Média
Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetés után Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán

Andy Vajna zöld lámpát kapott, kormányközeli konkurense pirosat

Szalay Dániel
Szalay Dániel

újságíró. 2017. 06. 30. 09:09

A kormánybiztos a napokban megvásárolt egy két városban is sugárzó rádiós céget, mely most a médiatanácsi engedélyt megszerezve összekapcsolódik a Rádió 1 hálózattal. A szintén kormányközeli hátterű, Krskó Tibor és Tombor András érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió Kft.-t viszont kizárták a fehérvári frekvenciáért folytatott küzdelemben, ahol egyébként többedmagával még versenyben van a Sláger FM is, bár épp hiánypótlásra szólította fel őket a Médiatanács.
Korábban a témában:

Megkapta a médiatanácsi engedélyt Andy Vajna kormánybiztos rádiója, a Rádió 1, illetve az azt működtető Radio Plus Kft., hogy újabb városokban, Székesfehérvár és Mosonmagyaróvár térségében is megszólalhasson – derül ki a Médiatanács tegnapi határozataiból. Ezzel tovább bővül a Vajnáék által elért hallgatók száma, illetve a rádió vételkörzete, ami már így is nagyon jelentősre nőtt a hálózatba kapcsolt helyi rádióknak köszönhetően.

A Rádió1 vételkörzete a mostani bővülés előtt
A Rádió1 vételkörzete a mostani bővülések előtt

Vajnáék idén június elején jelentették be, hogy tovább bővítik a rádió vételkörzetét, mivel a Rádió 1, illetve az azt működtető Radio Plus Kft. kereskedelmi és programmegállapodást kötött a HOLD Reklám Kft.-vel és közösen benyújtották a Médiatanács felé a hálózatba kapcsolódási kérelmeket a székesfehérvári és a mosonmagyaróvári KÉK Duna elnevezésű helyi rádiókra. Erre a kérelemre mondott most igent a Médiatanács.

Érdekesség, hogy a céginformációs rendszerek alapján a Hold Reklám Kft.-t meg is vásárolta Andy Vajna idén júniusban. A kft.-t hivatalosan a Lucky Ventures Kft. nevű cégen keresztül vette meg, de emögött a kormánybiztosnak a delaware-i adóparadicsomba bejegyzett cége áll, több áttételen keresztül. A Hold Reklám Kft. alapító ügyvezetőjét leváltották, feladatait Bakai Mátyás, a Rádió 1-et működtető Radio Plus Kft. ügyvezetője vette át.

Vajna rádiója Fehérvár térségében  a 103,8 MHz-en, Mosonmagyaróváron a 99,7 MHz-en lesz hallható, a hálózatba kapcsolódásra vonatkozó engedély július elsejétől érvényes. Ugyanekkortól a két helyi KÉK Duna rádi ónevet is vált, és 103,8 Rádió 1, illetve 99,7 Rádió 1 néven folytatják a rádiós médiaszolgáltatást.

Ezzel egyébként még közel sincs vége a terjeszkedésnek, hisz a volt MTI-főnök, Belénessy Csaba segítségével Vajna rádiója a Fehérvár közelében lévő Velence-térségben is hamarosan megszólalhat, illetve Békéscsabán is Vajna rádiója szól majd.

Budapest, 2017. február 7.
Andy Vajna, a magyar filmipar megújításáért felelős kormánybiztos a Miért jönnek a hollywoodi sztárok és produkciók Magyarországra? című háttérbeszélgetésen Budapesten, a Magyar Nemzeti Filmalap székházában 2017. február 7-én.
MTI Fotó: Balogh Zoltán
A volt MTI-főnök kisegíti a kormánybiztost a további terjeszkedésben
Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 műsora szól majd a volt MTI-elnök velencei új rádiófrekvenciáján, továbbá Békéscsabán, és várhatóan júliustól indul a mosonmagyaróvári és a székesfehérvári adás is.
Music Hungary konferencia Egerben
Még várni kell a Reggeli Show-ra, egyelőre hiába nyert Andy Vajna Békéscsabán
Nem valószínű, hogy 2018-nél hamarabb megszólalhat az Interax által működtetett Rádió 1 Békéscsabát kiszorító Andy Vajna-féle budapesti Radio 1.

Egy másik kormányközeli pályázó bajba került

Fehérváron eközben folyik egy másik helyi rádiós frekvencia, a Székesfehérvár 101,8 MHz pályáztatása. A Médiatanács épp most döntött úgy, hogy megtagadja az egyébként kormányközeli üzletemberekhez köthető Regionális Rádió Kft. nyilvántartásba vételét. Ez a kft. Tombor András és Krskó Tibor közös cégének, a Radio Sales House-nak (RSH) az érdekeltsége, ügyvezetője Hanák Tamás, aki az RSH-nak is vezetője. A Regionális Rádió Kft.-nek egyébként komoly tervei voltak, úgy tűnt, hogy kormányközelből kaphat konkurenst Vajna a vidéki terjeszkedésben, így Fehérváron is, de ez most ott meghiúsult. (Tombor András korábban az Orbán-kormány főtanácsadója volt, illetve őt nevezték meg korábban Habony Árpád hitelezőjeként is, amikor Habony vagyonosodását kezdték firtatni ellenzékiek. Tombor a tulajdonosa tavaly óta a már 37 tévécsatorna reklámidejét értékesítő Atmediának, és idén június óta a Mandinernek is. Krskó Tibor a HGY Invest tulajdonosa, aki egy ideig üzlettársa volt Csetényi Csabának, Rogán Antal pasa parki szomszédjának, a számtalan kormányzati projektet végző HG Média tulajdonosának is.)

 

Hanák Tamás
Kormányközelből kap versenytársat Vajna a vidéki terjeszkedésben
A kormányközeli Tombor András és Krskó Tibor érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió Kft. vidéki frekvenciákért indul, ezzel Andy Vajna kormánybiztosnak kormányközeli üzletemberek támasztanak konkurenciát.

Az RSH és a Rádió 1 között egyébként elég komoly jogi háború is folyamatban van, amiről itt írtunk bővebben.

Durvul a vita, ki árulhatja a Reggeli Show reklámjait
Feloldhatatlannak tűnő ellentétek vannak a Tombor András és Krskó Tibor féle RSH, valamint a Rádió 1 Pécs és az Andy Vajna féle Rádió 1 között a Reggeli Show reklámideje kapcsán. Egymást cáfolgatják.

A Médiatanács most azzal indokolja a Regionális Rádió Kft. nyilvántartásba vételének megtagadását, hogy a cég pályázata alakilag érvénytelen volt.

A Sláger FM is pályázik

A Médiatanács nyilvántartásba vette viszont a beérkezett pályázatok közül a VLNC FM Rádió Kft. pályázatát. A velencei cég idén január 6-án alakult, ügyvezetője és egyedüli tulajdonosa a cégnyilvántartási rendszerek alapján a budapesti Kerepesi Adrienn. Egyébként a romániai származású Radu Morar rádiója, a Sláger FM, illetve annak anyavállalata, a Tematic Media Group által tavaly februárban megvásárolt Veszprém Rádió Kft. is pályázik a fehérvári 101,8 MHz-re, de az ő pályázatukat a testület egyelőre hiánypótlásra küldte vissza, ahogy egy másik pályázóét, az 1994-e alapítású tatabányi Turul Média Kft.-ét is.  Ez utóbbi cégnek a tatai Havellant István és a tatabányai Molnár József a tulajdonosa.

Miskolcon is elvérzett egy pályázó

A Médiatanács eheti ülésén ezenkívül foglalkoztak a Miskolc 103,0 MHz körzeti rádiós frekvencia hasznosítására kiírt pályázattal is. Itt a grémium hiánypótlásra szólította fel a Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Betegeiért Alapítványt, illetve a 2010-es alapítású, miskolci székhelyű, a budapesti Esztári István vezette, idén március óta a budapesti IntellCom Kft. tulajdonában lévő FM1 Műsorszolgáltató Kft.-t. Az Ifjúságért és Rádiózásért Egyesület pályázatát alakilag érvénytelennek találták, így nekik már biztosan nincs esélyük a mostani frekvenciapályázaton rádiós médiaszolgáltatási jogosultsághoz jutni a borsodi városban.

Fideszeseknek dolgozó pécsi ügyvéd cége jutott kereskedelmi rádiós frekvenciához
Egy néhány hónapja alapított kft. kapja a hajdúsági kereskedelmi rádiós frekvenciát. A cég tulajdonosai jogászok, erős fideszes kapcsolatokkal és megbízásokkal.
Kiemelt kép: Andy Vajna kormánybiztos, a Rádió 1 és a TV2 tulajdonosa. Fotó: Fotó: MTI / Balogh Zoltán
vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

Kommentek

AACHEN, GERMANY - JANUARY 22: German Chancellor Angela Merkel and French President Emmanuel Macron sign the Aachen Treaty on January 22, 2019 in Aachen, Germany. The treaty is meant to deepen cooperation between the countries as a means to also strengthen the European Union. It comes 56 years to the day after then German Chancellor Konrad Adenauer und French President Charles de Gaulle signed the Elysee Treaty, or Joint Declaration of Franco-German Friendship. (Photo by Sascha Schuermann/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.