Média

Andy Vajna zöld lámpát kapott, kormányközeli konkurense pirosat

A kormánybiztos a napokban megvásárolt egy két városban is sugárzó rádiós céget, mely most a médiatanácsi engedélyt megszerezve összekapcsolódik a Rádió 1 hálózattal. A szintén kormányközeli hátterű, Krskó Tibor és Tombor András érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió Kft.-t viszont kizárták a fehérvári frekvenciáért folytatott küzdelemben, ahol egyébként többedmagával még versenyben van a Sláger FM is, bár épp hiánypótlásra szólította fel őket a Médiatanács.

Megkapta a médiatanácsi engedélyt Andy Vajna kormánybiztos rádiója, a Rádió 1, illetve az azt működtető Radio Plus Kft., hogy újabb városokban, Székesfehérvár és Mosonmagyaróvár térségében is megszólalhasson – derül ki a Médiatanács tegnapi határozataiból. Ezzel tovább bővül a Vajnáék által elért hallgatók száma, illetve a rádió vételkörzete, ami már így is nagyon jelentősre nőtt a hálózatba kapcsolt helyi rádióknak köszönhetően.

A Rádió1 vételkörzete a mostani bővülés előtt
A Rádió1 vételkörzete a mostani bővülések előtt

Vajnáék idén június elején jelentették be, hogy tovább bővítik a rádió vételkörzetét, mivel a Rádió 1, illetve az azt működtető Radio Plus Kft. kereskedelmi és programmegállapodást kötött a HOLD Reklám Kft.-vel és közösen benyújtották a Médiatanács felé a hálózatba kapcsolódási kérelmeket a székesfehérvári és a mosonmagyaróvári KÉK Duna elnevezésű helyi rádiókra. Erre a kérelemre mondott most igent a Médiatanács.

Érdekesség, hogy a céginformációs rendszerek alapján a Hold Reklám Kft.-t meg is vásárolta Andy Vajna idén júniusban. A kft.-t hivatalosan a Lucky Ventures Kft. nevű cégen keresztül vette meg, de emögött a kormánybiztosnak a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett cége áll, több áttételen keresztül. A Hold Reklám Kft. alapító ügyvezetőjét leváltották, feladatait Bakai Mátyás, a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. ügyvezetője vette át.

Vajna rádiója Fehérvár térségében  a 103,8 MHz-en, Mosonmagyaróváron a 99,7 MHz-en lesz hallható, a hálózatba kapcsolódásra vonatkozó engedély július elsejétől érvényes. Ugyanekkortól a két helyi KÉK Duna rádi ónevet is vált, és 103,8 Rádió 1, illetve 99,7 Rádió 1 néven folytatják a rádiós médiaszolgáltatást.

Ezzel egyébként még közel sincs vége a terjeszkedésnek, hisz a volt MTI-főnök, Belénessy Csaba segítségével Vajna rádiója a Fehérvár közelében lévő Velence-térségben is hamarosan megszólalhat, illetve Békéscsabán is Vajna rádiója szól majd.

A volt MTI-főnök kisegíti a kormánybiztost a további terjeszkedésben
Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 műsora szól majd a volt MTI-elnök velencei új rádiófrekvenciáján, továbbá Békéscsabán, és várhatóan júliustól indul a mosonmagyaróvári és a székesfehérvári adás is.
Még várni kell a Reggeli Show-ra, egyelőre hiába nyert Andy Vajna Békéscsabán
Nem valószínű, hogy 2018-nél hamarabb megszólalhat az Interax által működtetett Rádió 1 Békéscsabát kiszorító Andy Vajna-féle budapesti Radio 1.

Egy másik kormányközeli pályázó bajba került

Fehérváron eközben folyik egy másik helyi rádiós frekvencia, a Székesfehérvár 101,8 MHz pályáztatása. A Médiatanács épp most döntött úgy, hogy megtagadja az egyébként kormányközeli üzletemberekhez köthető Regionális Rádió Kft. nyilvántartásba vételét. Ez a kft. Tombor András és Krskó Tibor közös cégének, a Radio Sales House-nak (RSH) az érdekeltsége, ügyvezetője Hanák Tamás, aki az RSH-nak is vezetője. A Regionális Rádió Kft.-nek egyébként komoly tervei voltak, úgy tűnt, hogy kormányközelből kaphat konkurenst Vajna a vidéki terjeszkedésben, így Fehérváron is, de ez most ott meghiúsult. (Tombor András korábban az Orbán-kormány főtanácsadója volt, illetve őt nevezték meg korábban Habony Árpád hitelezőjeként is, amikor Habony vagyonosodását kezdték firtatni ellenzékiek. Tombor a tulajdonosa tavaly óta a már 37 tévécsatorna reklámidejét értékesítő Atmediának, és idén június óta a Mandinernek is. Krskó Tibor a HGY Invest tulajdonosa, aki egy ideig üzlettársa volt Csetényi Csabának, Rogán Antal pasa parki szomszédjának, a számtalan kormányzati projektet végző HG Média tulajdonosának is.)

 

Hanák Tamás
Kormányközelből kap versenytársat Vajna a vidéki terjeszkedésben
A kormányközeli Tombor András és Krskó Tibor érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió Kft. vidéki frekvenciákért indul, ezzel Andy Vajna kormánybiztosnak kormányközeli üzletemberek támasztanak konkurenciát.

Az RSH és a Rádió 1 között egyébként elég komoly jogi háború is folyamatban van, amiről itt írtunk bővebben.

Durvul a vita, ki árulhatja a Reggeli Show reklámjait
Feloldhatatlannak tűnő ellentétek vannak a Tombor András és Krskó Tibor féle RSH, valamint a Rádió 1 Pécs és az Andy Vajna féle Rádió 1 között a Reggeli Show reklámideje kapcsán. Egymást cáfolgatják.

A Médiatanács most azzal indokolja a Regionális Rádió Kft. nyilvántartásba vételének megtagadását, hogy a cég pályázata alakilag érvénytelen volt.

A Sláger FM is pályázik

A Médiatanács nyilvántartásba vette viszont a beérkezett pályázatok közül a VLNC FM Rádió Kft. pályázatát. A velencei cég idén január 6-án alakult, ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa a cégnyilvántartási rendszerek alapján a budapesti Kerepesi Adrienn. Egyébként a romániai származású Radu Morar rádiója, a Sláger FM, illetve annak anyavállalata, a Tematic Media Group által tavaly februárban megvásárolt Veszprém Rádió Kft. is pályázik a fehérvári 101,8 MHz-re, de az ő pályázatukat a testület egyelőre hiánypótlásra küldte vissza, ahogy egy másik pályázóét, az 1994-e alapítású tatabányi Turul Média Kft.-ét is.  Ez utóbbi cégnek a tatai Havellant István és a tatabányai Molnár József a tulajdonosa.

Miskolcon is elvérzett egy pályázó

A Médiatanács eheti ülésén ezenkívül foglalkoztak a Miskolc 103,0 MHz körzeti rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázattal is. Itt a grémium hiánypótlásra szólította fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Betegeiért Alapítványt, illetve a 2010-es alapítású, miskolci székhelyű, a budapesti Esztári István vezette, idén március óta a budapesti IntellCom Kft. tulajdonában lévő FM1 Műsorszolgáltató Kft.-t. Az Ifjúságért és Rádiózásért Egyesület pályázatát alakilag érvénytelennek találták, így nekik már biztosan nincs esélyük a mostani frekvenciapályázaton rádiós médiaszolgáltatási jogosultsághoz jutni a borsodi városban.

Fideszeseknek dolgozó pécsi ügyvéd cége jutott kereskedelmi rádiós frekvenciához
Egy néhány hónapja alapított kft. kapja a hajdúsági kereskedelmi rádiós frekvenciát. A cég tulajdonosai jogászok, erős fideszes kapcsolatokkal és megbízásokkal.
Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a Rádió 1 és a TV2 tulajdonosa. Fotó: Fotó: MTI / Balogh Zoltán

Ajánlott videó

Olvasói sztorik