Média

Hivatalos: távozott a Figyelő főszerkesztője és a marketingigazgató is változott

Lambert Gábor
Lambert Gábor
Lambert Gábor főszerkesztő azért megy el, mert nem értett egyet a kiadóval a lap jövőjével és jelenével kapcsolatban.

Immáron hivatalos, hogy távozik Lambert Gábor, a Figyelő című hetilap főszerkesztője, aki 2003 óta dolgozott a hetilapnál, és 2012 óta volt a főszerkesztője. A kiadó a hetilap internetes oldalán erősítette meg a 24.hu távozással kapcsolatos néhány nappal ezelőtti értesülését. Február 1-jétől az idén 60 éves gazdasági hetilapot, a brandhez tartozó egyéb kiadványokat és a hozzátartozó portálok napi munkáját, valamint az elindított megújítási folyamatot az elmúlt napokban felállított szerkesztőbizottság irányításával folytatják.

Lambert távozására közös megegyezéssel kerül sor. A távozó főszerkesztő portálunknak szerda délben azt mondta, azért döntött így, mert nem értett egyet a lap jövőjével kapcsolatos elképzelésekkel és az újság jelenlegi piaci pozíciójával kapcsolatos nézetei is eltértek a Schmidt Mária érdekeltségei közé tartozó kiadó új vezetésétől.

Kérdésünkre, hogy mihez kezd most, hol folytatja karrierjét, Lambert így felelt:

Most pihenni fogok. Van mit kipihenni.

A közgazdász végzettségű és három nyelven (angolul, németül és oroszul) is felsőfokon beszélő, korábban a Magyar Nemzetnél és a Világgazdaságnál is dolgozó újságíró Lambert az üzleti hetilapnál korábban főszerkesztő-helyettes, szenior szerkesztő, gazdaságpolitikai rovatvezető is volt.

Fideszes kötődésű az új szerkesztőbizottság

A lapot tavaly decemberben az újonnan létrehozott K4A Lapkiadó Kft.-jével felvásárló Schmidt Mária, a Terror Háza top100 leggazdagabb magyarok listáján szereplő főigazgatója néhány napja a Fideszhez nyíltan kötődő figurákból álló szerkesztőbizottságot hozott létre, mellyel a lapot eddig irányító Lambert Gábor főszerkesztői jogosítványai is csorbultak. Ráadásul az új szerkesztőbizottsági tagok nem is törekszenek még csak a médium függetlenségének fenntartására sem. A fideszes L. Simon László, egyik szerkesztőbizottsági tag, például azt mondta, nem akar független hetilapot csinálni. Rajta kívül szerkesztőbizottsági tag lett Tallai Gábor, a Terror Háza Múzeum programigazgatója, valamint Lánczi Tamás, a Fidesz-közeli Századvég Alapítvány vezető elemzője, aki egyébként ügyvezetője annak a londoni bejegyzésű politikai tanácsadással foglalkozó cégnek is, melynek tulajdonosai között felbukkan Habony Árpád, Orbán Viktor nem hivatalos tanácsadója (egyben a Lokál című sajtóterméket megjelentető Modern Media Group tulajdonosa) és Artur Finkelstein negatív kampányokra szakosodott politikai kommunikációs specialista. (Lánczi politikai hovatartozásáról sokat elmond, hogy néhány napja Orbán Viktort Európa új vezetőjeként emlegette.)

Távozására néhány nappal azután kerül sor, hogy felmondott Brückner Gergely, a lap egyik legismertebb szerkesztője, mert nem értett egyet a céghez delegált fideszes kötődésű szerkesztőbizottsági tagok érkezésével. Tegnap ugyancsak felmondott Jandó Zoltán energiapiaci újságíró is, mert nem tetszett neki, hogy a tulajdonos, Schmidt Mária utasítására megpróbálták kivenni a laptervből egy cikkét, ami az atomenergia-piaccal foglalkozott, és Orbán Viktor családját is megemlítette.

Az értékesítési és marketingigazgató cserélődött

További változás, hogy a Figyelő kiadójának értékesítési és marketingigazgatói pozícióját, február 1-jétől Bánki Anita tölti be. A szakember decemberben távozott a Szerencsejáték Zrt. Marketing és Kommunikációs Igazgatóságának éléről, azt megelőzően hét éven keresztül a Heti Válasznál dolgozott.

Ha még érdekli a reklámpiac: cmsales.hu (x)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik