Mátyás, aki a Rádió 1-nek volt a társügyvezetője Andy Vajna mellett, a Hold Reklám Kft. pedig jelenleg is a Rádió 1 hálózatos partnere. A kft. egyébként a Mészáros Lőrinc többségi tulajdonában lévő MKB Banktól kapott hitelt.)

Nem megfelelő üzleti terv

A Médiatanács csütörtök délelőtt adott magyarázatot a fejleményre. Közleményükben azt írják, az Advenio Zrt. nem megfelelő üzleti tervet nyújtott be, mert az üzleti terve nem megfelelő számításon alapult, az nem felelt meg a pályázat kiírásának, és ezt a hiánypótlási határidőn belül nem korrigálta megfelelően.

Az Advenio Zrt. azonban még bírósághoz fordulhat, és a Médiatanács azt ígéri, ha a cég ezt megteszi, ezúttal fel fogja függeszteni a pályázati eljárást, és meg fogják várni a bíróság döntését. (Korábban, a pályázati eljárás folyamán az Advenio Zrt. már bírósághoz fordult, de akkor a döntést nem várta meg a grémium, ahogy eleve a pályázat kiírásával sem várták meg a folyamatban lévő, a testület elleni perek lezárultát.)

Bakai Mátyás
Eldőlni látszik, ki indíthat új országos kereskedelmi rádiót
A Médiatanács kizárta az országos pályázatból a Class FM-et. Bakai Mátyás, a pályázaton egyedül maradó kft. tulajdonosa néhány hónapja még Andy Vajnának dolgozott, sőt a cég jelenleg is a Rádió 1 partnere.

A testület azt is bejelentette, hogy valóban összekapcsolódhat a budapesti Rádió 1 – Andy Vajna cége –  február 26-tól a Kiskunfélegyháza 91,1 MHz és a Kiskunmajsa 88,2 MHz frekvenciákat használó Sirius Rádióval. A rádiók nevet is váltanak, ezután Rádió 1 Sirius és 88,2 Rádió 1 néven folytatják a sugárzást. Hogy a Sirius Rádió összekapcsolódik a Rádió 1-gyel, az egyébként már hetekkel ezelőtt kiszivárgott, sőt a rádió már azelőtt promózta ezt, hogy az ezt engedélyező médiatanácsi ülésre, a hivatalos döntésre sor került volna.

Andy Vajna előre tudja, mit dönt a Médiatanács?
A Sirius Rádió frekvenciáival bővít a kormánybiztos Rádió 1 hálózata. Már mennek az összekapcsolódást beharangozó promók, pedig még nincs is engedély a Médiatanácstól az összekapcsolódásra, sőt ez még napirendi pontként sem szerepelt.

Pénzt kap a Mészáros Lőrinc-közeli Gong Rádió és Vajna szövetségesei is

A Médiatanács arról is határozott a héten, hogy harminc sikeres pályázattal kisközösségi, kereskedelmi és közösségi rádiók összesen 84,1 millió forintot kapnak a Médiatanács Magyar Média Mecenatúra Programja hírműsorok, tematikus és közérdekű szolgáltató magazinműsorok készítését támogató pályázatának 2017-es negyedik fordulójában. Hírműsor kategóriában eredményesen pályázott az egri FM7 Rádió, a paksi Fortuna Rádió, a fővárosi Klubrádió, a Sárvár Rádió, a szegedi Rádió 88, a kecskeméti Gong Rádió, a debreceni és a komlói Rádió 1, a balassagyarmati Megafon FM, a szolnoki és a karcagi Aktív Rádió, a kiskunfélegyházi és a kiskunmajsai Sirius Rádió, valamint a Rádió Szarvas. Szolgáltató magazinműsorok gyártására támogatáshoz jutott a fővárosi Karc FM, az Európa Rádió kisújszállási és nyíregyházi adója, a tiszafüredi Tisza-tó Rádió, a Bajai Rádió, a Rádió Törökszentmiklós, a kiskőrösi Kunság Rádió és a kalocsai KORONAfm100. Tematikus magazinműsorokat készíthet a tó keleti térségében fogható Balaton Rádió és a fővárosi Jazzy Rádió. Hírműsorok és szolgáltató magazinműsorok készítésére egyaránt támogatást kapott a Rádió 1 Sopron, a tatabányai Forrás Rádió és a szekszárdi Rádió Antritt.

Az ad hoc események azonnali, helyszíni forgatási munkálatainak támogatására kiírt Escher Károly-pályázaton a testület 960 ezer forintot ítélt oda a magyar fotótörténet nagy alakjáról, Brassaïról készülő dokumentumfilm egyik kulcselemének forgatásához. Az alkotást Borsody István rendezi, és a támogatásból a fotóművész nemrég fellelt jóbarátjával, a 95 éves, Párizsban élő Lengyel Attila zongoraművésszel készítenek interjút – áll a testület összefoglalójában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik