Média

Amióta Vajna a TV2 tulajdonosa, még kevesebbszer nyer a Tények

A megújult Tények műsorvezetői, Gönczi Gábor és Marsi Anikó
A megújult Tények műsorvezetői, Gönczi Gábor és Marsi Anikó
Harmadannyi estét nyert meg a TV2-n a Tények, mint mielőtt Andy Vajna kormánybiztos lett a tévétársaság tulajdonosa, pedig már akkor sem volt túl erős a műsor. Vagyis úgy tűnik, a nézők egyre inkább elpártolnak a Tényektől a tulajdonosváltás óta.

Tegnap megírtuk: a TV2 Tények az idén január 1-jétől június 20-ig mindössze 14 estét tudott megnyerni a kereskedelmileg kiemeltnek tekintett 18-49-es korosztályban, szemben az RTL Híradó 157 estéjével. Vagyis még az esték tizedét sem tudta elvinni idén Andy Vajna tévécsatornája. (Nem sokkal jobb a TV2 Tények helyzete akkor sem, hogyha nem a 18-49-es, hanem a 18-59-es korosztályt vizsgáljuk.) De vajon mi a trend, ha azt nézzük, hogyan alakult a Tények megnyert estéinek száma azóta, hogy a kormánybiztos nevére került a csatorna?

Amióta Vajna lett a tévétársaság tulajdonosa, a Tények népszerűsége hatalmasat esett, pedig előtte is elég messze volt a piacvezetéstől.Manapság gyakorlatilag harmadannyi estét tud megnyerni a Tények, mint amikor még nem a kormánybiztos volt a tulajdonos, illetve Dirk Gerkens a vezérigazgató, és Kökény-Szalai Vivien a hírigazgató.

2015 első félévében még 44 alkalommal nyert a Tények

2015 első felében 181 napból 137-et nyert meg az RTL Híradó, 44-et pedig a TV2 Tények a 18-49 évesek között. Ugyanazon év második félévében, július 1-jétől december 31-ig 184 napból 138 napban győzedelmeskedett az RTL Híradó, míg a TV2 46 alkalommal volt erősebb. Ekkoriban, egészen pontosan 2015. október 13-án jelentették be, hogy Vajna MBC nevű cége megvette a TV2-t, de mivel Simicska Lajosék és Vajna között jogi csatározás kezdődött, Vajnáék valójában csak 2016 első felében tudták megkezdeni a Tények tényleges átfazonírozását. Ennek egyik látványos pillanata volt tavaly májusban, amikor a Tények műsorvezetője lett Gönczi Gábor és Marsi Anikó.

2016 első felében már csak 18 este nyertek

Az átfazonírozás azonban csak tovább rontotta a Tények helyzetét. 2016 első félévében 182 napból 164 este vonzott több nézőt az RTL hírműsora, míg a TV2 csupán 18 este után mondhatta magát győztesnek. A második félévük sem alakult jól, ekkor 184-ből 159 napot nyert meg az RTL Híradó, 23-at a TV2, 2 nap esetében pedig döntetlen volt az eredmény a 18-49-es korosztályban. Ezek után következett az idei 2017-es év, amikor még rosszabb lett a TV2 eredménye, és már csak 14 estét tudtak megnyerni.

Mutatjuk mindezt egy ábrán is, ahol jól áttekinthetően látszik az, hogyan vált harmadannyi estét megnyerni képes műsorrá rövid idő alatt a Tények.

A TV2 Tények megnyert estéinek számát pirossal, az RTL Híradó győztes estéinek számát zölddel jelöltük félévekre lebontva.

Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy a TV2, az Origo és a Ripost az elmúlt napokban a tér és idő egyensúlyát is megbontva próbálta a Tényeket sikeres műsornak beállítani.

A tér és idő egyensúlyát is megbontotta a TV2 érdekében az Origo
Egészen sajátos módszereket alkalmazva próbál segíteni a TV2-nek az Origo és a Ripost.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik