Média

Még várni kell a Reggeli Show-ra, egyelőre hiába nyert Andy Vajna Békéscsabán

Nem valószínű, hogy 2018-nél hamarabb megszólalhat az Interax Kft. által működtetett Rádió 1 Békéscsabát kiszorító Andy Vajna-féle budapesti Radio 1. Pedig egy június 9-i hírünk alapján Vajna cége, a Radio Plus Kft. nyerte meg a Médiatanács békéscsabai helyi rádiós tenderén, így Békéscsabával bővülhet tovább a kormánybiztos rádiós hálózata.

A Kreatív című lap többekkel, így a Radio Plus Kft.-vel, az Interax Kft.-vel és a Nemzeti Média és Hírközlési Hatósággal (NMHH) is konzultált ügyben, ez alapján tűnik úgy, hogy Vajnáék leghamarabb csak jövőre kezdhetik meg a sugárzást a néhány hete elnyert békéscsabai 88,9 MHz-en.

A szaklapnak Mazán Tamás, a Rádió 1 Békéscsabát működtető Interax Kft. ügyvezetője arra, hogy terveznek-e bármilyen lépést tenni a pályázattal kapcsolatban, azt a választ adta, hogy addig semmit nem tudnak tenni, amíg hivatalos úton kézhez nem kapják az NMHH-tól a határozatot, márpedig csak a június 9-i sajtóból értesültek a döntésről, hiába voltak érintettek pályázóként, illetve a frekvencia eddigi használójaként. A Vajna-féle Radio Plusnál eközben azt mondták a lapnak, hogy ők a törvényben írtaknak megfelelően az NMHH-tól postai levélben kaptak értesítést a pályázati eljárás jelen szakaszában arról, hogy a békéscsabai frekvenciára vonatkozóan – a Médiatanács határozata szerint – a Radio Plus Kft-vel, mint nyertessel indulhat meg a szerződéskötési hatósági eljárás.

Budapestre előbb megy a posta, mint vidékre

A lap ezek után kérdezte meg az NMHH-t, hogy miért kapott csak az egyik érintett fél a határozatból. A hatóságtól azt írták nekik vissza, hogy június 12-én küldték meg a hivatalos tértivevényes értesítést az érintetteknek, “Ma délelőtti állás szerint a posta még egyikük esetében sem küldte vissza az NMHH-nak az átvételről szóló bizonylatot”. Hozzátették, hogy mivel a Radio Plus budapesti cég, oda hamarabb kézbesít a posta, mint vidékre. Mindez azonban azt is jelenti, hogy az NMHH a kézbesítés sebességétől függetlenül is hamarabb értesítette a sajtót a döntésről, mint az érintett feleket – teszi hozzá a lap.

Mazán Tamás a Kreatívnak arról is beszélt, hogy velük még a tender kihirdetése előtt, május közepén ideiglenesen (60 napra) szerződést hosszabbított az NMHH. A szerződés július közepén jár le, de ez még nem jelenti azt, hogy Vajnáék már júliusban elkezdhetik használni a frekvenciát, hiszen ha egyből el is indul a Radio Plusszal az engedélyeztetési folyamat, az eljárás többlépcsős, és a kívülálló számára meglehetősen tág határidőkkel dolgozik az NMHH.  Mazán szerint a témáról megjelent korábbi cikkek egy része alkalmas volt arra, hogy elbizonytalanítsák vele a hirdetőiket, ez pedig a Rádió 1 Békéscsabát még nehezebb helyzetbe hozza, mivel “mi a reklámbevételekből termeljük ki a meglehetősen borsos műsorszolgáltatási díjat”.

Mazán szavai alapján még akkor sem tűnik esélyesnek a 2018 előtti indulás Békéscsabán, ha a vesztes pályázó esetleg nem támadja meg az eljárás menetét. Ha pedig ez bekövetkezik, még további csúszás lehet.

A Radio Plus nem mond konkrétumot, mikor indulhat a sugárzás

A Radio Plusnál arra, hogy szerintük mikor indulhat el az adás Békéscsabán, azt mondták a lapnak, hogy addig nem tudnak  konkrét indulási időpontot meghatározni, amíg nincs aláírt médiaszolgáltatási szerződésük a frekvenciára.

Akkor lesz aláírt szerződés, ha lezárul eredményesen a szerződéskötési eljárás. Amennyiben a pályázaton nem nyertes fél jogorvoslati eljárást indít, akkor akár hónapokkal is elhúzódhat a szerződéskötési eljárás, ezért ezt a dátumot most előre nem lehet látni

– írták a Radio Plustól.

A frekvencia eddigi használója ideiglenes frekvenciaengedélyt kaphat

Az újság egyébként arról is beszámolt, hogy a médiahatóságnak módja van további ideiglenes szerződésekre az Interaxszal, ennek feltétele, hogy a cég kérelmet nyújtson be, és törvényi kizáró okok ne álljanak fenn (például a cégnek ne legyen tartozása a Médiatanács felé). Az NMHH-t is megkérdezték, mikorra várható a Rádió 1 sugárzásának kezdete Békéscsabán. Erre a hatóság emberei úgy reagáltak, hogy  a határozat kézhezvételétől számított 15 napja van az érintetteknek a jogorvoslati kérelem benyújtására. Ha ilyen nem érkezik, 45 napon belül kell megkötni a hatósági szerződést, és a médiaszolgáltatónak a szerződéskötéstől számított 120 napon belül kell elindítania a sugárzást.

Mivel ez legjobb esetben is 5,5 hónapot jelent, megerősíti azt a feltételezést, hogy 2018 előtt nem indulhat el a Vajna-féle Radio 1 sugárzása Békéscsabán.

 

Eközben egyébként a Rádió 1 Pécs körül is zűrök vannak: kormányközeli üzletemberek egymással vitatkoznak, ki is árulhatja a Reggeli Show reklámidejét.

Durvul a vita, ki árulhatja a Reggeli Show reklámjait
Feloldhatatlannak tűnő ellentétek vannak a Tombor András és Krskó Tibor féle RSH, valamint a Rádió 1 Pécs és az Andy Vajna féle Rádió 1 között a Reggeli Show reklámideje kapcsán. Egymást cáfolgatják.
A volt MTI-főnök kisegíti a kormánybiztost a további terjeszkedésben
Andy Vajna kormánybiztos Rádió 1 műsora szól majd a volt MTI-elnök velencei új rádiófrekvenciáján, továbbá Békéscsabán, és várhatóan júliustól indul a mosonmagyaróvári és a székesfehérvári adás is.
Hanák Tamás
Kormányközelből kap versenytársat Vajna a vidéki terjeszkedésben
A kormányközeli Tombor András és Krskó Tibor érdekeltségébe tartozó Regionális Rádió Kft. vidéki frekvenciákért indul, ezzel Andy Vajna kormánybiztosnak kormányközeli üzletemberek támasztanak konkurenciát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik