Média

Bejegyezték Mészáros Lőrinc médiacégének átalakulását

Október végétől olvad be a Pannon Lapok Társasága (PLT) a Mészáros Lőrinc érdekeltségében lévő Mediaworksbe.

Október 31-i hatállyal bejegyezte a cégbíróság a dunántúli napilapokat megjelentető Pannon Lapok Társasága (PLT) beolvadását a Mediaworks Hungary Zrt.-be, Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester legnagyobb médiavállalkozásába – derül ki az Opten cégadatbázisából.

A fúzió során a PLT-n kívül ugyancsak beolvad a Mediaworksbe a Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft., valamint a PRIMUS Népszabadság Média Képviseleti Kft. is.

Az 1992-ben létrejött Pannon Lapok Társasága adja ki egyebek mellett a Dunaújvárosi Hírlapot, a Fejér Megyei Hírlapot, a veszprémi Naplót, a Vas Népét és a Zalai Hírlap című megyei lapokat. A Mediaworkshöz olyan országos napilapok tartoznak mint a Nemzeti Sport és a Világgazdaság, de ők adnak ki számos helyi lapot – a Somogyi Hírlapot, a Heves megyei Hírlapot, az Új Néplapot, a Dunántúli Naplót, a Petőfi Népét, a Békés Megyei Hírlapot és a Tolnai Népújságot -, valamint számos női magazint, például a Fanny-t, az Édes Életet, a Lakáskultúrát, de például a Menedzser Magazin című üzleti magazin is a kormányközeli médiavállalkozásé. A Mediaworks volt tavaly októberig a Népszabadságnak is a kiadója.

A 2014-ben megalakult Mediaworks Hungary Zrt. 2016-ban 11,39 milliárd forint nettó árbevételt ért el, ami a 2015-ös 912,8 és a 2014-es 121 millió forinthoz képest jelentős növekedés, a cég ugyanakkor 2,4 milliárd forint veszteséget produkált adózás után tavaly, holott 2015-ben és 2014-ben még nyereségesen működött: 2015-ben 456 millió, 2014-ben 72,8 millió forint profitot mutattak ki. A Mediaworksbe beolvadó Pannon Lapok Társaságának tavaly 7,9 milliárd forint árbevétele és 282 millió forint nyeresége volt adózás után. Egy évvel korábban hasonló nagyságú árbevétel mellett 593 millió forint profitjuk volt.

A Pannon Lapok Társaságát 2016 szeptemberében vásárolta meg a Mediaworks, mely mindössze néhány nappal később Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került a korábbi tulajdonostól, az osztrák Heinrich Pecinától. A Népszabadság hóhérjaként is ismert Heinrich Pecina idén júliusban visszatért a magyar médiapiacra, amikor a Russmedia kiadót megvásárolta, mely azóta Inform Media néven működik. Az Inform Mediához a Hajdú-bihari Napló, az Észak-Magyarország és a Kelet-Magyarország tartozik. A megyei lappiac maradéka Andy Vajna filmügyi kormánybiztoshoz, a TV2 és a Rádió 1 tulajdonosához került, aki szeptember végén megvásárolta Lapcom kiadót. A Lapcomhoz tartozik a Bors, a Délmagyarország és a Kisalföld.

Már Matolcsy fia a vezérigazgató az Origónál
Matolcsy Ádám már igen, Száraz István már nem vezérigazgatója a New Wave Media Groupnak. A nyáron bejelentett tulajdonosváltásnak viszont továbbra sincs nyoma a médiavállalatnál.

Kiemelt kép: Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester, a Mediaworks tulajdonosa. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik