Gazdaság

Jogerős: nem kell kiadnia forrását az MKB ügyével foglalkozó újságírónak

Az ügyészség azonban továbbra is azt akarja bizonygatni, hogy a cikk bankpánikot idézhetett elő.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, két évvel ezelőtt üzleti titok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett a Magyar Nemzeti Bank a Figyelő hetilap cikke miatt, mely az MKB bank államosításáról szólt. Brückner Gergely újságíró meg nem nevezett forrásra hivatkozva számolt be arról, hogy az MKB napi félmilliárd forint veszteséget termelt, illetve arról, hogy Matolcsy György levelet írt Lázár Jánosnak, amelyben 75 milliárd forint tőkeemelést lengetett be.

Brücknert tavaly októberben kihallgatták, a rendőrök azt akarták megtudni, hogy milyen forrásokra támaszkodott. Ezt az újságíró a sajtótörvényre és a büntetőeljárásról szóló törvényre hivatkozva megtagadta, az ügyészség viszont indítványt tett arra, hogy a nyomozási bíró kötelezze őt forrása felfedésére.

Ezt az indítványt november 18-i végzésében a Budai Központi Kerületi Bíróság elutasította, de az ügyészség fellebbezett. A Fővárosi Törvényszék december 21-én azonban helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, amely ezzel jogerőssé vált, vagyis Brücknert nem lehet kötelezni arra, hogy árulja el forrása kilétét.

A Figyelő csütörtöki számában azt írja: a történetnek ezzel még nincs vége, ugyanis az ügyészség azt igyekszik bebizonyítani, hogy a cikk bankpánik előidézését célozhatta, és alkalmas volt a magyar bankrendszer stabil működéséhez fűződő közérdek megsértésére.

A lap álláspontja azonban az, hogy a valós helyzetet mutatták be, nem rémhíreket terjesztettek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik